2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A charolais-k legjobbika

Agro Napló
Különleges esemény helyszíne volt a gödöllõi Szent István Egyetem Állattenyésztési Tanüzeme, ahol a központi saját-teljesítmény vizsgálatot (KSTV) követõen nyilvános charolais tenyészállat árverésre került sor. Résztvevõ szakembereket kérdeztünk a program kapcsán.



Miért fogalmazódott meg a gondolat, hogy központi saját-teljesítmény vizsgálatot kezdeményezzenek?



Jancsó István, a Magyar Charolais Tenyésztők Egyesületének elnöke:

Egyesületünk régi elképzelése volt, hogy a különböző tenyészetekből származó, legkiválóbb tenyészbika jelölteket központi, saját vizsgálóállomáson hasonlítsuk össze, és teszteljük. Évek óta kerestük ehhez a megfelelő partnert, amíg a Szent István Egyetemmel felvettük a kapcsolatot: ők jó helyszínt biztosítottak, és az állatok színvonalas ellátásáról is gondoskodtak. Nemzetközi tanulmányi útjainkon azt tapasztaltuk, hogy a legjobb egyedeket központi saját-teljesítményû vizsgálóállomáson hasonlítják össze. Az ott legkiválóbbnak bizonyuló minősített tenyészbika jutalma pedig az, hogy mesterséges termékenyítő állomáson fog szolgálni, és szaporítóanyaga országosan, akár a nemzetközi kereskedelemben is forgalomba kerül. Ezt szerettük volna megvalósítani Magyarországon – ez az első próbálkozásunk, reméljük ezt siker koronázza és a jövőben is folytatni tudjuk ezt a tevékenységünket.

 


 

 





Miért vesznek részt a programban?



Póti Péter tanszékvezető, egyetemi docens, a SZIE Állattenyésztési Tanüzemének vezetője:

Tanüzemünk korábban azért alakult, hogy a különböző tenyésztett állatfajokat, azon belül a különféle fajtákat és technológiákat bemutassa, elsősorban a hallgatók számára. Ez a tevékenység az elmúlt évtizedekben kibővült a kutatással, – és szeretnénk, ha a tenyésztői munkát is minél nagyobb mértékben tudnánk segíteni. Ezért vállaltuk, hogy a központi STV-t megszervezzük, illetve végrehajtjuk az egyesülettel közösen, megteremtve ezzel az oktatás–tenyésztés–kutatás egységét.

 


 

 





Mi a különbség az üzemi és a központi STV között?



Domokos Zoltán, a Magyar Charolais Egyesület ügyvezetője:

Az üzemi STV-ben az adott tenyészeten belüli genetikai színvonal reakcióját mutatja az eltérő egyedek egymáshoz viszonyítása: relatíve melyik a nagyobb gyarapodóképességû. De hogyan ítéljük meg az egyes tenyészetek tenyészanyag állományát, a genetikai vonalat? A legjobb megoldás az, amikor az üzemi STV-t végző tenyészetek egy helyre összehozzák az általuk legjobbnak vélt állataikat, és ezek együtt, azonos tartási-takarmányozási körülmények között gyarapodnak. A minősítés lehetőség ahhoz, hogy a mesterséges termékenyítésre megfelelő bikákat kiválaszthassuk, mert sokkal nagyobb a valószínûsége annak, hogy ezek valóban a legjobbak lesznek.



A tenyészbika árverést több szempontból tartottuk fontosnak megrendezni; a bikák minősége a vételárban is kifejezésre jusson, a tenyésztők/tartók közötti kapcsolatot/eszmecserét erősítsük, és felhívjuk a figyelmet, illetve népszerûsítsük a minőségi marhahús előállítás fontosságát.

 


 



–Keresztes–

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!