Új, újszerû vagy használt? Racionális gépesítést!

Agro Napló
Társaságunk, az ODISYS Bt. 2007 óta foglalkozik John Deere erõgépek forgalmazásával. Tevékenységünk kezdetén elsõsorban teljesítménynöveléssel, motoroptimalizálással foglalkoztunk.  

Az Agroker Kft. Kecskemét gépüzletágának privatizációjával egyidejûleg cégünk új gépek értékesítésébe is belekezdett. Ezek beszerzése valóban racionális döntés, amennyiben van lehetőség valamilyen támogatás igénybevételére, illetve ha az ár-érték arány megfelelő. Eleinte az új gépek (Goldoni, John Deere, Valtra) eladása jelentette az értékesítésünk fő irányát, mára már az újszerû és használt gépekkel is bővült kínálatunk.



2008-ban azonban fel kellett, hogy ismerjük; az újszerû gépek megvétele sok esetben racionálisabb döntést jelenthet a magyar gazdák számára, mint az újak beszerzése. Ennek megfelelően a társaságunk által importált gépek néhány száz üzemórás, bemutató vagy bérgépként dolgozott erőgépek – amelyek gyári John Deere garanciával rendelkeznek –, így ezek jobb lehetőséget jelenthetnek a gazdáknak. A gépeket Németországból, Belgiumból, Dániából, Angliából és más nyugat-európai országokból szerezzük be. Miután beérkeztek, teljes körû átvizsgáláson mennek keresztül, és amennyiben valamilyen hiányosságot vagy hibát észlelünk, azt kijavítjuk.

A gépeket felkészítjük az átadásra, az esetleges egyedi felszereltségeket kialakítjuk, illetve felszereljük. Ennek köszönhetően egy 100%-os gépet adunk át ügyfeleinknek, amely 1500 üzemóráig garanciával rendelkezik.



Mi az előnye az ilyen típusú gépberuházásnak? Az ár-érték arány. Ezek a gépek nagyon jól felszereltek, többnyire minden extrával rendelkeznek, és akár 10–30%-kal olcsóbbak, mint egy új, azonos felszereltségû gép.



Joggal merül fel a kérdés, miért adják el az ilyen keveset használt gépeket?

A válasz egyszerû: míg idehaza mindent a tulajdonunkban szeretünk tudni, és könyveléstechnikailag amortizációként könyveljük, addig a nyugati gazda tartós bérbe veszi a gépét, és a bérleti díjat könyveli le költségként, így ennek köszönhetően, amikor nincs szüksége a gépére, nincs költsége. A kereskedő haszna a bérleti díj; a gépet szezon után eladja, és veszi a következőt, szezonra. A már kifutott (300–700 üzemórás) gép még garanciális, tehát minden ügyfél számára megbízható és egyben megnyugtató háttérrel rendelkezik. A fentiekben leírtak jelentik a választ arra, hogy miért nem fogynak el az ilyen gépek, és hogy miért alaptalan a gyanúsítás, miszerint biztos „visszapörgetik az óráját”. Nincs erre szükség; a választék folyamatos, hiszen a John Deere Nyugat-Európában nagy darabszámot értékesít.



Az ODISYS által kínált használt gépek csak alapos átvizsgálás után kerülhetnek a gazdákhoz; ha váltó- vagy esetleg motorfelújításra van szükség, akkor azt is elvégezzük a gépeken, ami természetesen a gépek árán is mutatkozhat, annak függvényében, milyen mértékû javításra volt szükség. Az elvégzett munkákra garanciát vállalunk, és tanúsítványt adunk róla ügyfeleinknek. Szívesen foglalkozunk John Deere, Valtra, Renault, Claas gépekkel, mivel ezekhez a márkákhoz kiképzett szakembergárdával rendelkezünk.



A használt és az újszerû gépek mellett szólnak azok az érvek, amelyeket az újszerû gépeknél már említettünk.



A minőség mellett az is befolyásoló tényező lehet, hogy mivel pillanatnyilag a gépberuházásokra nincs támogatás, így a most megvásárolt nagy értékû új gépeket nehezebben lehet beszámíttatni később, míg az újszerû és a használt gépek, amelyek már újkori értékük alatti áron kerülnek beszerzésre, jóval kisebb értékvesztéssel számítathatók be.



Társaságunk számos referenciával rendelkezik, bővebb felvilágosításért keressen bennünket!



Hernek Zoltán

Odisys Bt.

06-30/983-9448

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?