A nagy hasmagasságú önjáró Dammann permetezõ magyarországi debütálása

Agro Napló
A német gyár magyar igényeket vett figyelembe  

A hannoveri kiállításon ezüstérmes lett a DAMMANN cég új fejlesztésû, nagy hasmagasságú önjáró permetezőgépe, mely olyan egyedi technikai megoldásokkal bír, ami manapság álma a növényorvosoknak, növényvédő mérnököknek és az sem elhanyagolható, hogy a természet-, környezetvédelmi előírásoknak is magasan képes megfelelni. A gépet még a 2007-es hannoveri kiállítás előtt bemutatták hazánkban. A Dalmandon megrendezett bemutatót a DAMMANN gépek forgalmazója, az AGROSPIC Kft. szervezte, a szakmai előadást és gyakorlati bemutatót Starcz Tamás a DAMMANN hazai képviselője vezényelte le.

A DAMMANN több, mint 35 éve foglalkozik permetezőgépek gyártásával, szerelésével.

A hamburgi vállalat egy három hektáros telephelyen dolgozik, ahol két, közel egy hektáros csarnokban szerelik össze a permetezőgépeket.

Starcz Tamás a bevezetőt követően ismertette a kisebb családi gazdaságok számára gyártott növényvédős gépeket is. A Land-Crusier 15-től 24 méterig növelhető keretszélességével, kettő-, három-, négyezer literes ûrtartalmával ideális választás lehet számukra. A Classic típus négy – ötezer literes tartályával és 18 vagy akár 36 méteres permetező szárnyaival már a középkategóriás gépek közé sorolható. Az ennél nagyobb 24–42 méteres kerettel szerelt, maximum tízezer liter névleges permetlétartályával a hamburgi cég Profi Class kategóriában forgalmazza termékeit.

A legújabb fejlesztésû modelljük Mercedes alapokra épített hidrosztatikus hajtású, ahol a tartályok rögzítését, felfekvését rendkívül egyszerûen, mindössze négy rögzítőponttal oldották meg. Ezáltal a felépítményt a gépmûhelyekben pillanatok alatt le-, illetve felszerelhetjük. Az önjáró gépek esetében opcióként hat köbméteres mûtrágyaszórót is vásárolhatunk. Ezek már a legmagasabb szintû technikai megoldásokkal dolgozó csúcsminőségû gépek. A teljesen Mercedes alapokra épített gép elsősorban Németország számára készült, ahol alacsony hasmagassággal is alkalmazni tudják. Ez a magasság kezdetben nem volt több 110 centiméternél. A németországi tervezők azonban felmérve a magyarországi igényeket, olyan magassági és szélességi adatokra determinálták a gépet, amelyekkel jelenleg nem talál versenytársra. A hidraulikusan 225 és 305 cm között állítható nyomtáv lehetőséget ad arra, hogy szántóföldön és közúton egyaránt mozgékony és stabil legyen. Közúton, illetve a tavaszi munkáknál 120 cm-es a hasmagasság míg az emelt 190 cm-es has pedig már megengedi, hogy pl. napraforgó deszikkálásra is bevessük. A számítógép-vezérelt beállításokkal felemelt állapotban 15 km/h, míg süllyesztett „ültetett módban” a 40 km/h az elérhető sebessége. A gép kormányzása is különleges, mert lehet csak első vagy összkerék valamint oldalazó is.

A gépkezelő számára a két színes, síkképernyős TFT monitor folyamatos ellenőrzést és rálátást biztosít a nagy szárnyak mûködésére, akár fúvókánként. A táblára felállva a mûvelőutak megtartását GPRS segíti, így már 30 cm méteres fedés esetén a különleges szabályzó rendszer szakaszosan zárja a permetezőgép szórófejeit. A fúvókák külön-külön pneumatikusan vezéreltek. A tandem fúvókatartók emellett lehetőséget adnak arra, hogy akár kétféle sebességtartományban is képesek legyenek precízen dolgozni. Menet közben a kezelő a fülkéből vezérelve tudja szabályozni a kijuttatandó mennyiséget. Amikor nagyobb, erősebb gyomosodást észlel, akkor ráadásul nagyobb lémennyiséget juttathat ki úgy, hogy egyszerre mind a két fúvókát bekapcsolja. A fúvókák nyitásának és zárásának több előnye is van, mint, hogy a forgókban nem juttatunk ki dupla mennyiséget. A cirkulációs csővezeték-rendszerrel a tervezőmérnökök azt érték el, hogy mikor fedés, fordulás, ráállás miatt kikapcsoljuk a fúvókákat, akkor az üzemi nyomást nem vesztjük el. A fúvókák előtt a szabályzó szelepek nyitnak és a permetlé folyamatosan keringve, megtartja a beállított koncentrációt. A dombságokon megrendelt gépeken a cég ultrahangos távolságmérőkkel is ellátja a permetezőgép szárnyait és a munkahengerekkel megszüntetik az esetleges kilengéseket, így biztosítva az egyenletes szórásképet, a talajtól való mindig állandó távolságot. A szórókeret kialakításában a permetezőgépek között egyedülálló, hogy a DAMMANN DAS rendszerével a fúvókák előtt és után a talaj felé kettős légáramlatot biztosítanak. A kettős levegőáramlás minden körülmények között profi szórásképet biztosít, ködösítés, elsodródás veszélyét megszüntetve. A különlegességek azonban ezzel nem zárulnak le, mert a munka végeztével az öblítővizes tartályokból a kimosott szermaradékot a keverőtartályba juttatják vissza és így elkerülik azt, hogy a szántóföldre kerüljön nagyobb dózis. Az átmosott rendszert ezt követően levegőárammal fújatják át, hogy biztosan ne maradjon folyadékzsák, amely kiszámíthatatlan szerkölcsönhatást válthatna ki, új, vagy másik szer alkalmazása esetén.

Magyarországon jelenleg is több helyen dolgoznak már ezek a permetezőgépek. Az első Magyarországra érkezett önjáró gép már több mint, 40 000 hektárt permetezett le problémamentesen. A speciális magyar igényeknek megfelelő gépek kifejlesztésének sikerét mutatja, hogy már jövő évben is sok DAMMANN önjáró permetezőgép érkezik hazánkba.

 




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!