Miért fogalmazódott meg a gondolat, hogy központi saját-teljesítmény vizsgálatot kezdeményezzenek?
Jancsó István, a Magyar Charolais Tenyésztők Egyesületének elnöke:
Egyesületünk régi elképzelése volt, hogy a különböző tenyészetekből származó, legkiválóbb tenyészbika jelölteket központi, saját vizsgálóállomáson hasonlítsuk össze, és teszteljük. Évek óta kerestük ehhez a megfelelő partnert, amíg a Szent István Egyetemmel felvettük a kapcsolatot: ők jó helyszínt biztosítottak, és az állatok színvonalas ellátásáról is gondoskodtak. Nemzetközi tanulmányi útjainkon azt tapasztaltuk, hogy a legjobb egyedeket központi saját-teljesítményû vizsgálóállomáson hasonlítják össze. Az ott legkiválóbbnak bizonyuló minősített tenyészbika jutalma pedig az, hogy mesterséges termékenyítő állomáson fog szolgálni, és szaporítóanyaga országosan, akár a nemzetközi kereskedelemben is forgalomba kerül. Ezt szerettük volna megvalósítani Magyarországon – ez az első próbálkozásunk, reméljük ezt siker koronázza és a jövőben is folytatni tudjuk ezt a tevékenységünket.
Miért vesznek részt a programban?
Póti Péter tanszékvezető, egyetemi docens, a SZIE Állattenyésztési Tanüzemének vezetője:
Tanüzemünk korábban azért alakult, hogy a különböző tenyésztett állatfajokat, azon belül a különféle fajtákat és technológiákat bemutassa, elsősorban a hallgatók számára. Ez a tevékenység az elmúlt évtizedekben kibővült a kutatással, – és szeretnénk, ha a tenyésztői munkát is minél nagyobb mértékben tudnánk segíteni. Ezért vállaltuk, hogy a központi STV-t megszervezzük, illetve végrehajtjuk az egyesülettel közösen, megteremtve ezzel az oktatás–tenyésztés–kutatás egységét.
Mi a különbség az üzemi és a központi STV között?
Domokos Zoltán, a Magyar Charolais Egyesület ügyvezetője:
Az üzemi STV-ben az adott tenyészeten belüli genetikai színvonal reakcióját mutatja az eltérő egyedek egymáshoz viszonyítása: relatíve melyik a nagyobb gyarapodóképességû. De hogyan ítéljük meg az egyes tenyészetek tenyészanyag állományát, a genetikai vonalat? A legjobb megoldás az, amikor az üzemi STV-t végző tenyészetek egy helyre összehozzák az általuk legjobbnak vélt állataikat, és ezek együtt, azonos tartási-takarmányozási körülmények között gyarapodnak. A minősítés lehetőség ahhoz, hogy a mesterséges termékenyítésre megfelelő bikákat kiválaszthassuk, mert sokkal nagyobb a valószínûsége annak, hogy ezek valóban a legjobbak lesznek.
A tenyészbika árverést több szempontból tartottuk fontosnak megrendezni; a bikák minősége a vételárban is kifejezésre jusson, a tenyésztők/tartók közötti kapcsolatot/eszmecserét erősítsük, és felhívjuk a figyelmet, illetve népszerûsítsük a minőségi marhahús előállítás fontosságát.
–Keresztes–