A kukorica védelme a talajon keresztül

Agro Napló
A világ gabonaigényének gyors ütemû növekedése, valamint Európa törekvése az önellátás szintjének növelésére az elkövetkezõ évekre is stabil pozíciót jelöl ki a kukoricának.

A magas termésátlagok elérésének feltétele a kukorica fejlődésének zavartalan biztosítása a kritikus korai időszakban.

 

Talajfertőtlenítés – nem csak a kukoricabogár lárvája ellen

A kukoricában felhasználható talajfertőtlenítő inszekticidek száma az utóbbi években jelentősen csökkent. Üde színfolt ebben az átalakuló környezetben egy olyan készítmény, aminek nem változott a felhasználhatósága. A szerves foszforsavésztert (klórpirifosz) tartalmazó Pyrinex 48 EC használata javasolt mindazon kukoricatermesztőknek, akik a teljes felületi permetezést választják vagy a folyékony talajfertőtlenítő szer sorba adagolásához szükséges feltételekkel rendelkeznek. A készítmény dózisa teljes felületre 5 l/ha, vetéssel egymenetben sorba adagolva 2 l/ha.



Gyomirtás – vissza az alapokhoz

A gyomirtás a kukorica termesztésének meghatározó technológiai eleme. A kukoricával konkuráló gyomnövények kelésének megakadályozása, ezzel a kukorica korai, kritikus stádiumának gyommentesen tartása jelentős mértékben növeli a csőhosszt és az ezerszemtömeget – ezáltal a termést. A tenyészidőszak későbbi szakaszában már kevésbé befolyásolja a gyomosodás a termést.

A kukorica preemergens gyomirtására a Makhteshim Agan 2008-ban a Zeanit nevû gyûjtőcsomagot ajánlja, amely Acenit A 880 EC (antidotált acetoklór) és Afalon Dispersion (linuron) 5 ha-ra elegendő mennyiségét tartalmazza. A két termék, egy klóracetanilid-származék csírázásgátló és egy karbamid-származék levél- és gyökérherbicid a kukoricában előforduló fontosabb magról kelő egy- és kétszikû gyomnövények ellen hatékony (táblázat). Felhasználása 1% feletti szervesanyag tartalmú talajokon ajánlott. Hatékonysága száraz tavaszon sem marad el (1. ábra), amit a tavalyi év termelői tapasztalatai is alátámasztanak. A kijuttatás után két héten belül érkező csapadék segítségével, illetve öntözött körülmények között akár a teljes tenyészidőre gyommentességet biztosít (2. ábra). A csomagban az Acenit 2,0 l/ha az Afalon 1,5 l/ha dózisban szerepel.

 


 


 




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hogyan tovább terbutilazin?

Hogyan tovább terbutilazin?

Az Európai Unió Bizottsága a 2021/824 (2021. 05. 21.) számú végrehajtási rendeletében módosította a terbutilazin hatóanyagra vonatkozó felhasználási e...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 16:29