Ésszerű és időszerű az öntözéses mezőgazdasági termelés támogatása Magyarországon (x)

Agro Napló
Hazánkban a mezőgazdasági területek alig több mint egy százaléka öntözött, így az öntözéses mezőgazdasági termelés növelése komoly lehetőségeket jelent Magyarország számára. Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője szerint ezért rendkívül ésszerű és időszerű, hogy a gazdák számára könnyebben hozzáférhetőek a vízkészletek, és az új kormányrendelet értelmében ingyenesen használhatják az öntözővizet.

A kormány a múlt héten döntött arról, hogy a mezőgazdasági vízfelhasználók részére ingyenesen biztosítja az öntözésre használt vizet, és ennek értelmében a vízügyi igazgatóságok megkezdték a felkészülést az ingyenes vízszolgáltatás biztosítására. „Hazánkban a mezőgazdasági területek nagysága jelenleg meghaladja az 5 millió hektárt, amelyből az öntözött területek nagysága csupán 70-80 ezer hektár közé esik. Az öntözéses mezőgazdasági termelés növelésében tehát egyértelműen kihasználatlan lehetőség rejlik Magyarország számára. Éppen ezért rendkívül ésszerű és időszerű, hogy a gazdák számára könnyebben hozzáférhetővé váltak a vízkészletek, és öntözési célból ingyen használhatják a vizet” – tájékoztatott Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.

Habár a globális felmelegedés hatásaként az elmúlt 50 évben a hőmérséklet növekedése átlagosan csupán 1oC volt Magyarországon, a hőmérsékletingadozás mértéke azonban jelentősen megnőtt, ami lényegesen megnöveli a csapadékszegény időszakok számát és hosszát, illetve a csapadékmennyiség ingadozásának mértékét. Az elmúlt évek időjárása egyértelműen megmutatta, hogy ez mekkora problémát jelent a mezőgazdaság számára, hiszen míg az egyik évben az árvízzel küzdöttek a gazdák, addig a következő évben éppen a szárazság okozott jelentős károkat. Ez pedig egyértelműen az öntözéses gazdálkodás támogatása mellett szól.  Főként úgy, hogy Magyarország kifejezetten gazdagnak számít a vízkészleteket illetően.

„Azt is látni kell azonban, hogy bár a szakszerű öntözés hatása a termésmennyiségre és minőségre egyaránt pozitív hatással van, sőt mit több, a zöldségtermesztés számára elengedhetetlen, addig az öntözés rendkívül magas beruházási és üzemeltetési költsége sok esetben értelmetlenné teszi az öntözőrendszer kiépítését. A mostani kormányrendelet jelentősége így abban rejlik, hogy olcsóbbá, költséghatékonyabbá teszi az agrárium számára az öntözés folyamatos üzemeltetését” – hangsúlyozta ki Tresó István.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?