Harmónia a növény, a természetés a kezelések között

Agro Napló
A tavaszi munkák során a megfelelõ fejtrágyák és a Wuxal® Réz kijuttatásával, valamint a gyomkonkurencia gyors kikapcsolásával (Aurora®) már megtettük az elsõ lépést a növény töretlen fejlõdése érdekében.

A következő - a termés minőségét és mennyiségét javító lépés – a gombabetegségek és a rovarkártevők elleni védekezés az okszerû növénytáplálással kiegészítve.A februári pár napos, szokatlanul magas hőmérséklet a korán elvetett állományokban a lisztharmat fertőzés tüneteinek megjelenését hozta magával, ami ellen már korán védekezni kellett. A márciusi borongós, esős időjárás, az állandó magas páratartalom viszont a helminthosporiumos betegségek korai megjelenését okozta, melyeknek az alsó levélszinten tartása csak több kezeléssel lehetséges. A gombaölő szeres védekezések idén is biztosan megtérülő befektetések, azonban nem mindegy, hogy milyen terméket választunk.

 


 



A növény számára minden növényvédelmi kezelés valamiféle stresszt okoz. Ez halmozottan igaz azokban az esetekben, amikor gombaölő szert, rovarölő szert, lombtrágyát és egyéb adalékanyagokat együtt juttatunk ki. Ilyenkor még akár csúnya levélperzselések is elő szoktak fordulni, főként, ha a növény epidermisze a sok eső hatására felpuhult. Válasszunk tehát olyan készítményt, amely a biztos biológiai hatás mellett a növény számára a legkíméletesebb.

Az Eminent® 125 SL speciális vizes bázisú, tehát szerves oldószer nélküli formulációja lehetővé teszi a rovarölő szerekkel és a magas minőségû lombtrágyákkal való biztonságos keverhetőséget, ezzel csökkentve a későbbi meleg időszakban a perzselés veszélyét. A betegségek elleni hatékonysága a többi triazol típusú készítményhez hasonló. Dózisa az érzékenyebb lisztharmat és rozsda ellen 0,8 l/ha, míg a szeptóriás és helminthospóriumos levélfoltosságok ellen 1,0 l/ha. A fuzárium ellen a szercsoportra jellemző jó mellékhatásának köszönhetően a célzott, virágzáskori permetezéssel védekezhetünk szintén az emelt 1,0 l/ha-s dózissal. Kiváló hatékonysága mellett a készítmény a piacon talán a legjobb árpozícióban helyezkedik el versenytársaihoz képest.

2007-ben sokan feltették a kérdést: megéri-e az ilyen száraz időjárási viszonyok mellett az intenzív technológia(lombvédelem+lombtrágyázás)?

A választ erre a kérdésre a DATE 2007-ben végzett vizsgálatai adják meg, melyben jól látható, hogy a Magyar Kwizda „Táplálunk és védünk” Programjával jelentős termésnövekedést, ezzel árbevételt, és végül profitot tudott biztosítani.

Miért hozhat az intenzív gondoskodás szélsőséges időjárási körülmények között is többlet termést? A választ Dr. Pethő Menyhért Növényélettan címû könyvében találhatjuk meg:

„Az anyagcsere intenzitása hatással van a vízmegtartó képességre, ugyanis a haldokló, vagy elhalt növényi szervek hamarabb elveszítik víztartalmukat, mint az élők, így ha a légzés valamilyen formában gátolt (pl.: gombafertőzés), a szövetek gyors vízvesztéssel válaszolnak. Ezért a légzés fenntartása és fokozása a növények vízmegtartó képességére jelentős hatással van, így tovább marad a szervekben értékes nedvesség a termésképzéshez, amely a mennyiség növekedésében és a minőség javulásában jelentkezik a gazdálkodó számára. A hőmérséklet emelkedésével a növények gyökér/hajtás aránya megváltozik, és a gyökértömeg csökkenését eredményezi. Ez a fokozott víz- és tápanyag felvételének, a hajtás fokozott növekedésének és a két szerv között az asszimilátákért folyó versengésnek a következménye.”

Emelkedő hőmérséklet hatására a fejlődésben lemaradó gyökértömeg a megnövekedett hajtástömeget már nem tudja csak korlátozott mértékben vízzel- és tápanyaggal kiszolgálni. Ilyenkor a leveleket célzott kezeléssel, vagyis levéltrágyázással kell az értékes tápanyagokhoz juttatni. A 100%-ban vízoldható Agriplant® Kalászos mûtrágya (20-5-10+0,5 Cu+mikroelemek) magas nitrogéntartalmának köszönhetően javítja a növény növekedési erélyét, megnövelt réztartalma a fotoszintetikus aktivitást növeli. Mivel a mûtrágya oldat semleges pH-jú, így kiválóan keverhető bármely fungiciddel. Más, karbamid-foszfát alapú mûtrágyák, erősen savas oldatot képeznek és ezzel a gombaölő szerek akár 20–30%-os hatáscsökkenését is okozhatják!

Az „i”-re a pontot a levéltetvek és a vetésfehérítő bogárlárvák és imágók elleni rovarölő szeres kezeléssel tehetjük fel. A Fury® 10 EC kiváló taglózó hatású piretroid, mely biológiai aktivitását a hatóanyagban lévő optikai „R” izomerek magas arányának köszönheti. Már nagyon alacsony, 0,075–0,1 l/ha dózisban is kiválónak mutatkozik hatása, és hektárköltsége is igen versenyképes, nem több, mint 13 kg búza ára!

Az odafigyelés, a növénykímélő gondoskodás és védelem, az okszerû tápanyag utánpótlás bizonyosan az idén is meghozza a várt minőség- és mennyiségi növekedését, mely a profit emelkedését fogja Önnek jelenteni, a „Táplálunk és Védünk” Program alkalmazásával.



Dr. Antal Anikó

Magyar Kwizda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!