Aktuális támogatások

Agro Napló
Hazánk az Európai Unió új költségvetési idõszakában – 2007 és 2013 között – közel 5 Mrd euró forrás felhasználására jogosult.

Ez az összeg teljes egészében a magyar mezőgazdaság és a vidék fejlesztésére fordítható. A 2007-től elérhető uniós pénzek, kiegészítve a hazai forrásokkal a magyar agrárgazdaság és vidék hosszú távú versenyképességét alapozhatják meg.



E cikk keretein belül fel szeretném hívni az állattenyésztők figyelmét adatbejelentési kötelezettségükre, valamint be szeretném mutatni az 157/2007. (XII. 22.) FVM rendeletet, amely az egyszerûsített területalapú támogatások és a vidékfejlesztési támogatások igényléséhez teljesítendő „Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot”, illetve a „Helyes Gazdálkodási Gyakorlat” feltételrendszerének meghatározásáról szóló 4/2004. (I. 13.) FVM rendelet módosításáról szól. A méhészek számára nyújtandó támogatásokat a minisztérium két rendeletben taglalja, aminek számait, illetve elérhetőségét a cikk utolsó harmadába tekintem át.



Nemzeti agrárszabályozás egyszerûsítése

Az Európai Unióban zajló törekvésekkel és a kormányzati szándékkal összhangban a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium vezetése célul tûzte ki a nemzeti agrárszabályozás egyszerûsítését, amelynek elsődleges célja a mezőgazdasági termelők terheinek mérséklése. Az egyszerûsítési folyamat érdekében elkészült Zöld Könyv azokat a konkrét intézkedéseket mutatja be, amelyek hozzájárulnak a mezőgazdasági termelők ügyeivel kapcsolatos hatósági eljárások egyszerûsítéséhez, felgyorsulásához, csökkentik a gazdákat terhelő adminisztrációs kötelezettségeket, valamint növelik az agrártárgyú jogszabályok átláthatóságát, értelmezhetőségét és végrehajtásuk hatékonyságát.



Adatbejelentési kötelezettség az állatalapú támogatásokhoz

2008. január 1-től lépnek hatályba a tartási helyek, a tenyészetek és az ezekkel kapcsolatos egyes adatok országos nyilvántartási rendszeréről (továbbiakban TIR) szóló 119/2007 (X.18.) FVM rendelet előírásai, melyek az állatalapú támogatásokat igénybe venni kívánó állattartók részére kötelezettségeket is tartalmaznak:

Legfontosabb új rendelkezés, az eddigiektől eltérően, nem csak minden szarvasmarhát, sertést, juhot vagy kecskét tartó tenyészetet, hanem az alábbiakban felsorolt fajokat tartó tenyészeteket is kötelező bejelenteni, ha a felsorolást követően leírt feltételek bármelyike teljesül:

a) lófélék: ló, szamár, öszvér;

b) baromfi és egyéb madárfajok (a továbbiakban együtt: baromfi): házityúk, pulyka, kacsa, lúd, gyöngytyúk, galamb, fácán, fogoly, fürj, lapos mellû futómadár (strucc, emu);

c) házi nyúl;

d) prémesállat-fajok: csincsilla, nutria, angóranyúl, sarki- és ezüstróka, nyérc, görény;

e) halfajok;

f) méh;

g) szarvas: zártkerti tartású szarvasfélék;

h) vaddisznó: zártkerti tartású vaddisznó.



Az állattartónak az eddigiektől eltérően be kell jelentenie az MgSzH által vezetett TIR adatbázisba:

1. Bármelyik felsorolt állatfajt tartó állattartó (árutermelő/kereskedő) tenyészetét, ha az állategészségügyi regisztrációra kötelezett, vagy ha az állattartó telepe üzemeltetéséhez támogatást kíván igénybe venni.

2. Bármelyik más állatfajt, fogadó vágóhidat, és gyûjtőállomást.

3. A baromfikeltetőt, ha a keltetőgépekbe egyszerre 1000 tyúktojás egyenértéknél több rakható be.

4. A halkeltetőt.

5. A halfeldolgozót.

Az állattartó köteles továbbá bejelenteni mindazokat az állattartó (árutermelő/kereskedő) tenyészeteket, amelyekre teljesül az alábbi feltételek bármelyike:

6. Lóféle állatokat tartó tenyészet, amelyben legalább harminc lóféle állatot tartanak.

7. Baromfitartó tenyészet, ha külön jogszabály szerint az állategészségügyi hatóság által nyilvántartott nagy létszámú telep tartozik hozzá, vagy a tartó kistermelői élelmiszer-termelői (vágási) engedéllyel rendelkezik, vagy ha vágóhídra szállítanak baromfit.

8. Házinyulat vagy prémes állatot tartó tenyészet, amelyben legalább 50 nőivarú állatot és szaporulatát tartják, vagy a tartó kistermelői élelmiszer-termelői (vágási) engedéllyel rendelkezik.

