Kukoricahibridek csõpenész rezisztencia vizsgálatának tanulságai

Agro Napló
A kukorica csõpenészét számos gombafaj okozza. Közülük a legfontosabbak a Fusarium és Aspergillus nemzetségekbe tartozó fajok. A mennyiségi és minõségi káron túl jelentõs toxinszennyezés is elõfordulhat. Itt számos toxin kaphat szerepet, ezért az ellenük való védekezés alapvetõ fontosságú. Ez lehet rezisztencia, lehet GMO, mint ennek egyik válfaja, lehet vegyszeres védekezés, agrotechnika, egyszóval az, amit integrált védelemnek szoktunk mondani. Itt a rezisztencia lehetõségeit kívánjuk kiemelni.  





Az 1. ábrán F. verticillioides tünetek vannak, jellegzetes a cirmos csíkoltság, vagy egy csövön számos független fertőződés is létre jöhet, eredete a bibeszálon lefelé haladó fertőzés, vagy más tünet (jobbra).

 


 

Ez hibrid jellegzetesség is. Szárazabb évek jellegzetes problémája, nedves nyarakon alig fordul elő. Jelentős termésveszteséget nem szokott okozni, a vetőmag minőségét is sokkal kevésbé rontja. A fumonizin szennyezés szempontjából ugyanolyan gond, mint a csővégi rovarrágás után létrejövő fertőzés, és ez a legfontosabb oka veszélyességének. Az irodalmi adatok és a mi adataink is igen jelentős ellenállóság különbségről számolnak be, amit nemesítési programban is igen hatékonyan ki lehet használni. QTL-eket (mennyiségi tulajdonságot meghatározó lókusz) már találtak, de ezekből több van, gyakorlatilag poligénes rendszerről beszélünk, amivel nehéz hatékonyan dolgozni.



A F. graminearum inkább a nedves évjáratok problémája, sokkal súlyosabb problémát okoz, itt már a termésveszteség is jelentős lehet, de ennél is fontosabb a dezoxinivalenol (DON), ill. a zearalenon toxinok termelése, amelyek hatása jól ismert mind humán, mind állati vonatkozásban. A vetőmagértéket igen erősen rontja, az általa elpusztított szemek csávázással sem menthetők meg. A rezisztenciakülönbségek igen jelentősek, korábban mi is állítottunk elő rezisztens vonalakat, most egy újonnan indult programban kívánunk előbbre lépni. A 2. ábrán a gomba által okozott jellegzetes tünetet mutatjuk be, ezúttal mesterséges fertőzésből. Igen hasonló tüneteket okoz a F. culmorum is.

 


 



Az adatok arra utalnak, hogy a F. graminearum/F. culmorum, illetve a F. verticillioides fajokkal szembeni rezisztencia nagy valószínûséggel kapcsolt, ahogyan a búzában is. Ezt a vizuális tünetek és a toxintermelés is igazolja, bár kivételek, mint mindenhol, itt is vannak.



Az Aspergillus flavus, az aflatoxin csoport termelője is megjelent hazai kukoricatábláinkon (3. ábra). A fertőzéshez nedvesebb virágzáskori idő kell, ez egyébként a fusarium fajokra is érvényes, a toxinfelhalmozódáshoz azonban már forró száraz időjárás kell. 2000, 2003, 2007, és most úgy tûnik, 2009 is ilyen lesz.

 


 



A megvizsgált hibrideknél sokszoros ellenállóság különbséget tapasztaltunk, nulla és 20%-ot közelítő csőfelület fedettség is előfordult, és meglepően nagy arányban voltak a jók.

A 2009-es fuzárium hibrid rezisztenciavizsgálatok során az összes toxintartalom DON és fumonizinek tekintetében a kontrollban és a négy fertőzött variánsban (F. graminearum, F. culmorum, két F. verticillioides és a kontroll) 0,2 és 82,6 ppm között volt. Igen jó eredményt adott ismét a Csanád a maga 0,2 ppm-es össz toxintartalmával, és a Kenéz a maga 4 ppm-s koncentrációjával, még ez is huszada a maximális értékûnek. Ezek 2007-ben is az élbolyban voltak.



A többi gombafaj, beleértve az  A. ochreaceus-t (ochratoxin), a különböző Penicillium fajokat inkább raktári problémát okoznak, bár fogékony hibrideken ők is veszélyesekké válhatnak.



Az elmúlt időszakban gyarapodtak a kukorica rezisztencia komponenseiről is az adatok. Mi az eddigiekben a szemfertőzöttséggel szembeni rezisztenciafaktort mértük, mert itt voltak meg az összehasonlíthatóság feltételei leginkább (cső közepén fertőzés, igen hasonló környezeti feltételek, a csuhélevelek alatt a páratartalom mindig ideális). A bibecsatorna közvetítette rezisztenciafaktor sokkal érzékenyebb, a csutka túlnövi a csuhéleveleket stb., ezért ezt ritkábban használják és pontatlanabb. Tény, az adatok szerint a két rezisztenciatípus előfordulása nem mindig esik egybe, ezért ezt az aspektust is vizsgálni kell. Egy most induló FP7-es pályázatban lesz erre módunk. Az bizonyos, hogy a hibridek minősítésénél hangsúlyozottan kell ezt figyelembe venni, így a nagyon fogékonyakat ki lehet zárni a köztermesztésből. Az sem ördögtől való, ha a jelenlegi hibridsor ellenőrzését is elvégeznénk, ezzel igen gyors takarmánybiztonság-növelést lehetne elérni.



Dr. Mesterházy Ákos, Dr. Toldi Éva

Gabonakutató Kft., Szeged

A cikk szerzője: Dr. Mesterházy Ákos

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?