2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Traktorabroncsok összehasonlítása

Agro Napló
A kerekes járószerkezetű traktorok és a különböző betakarító- és munkagépek ma már kizárólag fúvott gumiabroncsozású kerekekkel készülnek. Tapasztaljuk, hogy ezeket a gyártók különféle márkájú gumiabroncsokkal szállítják, és ilyenkor felmerülhet a kérdés, hogy vajon melyik gyártmány a legjobb, milyen típus lenne a legalkalmasabb?

 


 







Az ismert gumiabroncsgyárak széles választékban kínálnak kiváló minőségû, megbízható gumiköpenyeket a mezőgazdasági erő- és munkagépekre, nagyszámú méret- és típusválasztékuk a sokrétû felhasználási területhez alkalmazkodik. Hogy ezek közül mit válasszunk a saját korszerû gépünkhöz, illetve a mûvelési körülményekhez, érdemes a különböző független összehasonlító vizsgálatok eredményeit tanulmányozni és ha pótlásra kerül a sor, különösen a traktoroknál, akkor az ár-érték arány figyelembe vételével kell a legmegfelelőbb megoldást választani.



A traktorabroncsok fejlesztésénél alapvetően a következő hármas célkitûzést kell megvalósítani:

• vonóképesség, vontatási hatásfok javítása,

• talajkímélő hatás fokozása,

• nagyobb közúti sebességre való alkalmasság.





A különféle célra gyártott traktorabroncsokat a szériagyártás előtt különböző laboratóriumi és szántóföldi teszteknek vetik alá, hogy meggyőződjenek használhatóságukról. A különböző szériagyártmányokat pedig elsősorban szántóföldi körülmények között érdemes összehasonlítani, hogy képet kapjanak teljesítményükről. Ilyen esetekben főleg az alábbi tulajdonságokat vetik össze:

• statikus és dinamikus terhelhetőség,

• kapaszkodó-, illetve vontatási képesség,

• felfekvési felület, talajterhelés,

• öntisztuló képesség,

• vezetési komfort,

• külső megjelenés, dizájn.



Ezek mellett vizsgálják még a sérülékenységét kemény talajon, illetve szilárd burkolatú úton, az oldalstabilitást, a kopást, valamint ezzel összefüggésben a várható élettartamot. Az összehasonlító vizsgálatok során az egyes abroncsoknál megfigyelik a különböző tulajdonságok előnyeit is. Az alacsony profilú, széles abroncsoknak kicsi a káros talajtömörítő hatása. A magasabb bordakialakítás hosszabb élettartamot biztosít, míg az optimális bordaforma a maximális vonóerő kifejtést, illetve jó öntisztuló képességet nyújt. Az erősített oldalfal nagyobb stabilitást jelent.



A gazdák tájékoztatása céljából a gumiabroncsok összehasonlító vizsgálatait általában független szervezetek megbízásából egyetemek mezőgépész tanszékei végzik. Az egyik legismertebb német szakfolyóirat, az Agrar Technik szerkesztősége nemrég a prágai egyetem VUZT-Intézeténél rendelte meg 9 különböző márkájú és típusú, 650/65 R38 méretû, alacsony profilú radiál köpeny hasonló körülmények közötti összevetését és értékelését. Vizsgálták a vonóerőt, az öntisztulást, a talajtömörítő hatást és a vezetési kényelmet. Közülük az 5 legismertebb márka kivonatos eredményeit a táblázat foglalja össze, míg a diagram a vonóerő összehasonlításukat mutatja 10 és 20%-os szlipnél.

Nagyon fontos a traktorabroncsok jellemzőinek átfogó ismerete, hiszen a gépüzemeltetők elvárásait minden tekintetben ki kell elégíteni, választásukhoz járulhatnak hozzá az összehasonlító tesztek eredményei.

 


 

Antos Gábor

A cikk szerzője: Antos Gábor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megszülettek az első LEADER döntések

Megszülettek az első LEADER döntések

Több mint 350 kérelem támogatásáról született döntés első körben a LEADER Program helyi fejlesztéseket támogató pályázatai esetében – adta hírül a sza...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!