9. Haltartó tenyészet, amelyhez legalább 30 hektár halastó tartozik.

10. Méhtartó tenyészet, legalább 50 méhcsalád esetében.



A TIR-ben már regisztrált tenyészet esetén, ha az állattartó MVH-s ügyfél-regisztrációs száma még nincs nyilvántartva az TIR-ben, akkor azt a megfelelő formanyomtatványon 2008.02.01-ig be kell jelentenie. Amennyiben az ügyfél a bejelentési kötelezettségének nem tesz eleget, a határidőt követően az állattartással kapcsolatban semmilyen ügyintézést folytatni nem tud, állatalapú támogatásokra pedig nem jogosult. Egyéb fontos tudnivalók:

• Az állattartónak a nyilvántartásba vételi bejelentése során, ha az állattartóhoz több tartási hely tartozik, akkor ezekből különböző tenyészeteket kell kialakítania, kivéve, ha az állattartó írásbeli kérelmére, az illetékes megyei állategészségügyi hatóság engedélyezi földrajzilag elkülönült tartási helyekből egy tenyészet kialakítását és nyilvántartását.

• Egy tenyészetnek egy időben csak egy állattartója lehet. Ha egy tartási helyen több állattartó is tart állatot, akkor minden állattartónak külön kell kialakítania és bejelentenie egy tenyészetet.

• Egy tartási hely ugyanannak az állattartónak csak egy tenyészetéhez tartozhat.



A formanyomtatványok letölthetők a www.enar.hu honlapról. A pontos teendőkkel kapcsolatban felvilágosításért fordulhat a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal ügyfélszolgálatához (06-1-212-1730).

157/2007. (XII. 22.) FVM rendelet

Az egyszerûsített területalapú támogatások és a vidékfejlesztési támogatások igényléséhez teljesítendő „Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot”, illetve a „Helyes Gazdálkodási Gyakorlat” feltételrendszerének meghatározásáról szóló 4/2004. (I. 13.) FVM rendelet módosításáról szól. Amelyben a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény 81. § (3) bekezdésének a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. §-ának a) pontjában meghatározott feladatkör szerint:

1. § (1) Az egyszerûsített területalapú támogatások és a vidékfejlesztési támogatások igényléséhez teljesítendő „Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot”, illetve a „Helyes Gazdálkodási Gyakorlat” feltételrendszerének meghatározásáról szóló 4/2004. (I. 13.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) 2. §-ának (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Az agrár-környezetgazdálkodási támogatásban részesülő gazdálkodó a helyes gazdálkodási gyakorlatra vonatkozó előírások, valamint a kedvezőtlen adottságú területek kompenzációs, illetve a Natura 2000 területek kompenzációs támogatásaiban részesülő mezőgazdasági termelő a helyes mezőgazdasági és környezeti állapotra vonatkozó előírások teljesítésének ellenőrzése, valamint a nevezett támogatások monitoringja érdekében a gazdasága teljes területén végzett tevékenységekről e rendelet 5. számú melléklete szerinti gazdálkodási naplót naprakészen köteles vezetni. Az agrár-környezetgazdálkodási támogatás igénybevétele esetén a gazdálkodási napló naprakész vezetése abban az esetben is kötelező, amennyiben a talajvizsgálati eredmény és tápanyag-gazdálkodási terv még nem készült el.

Az agrár-környezetgazdálkodási támogatásban részesülő gazdálkodó köteles a 2007/2008. gazdálkodási évtől kezdődően a gazdálkodási napló egy aláírt másolatát – a hozzá kapcsolódó dokumentumok (pl. számlák, bizonylatok) másolatai nélkül – elküldeni minden év augusztus 31. és október 31. között a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ (a továbbiakban: MgSzH Központ) címére (1118 Budapest, Budaörsi u. 141–145.). A 2006/2007. gazdálkodási évre vonatkozó gazdálkodási napló egy aláírt másolatát 2007. augusztus 31. és 2007. december 31. közötti időszakban kell beküldeni az MgSzH Központ címére (1118 Budapest, Budaörsi u. 141–145.). A gazdálkodási naplót a kötelező nyilvántartásokra vonatkozó előírások szerint a kapcsolódó dokumentumokkal együtt legalább 5 évig meg kell őrizni. A gazdálkodási napló formanyomtatványát a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapján közzéteszi.” Amennyiben, a gazdálkodó az adott gazdálkodási évre vonatkozó beküldési határidő végéig nem küldi meg a gazdálkodási napló másolatát az MgSzH Központ részére, az MVH egyszeri alkalommal, 15 napos határidő kitûzésével hiánypótlásra szólítja fel. A 2006/2007. gazdálkodási évtől kezdve, amennyiben a gazdálkodó a (6) bekezdésben előírt kötelezettségének a hiánypótlási felszólítás ellenére sem tesz eleget, úgy

• az első alkalom esetén az 5. évre jutó támogatási összeg 25%-ára,

• a második alkalom esetén az 5. évre jutó támogatási összeg 50%-ára,

• a harmadik alkalom esetén az 5. évre jutó támogatási összeg 100%-ára nem jogosult.

• amennyiben a gazdálkodó már felvette az 5. évre jutó támogatási összeget, úgy a (10) bekezdésben foglaltak szerint köteles azt visszafizetni.

A méhészek számára nyújtandó támogatásokat a következő rendeletek taglalják:153/2007. (XII. 22.) FVM rendelet, 152/2007. (XII. 22.) FVM rendelet.

 

Berta Dávid,

Hegedûs Szilvia, Matus László



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Brexit, hard-Brexit, no Brexit?

Brexit, hard-Brexit, no Brexit?

Több mint két és fél éve, 2016. június 23-án hajszállal ugyan, de az elszakadás pártiak kerültek többségbe az Egyesült Királyságban az ország európai...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!