2024. május 5. vasárnap Györgyi

LUCAS.G takarmányozási gépek a Valkontól

Agro Napló
1971-ben egy tradicionálisan erõs szarvasmarha-tenyésztõ régió központjában jött létre a francia LUCAS.G cég, mely nagyon gyorsan francia, majd késõbb bizonyos géptípusokkal európai piacvezetõvé vált.

Az etetési rendszer gépeire specializálódott vállalkozás ma már igen széles gépválasztékkal segíti az állattartók mindennapi munkáját.





Számos országban, igen sok gyártó készít takarmányozási gépeket több-kevesebb sikerrel. Sokkal kevesebb azonban azoknak a gyártóknak a száma, amelyek ezen a területen is képesek a folyamatos és tartós fejlesztésekre. A nehézség az egyedi igényeknek és a tömegtermelés szükségszerûségének való megfelelés összehangolásából adódik. Ennek megoldásán fáradoznak a LUCAS.G mérnökei és technikusai a kezdetektől fogva.

Az első silómaró- és kiosztókocsik elkészülte után a LUCAS.G volt az, aki először bemutatta a nagy szalma- és szénabálák bontására is alkalmas kiosztókocsit (POLYFEED), melyet az 1980-as SIMA kiállításon ezüstéremmel díjaztak. A jelenlegi kínálat legkeresettebb gépei a SPIRMIX és QUALIMIX takarmánykeverő-kiosztó kocsik és a piacvezető RAPTOR valamint CASTOR (SIMA 2001 aranyérmese) bálabontó-kiosztók.



Raptor

A vontatott vagy függesztett kivitelû bálabontó gép két darab hengeres vagy egy nagy széna-, illetve szalmabála kiosztására és almozásra alkalmas. A takarmánykiosztás menetirány szerint jobb oldalon történik, míg az almozás a 270°-ban elforgatható torony segítségével 15 vagy akár 18 méterre is lehetséges. Mûködtetése hidraulikus illetve elektrohidraulikus, joystickos lehet.



Spirmix

A függőleges csigás keverő 12–24 m3-es kivitelben elérhető takarmánykeverő,

-kiosztó kocsi, a kisebbek egy, a nagyobbak két csigával dolgoznak. A kijuttatás surrantó vagy kihordószalag segítségével jobb- és/vagy baloldalon is lehetséges. A takarmánykeverést természetesen programozható mérleg teszi gyorsabbá és kényelmesebbé.



Qualimix autonom

100 LE-s motorral felszerelt vízszintes csigás takaránykeverő, -kiosztó kocsi, amely egy teleszkópos rakodóval való üzemeltetés során az önjáró gépek előnyeit nyújtja, de lényegesen alacsonyabb beruházási költséggel. Természetesen a teljes munkafolyamat a vezetőfülkéből levezényelhető. A gép kényelmét és gyorsaságát jól jellemzik a gépkezelő szavai:

„csak beülök a teleszkópos rakodóba, s mikor egy fél óra múlva kiszállok, megetettem a 200 tehenet.”



 

 


 


 


 


 


 


 



A professzionális LUCAS.G gépeket keresse a VALKON-nál!
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!