Güttler - most már a tavaszi magágykészítésben is

Agro Napló
Lassan vége a téli nyugalomnak, és a gazdálkodók már vizsgálják, hogy mikor lehet elkezdeni a tavaszi talajmunkákat. A kedvezõen fagyos és csapadékos tél miatt a kevésbé elmunkált földek is porhanyóssá váltak, a rögök megomlottak. Általában el lehet kezdeni már február végén, március elején a korai vetésû növények magágyának készítését.  

 

A megomlott, ülepedett talaj nehezebben adja le a víztartalmát, és komoly problémát okoz az erőgépek keréknyoma. Ezt a legtöbb magágykészítő ellensúlyozza is valamilyen nyomlazító megoldással. A problémát a talaj nedvességtartalma okozza, de ugyanakkor a másik probléma az, hogy a magágykészítés lazító hatása miatt, ezt a nedvességet a talaj gyorsabban fogja leadni. Sok kombinált magágykészítő rendelkezik olyan mûvelőelemekkel, amelyek ugyan szép munkát csinálnak, de a talajt gyorsan ki is szárítják. Ekkor pedig már nagy szükség lenne a növények csírázásához erre a nedvességre.



Nézzük meg, hogy milyen szempontokat vesz figyelembe az a gazdálkodó, aki már a munkagép megválasztásánál tenni akar az eredményesebb gazdálkodásért!



Fontos szempont, hogy a magágykészítő rendelkezzen megfelelő nyomlazító eszközzel, hogy a káros tömörödést kiküszöbölje, és a gyökérképződés a keréknyomokban se legyen problémás. A munkagép mûvelési mélységét pontosan be lehessen állítani, hogy a túl mély mûvelés elkerülésével kevesebb üzemanyag felhasználással lehessen kialakítani a növény számára optimális magágyat. Figyelembe kell venni továbbá, hogy a mûvelő kapa elemek elrendezése ne tegye lehetővé, a szármaradványok összegyûjtését. A gép rendelkezzen olyan lezáró eszközzel, amely megakadályozza a talaj túlzott nedvességvesztését. Ezáltal a növények csírázása hamarabb és egyöntetûbben fog bekövetkezni.



A Güttler SuperMaxx magágykészítő rendelkezik olyan nyomlazítóval, amely lehetővé teszi, hogy a legtöbb erőgép által okozott taposást megszüntesse.

A mélységtartó kerekeknek köszönhetően a mûvelési mélység mindig egyenletes, nincs feleslegesen megmozgatott talaj.



A Güttler SuperMaxx simítójának és rugós boronáinak köszönhetően a talaj egybefüggőbb, a talajfelszín pedig egyenletesebb lesz, így meggátolva a kiszáradást. Az így előkészített talajból egyöntetû, és robbanásszerû a kelés.



Páska Norbert agrármérnök-tanár

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!