A biogazdálkodás támogatása és a biogazdálkodásról õszintén I.

Agro Napló
A biogazdálkodás, másként ökológiai gazdálkodás a világon az egyik leggyorsabban fejlõdõ mezõgazdálkodási módszer. A fejlõdés hátterében egyrészt az áll, hogy az igényes, fizetõképes (európai, amerikai) piac keresi a bioterméket, másrészt pedig az, hogy a gazdálkodók részére perspektívát jelentõ gazdálkodási mód szerte a világon. Az tapasztalható, hogy egy ügyes biogazdának jobbak a túlélési, gyarapodási esélyei, mint a nem biogazdálkodónak.  

A biogazda kevésbé kiszolgáltatott a termeléshez szükséges anyagok beszerzésében, a termékére a piac – bár itt is van ingadozás – még keresleti, és rendszerint többlet-jövedelmet hordoz. A biogazdálkodás előnyét támasztja alá, hogy a biogazdálkodók által mûvelt terület folyamatosan növekszik minden földrészen és térségben, az EU-ban különösen erőteljesen, és nyugodtan kijelenthető, hogy ma már az európai mezőgazdaság egyik fő áramlata az ökológiai gazdálkodás. Az ökológiai gazdálkodásban élenjáró országokban a biogazdálkodásba bevont területek aránya a teljes mezőgazdasági területből meghaladja a 10%-ot, és sokban hivatalosan a 15–20% elérését tervezik (Ausztria, Németország, Dánia, Svájc stb.). Magyarországon a bioterület aránya még csak 2% körüli, azonban az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban mi is a terület duplázódásával számolunk.

A biogazdálkodás abban jelentősen különbözik minden más gazdálkodási módtól (integrált, alternatív, extenzív stb.), hogy előírásrendszere pontos jogszabályokon nyugszik mindenfelé a világon, amelyek – bár a részletekben vannak eltérések – egymással összhangban állnak. Ennek bizonyítéka, hogy számos magyar biogazda egy időben, azonos területeken képes megfelelni az EU, Svájc és az USA előírásainak.

Az ökológiai gazdálkodás hozzájárul egy élhető környezet kialakításához, amely utódaink túlélését is szolgálja és minden kétséget kizáróan biztonságos és egészséges élelmiszert ad az emberiségnek. Ezeket a tényeket az EU biogazdálkodási és hazai rendeletei (a 839/2007/EK és a 889/2008/EK rendeletek; letölthetők a: http://www.biokontroll.hu/aktuális címről) rögzítik. Ökológiai (öko, bio, biológiai) terméknek csak azok a mezőgazdasági alapanyagok és élelmiszerek nevezhetők a Közösségben, amelyet a hivatkozott rendeletek előírásainak megfelelőn állítottak elő; ezt szerencsére már tudják az európai fogyasztók is, akik keresik a biotermékeket.

A meglévő jogszabályrendszer azonban nem csak a fogyasztóknak jelent garanciát, hanem a gazdáknak is, hiszen a biogazdálkodók biztosak lehetnek abban, hogy nincsenek kiszolgáltatva mások kényének-kedvének, hiszen „csak” a rendeletek előírásait kell betartaniuk ahhoz, hogy terményeiket, állataikat, élelmiszertermékeiket bioként értékesíthessék. Annak érdekében, hogy ne lehessen a biotermékeket és a termelési rendszert csalásokkal, visszaélésekkel lejáratni, a teljes termék-előállítási folyamatot, benne a növénytermelést, zöldség- és gyümölcskertészetet, állattenyésztést, növénygyûjtést, gombatermesztést, méhészetet, halastavi halgazdálkodást, vadaskerti vadtartást és az ezekből származó termékek feldolgozását végző élelmiszeripart, borászatot, a termékeket forgalmazó kereskedelmet, az export-importot és a bérmunkát egy ellenőrzési rendszerben kell végezni. A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. jogosult ilyen ellenőrzési-tanúsítási rendszereket mûködtetni, tevékenységünket elismerik a világon mindenfelé.

Célunk nem a hibákra vadászás, hanem az előírások betartásának elősegítése. Amennyiben az ellenőrzés az előírásoktól való jelentős eltéréseket nem állapít meg, akkor kiadjuk a Minősítő Tanúsítványt, amely felhatalmazza a termelőt, hogy termékeit ökológiai, biológia, bio, organikus (organic) jelöléssel értékesítse itthon vagy a világpiacon. Az ellenőrzési-tanúsítási rendszer objektív, pártatlan és bár az ellenőrző szervezet tanácsokat nem adhat, de segíthet az előírások pontos értelmezésében. Így ellenőriz a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. az egyetlen magyar ellenőrző-tanúsító szervezet, amelynek kizárólagos tulajdonosa a teljes magyar biogazdálkodás érdekérvényesítését ellátó Magyar Biokultúra Szövetség. A 25 éves, nagy nevû Biokultúra Egyesület általános jogutóda a Szövetség, amelynek tagja a hét regionális Biokultúra Egyesület és több szakmai (termelő, biodinamikus, méhész, halas, feldolgozó, oktató-kutató) ökológiai gazdálkodási egyesület is. A Biokontroll ellenőrzi a magyar biotermelés 99%-át, ellenőrzési programjain keresztül közösséget teremtve a szereplők között. Az említett EU-s bio jogszabályok bárki számára könnyen elérhetők, de hogy pontosan miként értsük, hogyan valósítsuk meg a gyakorlatban őket, hogyan igazodjunk ki legkönnyebben a tengernyi előírásban, az engedélyezhető eltérésekben, hogy engedélyt ki és hogyan adhat, az magyarul csak a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. Alap-feltételrendszeréből derül ki. Ezt a fontos előíró dokumentumot minden Biokontroll által ellenőrzött, vagy ellenőrzési rendszerébe belépő vállalkozás térítésmentesen megkapja.

Dr. Roszík Péter

 


 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!