A toxinok a brojlereknél is veszteségeket okoznak!

Agro Napló
A modern brojlertartásban az jelenti a legnagyobb nyomást, hogy a lehetõ legalacsonyabb költségen állítsuk elõ a csirkehúst.

A takarmány-értékesítés, a napi testtömeg-gyarapodás, az elhullás, valamint a keltethetőség, mind olyan értékmérők, melyeket szigorúan megfigyelnek és ezek alapján a szakemberek a termelési stratégiákat folyamatosan felülvizsgálják, hogy a hatékonyságot minél jobban maximalizálják. Ha a termelés már összehangolt, fordítsunk egy kis figyelmet a mikotoxinok hatásaira is.



Már alacsony mennyiségû mikotoxin felvétele is csökkent takarmány-értékesítéshez, rosszabb gyarapodáshoz vezet, és növekszik a madarak fogékonysága a fertőzéses megbetegedésekre. Nagyobb mennyiség felvétele már klinikai tünetek kialakulásához vezethet: csőr- és emésztőszervi kimaródások, nyálkahártya-gyulladás, lábgyengeség, zsíros máj- és vese-elfajulás, valamint elhullás. Tény ugyan, hogy a brojlerekben a toxinok hatása nagymértékben függ az állatok korától, tápláltsági és fizikai állapotától, de egy erősebb toxinszennyezettség minden állat termelését befolyásolja.

Sajnos, a mikotoxinok gyakran olyan alacsony koncentrációban vannak jelen, amit nagyon nehéz kimutatni, de rengeteg olyan toxint ismerünk, amelyek már alacsony koncentrációban is egymásra hatva a termelést nagymértékben csökkentik, sőt sok toxinról nem is tudjuk, milyen hatásai vannak a különböző állatokra, nemhogy egymásra való hatásukat ismernénk.

A toxinok hatásai összeadódhatnak (additív hatás), vagy egy toxin a másik toxin hatását felerősítheti (szinergista hatás). Additív hatásra kell számítani baromfi esetében pl. aflatoxin-DON, aflatoxin-fumonizin, fumonizin-T2, fumonizin-ochratoxin, ochratoxin-DON és ochratoxin-T2 kombinációknál, de szinergista (azaz toxicitást erősítő) hatással kell számolni zearalenon-DON, aflatoxin-ochratoxin, aflatoxin-DAS, aflatoxin-T2 esetében. Fontos tehát szem előtt tartanunk, hogy az alacsony vagy nem mérhető toxinszintek sem jelentenek 100%-os biztonságot.

A brojlertermelők dilemmája az, hogy összevessék a toxinok okozta veszélyt azzal a legkisebb védekezési költséggel, amely már megóvja a madarak termelését.

A Mycofix® Select lehetőséget ad ennek a dilemmának a feloldására. Ezt a terméket a csirkék takarmányába keverhetjük és megvédi az állatokat a deoxinivalenol és az egyéb trichotecén toxinok ellen is, amellett, hogy a köthető toxinokat is megköti (pl. aflatoxin).

 

 

 


 

 



A hagyományos toxinkötők csak a köthető toxinok ellen hatékonyak, de hatástalanok a nem köthető trichotecének ellen (max 6% kötés). Ezzel szemben a Mycofix® Select tartalmaz egy epoxidáz enzimet, amely elbontja és ezzel 95% feletti hatékonysággal inaktiválja a trichotecén toxinokat (DON, T2, HT2, DAS stb.) is.

Amennyiben klinikai tüneteket látunk az állatokon vagy a takarmányvizsgálat során magas szennyezettséget találtunk, akkor 1,5–2,5 kg Mycofix® Select-et ajánlunk táptonnánként. A szubklinikai toxikózisnál már nem ilyen tiszta a kép: 0,5 kg/tonna Mycofix® Select-el már sokat tettünk, de 1 kg/tonna bekeverése hatékonyabb az immun-, a környezeti és takarmányozási stresszek kivédésében.



Dr. Jakab Gábor

Biomin Takarmányozási Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!