Az energetikai ültetvények telepítési technológiája

Agro Napló
A fás szárú energianövények termesztése során leginkább a telepítés és a betakarítás technológiája tér el a hagyományos szántóföldi növényeknél alkalmazott munkafázisokhoz képest. Az ültetés módját és technológiáját befolyásolja a termesztett növényfaj (akácnál általában gyökeres, míg fûz és nyár telepítéséhez simadugvány használható), az alkalmazott termesztéstechnológia (pl. vágásforduló), valamint a termõhely ökológiai adottságai. Cikkünkben a telepítéssel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket tekintjük át.  

A kétéves vágásciklusú ültetvény létesítéséhez az alábbi két technológia javasolható:



1. Szimplasoros technológia: a sortáv 150–180 cm (mechanikai ápoláshoz szükséges tárcsa vagy talajmaró munkaszélességétől függően), tőtáv 50 cm, hektáronként javasolt tőszám: 15 000– 17 000 db dugvány. A telepítés ültetőgéppel vagy kézzel történik, a telepítés ideje kora tavasszal.



2. Ikersoros technológia: a telepítés ikersorokba történik, az ikersoron belüli sortávolság 70 cm, míg az ikersorok között 150–180 cm távolságot kell tartani. A tőtáv ebben az esetben is 50 cm.

 


 





A szimplasoros technológia elsősorban ott javasolható, ahol kevés a kézi munkaerő, mivel a gépesített gyomszabályozás, illetve egyéb ápolási munkák ebben az esetben könnyebben kivitelezhetők.

Az ikersoros technológia esetén az ikersorokon belül a gyomirtás az első évben csak kézzel, mechanikai úton oldható meg. Néhány hektáros területen abban az esetben javasolható az ikersoros technológia alkalmazása, ha a betakarítást gépi úton kívánják megoldani.



A telepítés az időjárási viszonyoktól függően márciusban (rögtön a fagyok után), legkésőbb április elején történik. Erre a célra speciális dugványozógépek állnak rendelkezésre, amelyeket a kertészeti, faiskolai termesztésben is rendszeresen alkalmaznak. A géppel történő telepítés általában két munkást vesz igénybe, akik a munkaeszközön ülve helyezik le a dugványokat a talajba. A telepítés történhet kézzel is, ebben az esetben különösen fontos a jól előkészített talaj a dugványok lehelyezéséhez. A könnyebb kézi dugványozás elősegítése érdekében speciális lazítókéses eszközzel az ültetősorok lazíthatók. Kézi és gépi telepítést egyaránt úgy kell elvégezni, hogy a 18–22 cm hosszú dugványok legfeljebb 1-2 cm magasságig érjenek a talaj felszíne fölé, de ennél is kedvezőbb a talaj szintjéig történő dugványozás. A telepítés után a területet körbe kell keríteni, ugyanis a vadak előszeretettel fogyasztják a zsenge hajtásokat (különösen fûznél).



Az ültetéskor fontos ellenőrizni, hogy az ültetőgépen lévő kezelők megfelelően helyezzék el a dugványokat, úgy, hogy a rügy mindig a helyes irányba álljon, továbbá a közvetlen és egyenlő távolságú sorok eltérése érdekében fontos, hogy a traktort vezető pontosan kövesse a kijelölt sorokat, hogy elkerülje a következő munkálatok esetén a gépek által okozott károkat. A táblán belül az ültetést úgy kell kialakítani, hogy a táblavégi fordulókat a gépi munkálatok során el tudjuk végezni. A tábla szélén 3 méteres távolságot célszerû hagyni. Abban az esetben, ha a talaj fagyos az ültetési munkálatokat nem lehet végezni. A 15 méternél alacsonyabban található elektromos vezeték alá ne ültessünk dugványokat.

 


 





Magyarországon jelenleg 2600– 3000 ha az energetikai faültetvények területe, ami középtávon (2020-ig) 25–30 ezer hektárra, hosszú ­távon (2030–35-ig) akár 100 ezer hektárra fejleszthető. A további termőterület növeléséhez három tényező egyidejû jelenlétére van szükség. 



-  Életképes, mintául szolgáló, a teljes termékpályát (termeléslogisztika-felhasználás) bemutató projektek, amelyek a termelők számára biztosítékot jelentenek a hosszú távú piaci lehetőségek fenntartására. 



- Telepítési támogatás megmaradása. A gazdasági elemzés alapján megállapítható, hogy a beruházás támogatás nélkül is életképes, legkésőbb a harmadik évtől megtérül, azonban a kezdeti jelentős beruházásigény, továbbá a támogatások termelést ösztönző hatása (mezőgazdaságban elfogadott gondolkodás szerint csak azt érdemes termelni, amit támogatnak) miatt a támogatás megvonása a rendszer mûködőképességét veszélyezteti. 



- Egyértelmû és határozott kormányzati kiállás a szántóföldön előállított, decentralizált rendszerekben történő biomassza-felhasználás mellett.



Dr. Gyuricza Csaba

A cikk szerzője: Dr. Gyuricza Csaba

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!