Tavaszi növényápolás Güttler technológiával

Agro Napló
Az állattenyésztéssel foglalkozó gazdálkodók számára fontos takarmánynövény a lucerna és a vöröshere, amelyek a tömegtakarmányok jelentõs részét teszik ki. A gyeptermesztés is jelentõs tömegtakarmány bázis lehetne, azonban intenzív gyeptermesztéssel még mindig kevesen és igen kis területen foglalkoznak.  

Nyugat-Európában jóval magasabb a termesztett gyepek aránya, azonban ennek éghajlati okai is vannak. Mindenesetre a hazai klíma kiválóan alkalmas lucerna termesztésre, és lassan előtérbe kerülnek majd a szárazságtûrő gyeptípusok is.



Jó hír azonban, hogy mind a telepített-, mind az ősgyepek esetében és a lucerna esetében is lehet hozamfokozásról beszélni. Javasolt a tavaszi sarjadzás előtti fogasolás, mert ezzel egyrészt fellazítható a talaj felszínén letömörödött szármaradvány, másrészt a növény szárának sértésével intenzívebb bokrosodás érhető el. Amennyiben tervezzük az állomány tápanyagellátását is, úgy mindenképp javasolt még a növényápolási munka előtt kiszórni a mûtrágyát. Ennek azért van jelentősége, mert így a kijuttatott tápanyag bedolgozható a talajba.



Ma már egyre ritkábban kerül elő a fogasborona, mert vannak újabb technológiák, azonban vitathatatlan, hogy bizonyos talajtípusokon még ma is ezzel az egyszerû eszközzel lehet a legjobb eredményt elérni. A Güttler HarroFlex simítós borona egy sokoldalú eszköz, amely magában egyesíti a fogasboronák és a simítók előnyeit. A Güttler HarroFlex alkalmas a lucerna és a gyepek tavaszi ápolására, illetve az ősszel felszántott talajokon is készíthetünk vele tavasszal magágyat. A Güttler HarroFlex simítós borona sokoldalúságát fokozza, hogy a Güttler Standard hengerekkel is összekapcsolható, így a munkák eredményessége tovább javítható.





Páska Norbert • Agrármérnök-tanár

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Végre itt az eső!

Végre itt az eső!

Jelentős fordulat állt be időjárásunkban szerdán, az elmúlt három hónap csapadékszegény időjárása után, ami márciusban csúcsosodott ki, délnyugati ára...

Csapadék helyett: száraz, hideg szél

Csapadék helyett: száraz, hideg szél

A januárt és februárt döntően jellemző áramlási viszonyok február legvégén átalakultak Európa fölött. Egy dolog azonban nem változott: továbbra sem ér...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?