Pioneer fajtakísérleti kutatóállomás létesült Magyarországon

Agro Napló
Lökés az agrár K+F-nekMásfél évvel ezelõtt jelentették be – a Pioneer Hi-Breed magyarországi leányvállalata –, hogy egy nemesítõ kutató állomást hoznak létre hazánkban. A terveknek megfelelõen az idén tavasszal vehették birtokba a nemesítõk a cég új fajtakísérleti telepét. Ekkor vetették el néhány parcellán az elsõ kísérleteket. A beruházás megvalósulásával egy közel félmilliárd forintos új létesítmény szolgálja Magyarországon a növénynemesítést, egy olyan többletinformációs bázis, ahol az eddigieknél nagyobb számú kísérlet elvégzése mellett jóval több adat feldolgozására, a késõbbiekben pedig a gyakorlatba való átültetésére nyílik lehetõség.




 

 

Az új létesítményben végzett munka első eredményei már most látszanak, és a szántóföldön megtekinthetők. Ezek a kísérleti eredmények a cég partnerei, azaz a termelők számára ígéretesek. Ez az ígéret a későbbiekben különböző kukorica- és napraforgó hibridek formájában válnak majd kézzel foghatóvá számukra – ígérték a cég vezetői augusztus végén a kutató állomás átadásakor.



Ekkor a Pioneer szakemberei úgy vélték: az elmúlt év nem volt a legkedvezőbb a magyar mezőgazdaság számára, a kukoricatermesztés az egyik leginkább gondokkal sújtott ágazata volt a magyar szántóföldi növénytermesztésnek. Tavaly ugyanis az elmúlt évszázad egyik legsúlyosabb aszálya pusztított a magyar mezőgazdaságban. Ezért is bizonyult jó választásnak a Pioneer szakértői szerint, hogy az állomás helyéül Magyarországot választották, ugyanis az itt folyó munka nagy részét a szárazságtûrő növényekkel folytatott kísérleteknek kívánják szentelni.



„Mi a szárazságot egy nagy kihívásnak tartjuk, ez minden nemesítő számára nagy kihívást jelent. Ezen kívül egy viszonylag új, nem kívánt jelenséggel is meg kívánunk küzdeni a kísérletek során: ez pedig a kukoricabogár. Egy másik nagy programunk a napraforgó nemesítés. Itt is meghatározók vagyunk a piacon, nemcsak Magyarországon, hanem a régióban is.” – jelentették ki a cég vezető szakemberei, amikor bemutatták a szakembereknek az új nemesítő központot.



Az állomás fontos megoldandó feladatai közé tartozik a napraforgó különböző betegségeivel szembeni nemesítés. A Pioneernál szeretnék a napraforgóinkat ellenállóvá tenni, főként a különböző gombabetegségekkel szemben. Emellett még foglalkoznak a gyomirtás kérdéskörével is, olyan alternatív megoldásokat keresve a különféle problémákra, melyek sokkal hatékonyabb védekezést eredményeznek a gyomokkal szemben.



A kutatóállomás a hatékonyabb munka érdekében hét új állandó státuszú kutatóval bővítette a szakembergárdáját a hódmezővásárhelyi kutatóállomáson. Így jelenleg húsz kutató dolgozik a nemesítő központban. A kutatók tevékenységük során hasznosítják majd a Pioneer több, mint nyolcvanéves tapasztalatát a vetőmag nemesítés terén, szem előtt tartva a cég jelmondatát, miszerint: „a technológia, mellyel sikert arat”.

 



Milyen tervekkel, célokkal rendelkezik a kutatási program

A legfontosabb növények a kutatási programban a napraforgó és a kukorica. A kutató állomás piacorientált kutatást végez. A legfontosabb tulajdonság, amin javítani szeretnének a nemesítők, a kukorica termésmennyisége és vízleadó képessége. A napraforgónál az olajtartalom növelése szintén nagyon fontos cél. De mindkét növénynél a konkrét tulajdonságok is központi szereppel bírnak az új fajták kikísérletezésekor. Vagyis a kutatók megpróbálnak új technológiákat a termelők kezébe adni. Ezért a tudomány kínálta legújabb módszerekkel végzik az elemzéseket, értékeléseket ezeken a vonalakon. Így a nemesítés nagy részét a mai napig a szántóföldi tesztelés teszi ki.





A napraforgó-kínálat

A Pioneer és a DuPont közös fejlesztése az Express technológia: olyan napraforgó hibridek, amelyek termesztésével kitûnő lehetőséget kapnak a termelők arra, hogy alacsony költséggel olyan helyeken termesszenek napraforgót, ahol eddig nem lehetett, például erősen gyomos területeken. A termésátlagokat e növény esetében elsősorban a gyomviszonyok befolyásolják. Így ezek a napraforgó hibridek és az Express gyomirtó szer olyan lehetőséget biztosít a termelőnek, amely száraz tavaszi vetéskor is nagyobb eredményt nyújt számára.



A fő nemesítési cél ezért, ahogyan a szakemberek fogalmazzák: „a legmagasabb termőképességû hibrid a megfelelő helyre”. Így a hódmezővásárhelyi kutatóállomáson kombinálják a tradicionális nemesítési módszereket az új nemesítési szisztémákkal. A cél a nagy genetikai potenciállal rendelkező hibridek kinemesítése a régió országainak piacaira: Magyarországra, Szlovákiába, Szerbiába, Romániába, Ukrajnába és Oroszországba. A megfogalmazott gazdasági célok elérése érdekében a mai modern nemesítés nagyon sok eszközzel dolgozik. Egyidejûleg kombinálja a modern informatikai rendszereket, a DNS-módszereket, és nagy arányú szántóföldi tesztelést is végez.



– an –



A rendezvény hang- és képanyaga megtalálható a www.agronaplo.hu online rovatban.



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?