Átadták a Sano magyarországi premixgyárát

Agro Napló
Cégük 5–10 éven belül megkétszerezi magyarországi piaci részesedését – mondta Richard Waldinder, a Sano-Modern Takarmányozás Kft. ügyvezetõ igazgatója a Csémen július 27-én átadott gyáruk ünnepélyes avatásán.

 A sajtótájékoztatón emlékeztetett rá, hogy a Sano latin szó, magyarul egészséget jelent, amely talán valóban a legmegfelelőbb neve Európa egyik legmodernebb, takarmány-kiegészítőket gyártó cégének.




Vállalkozásuk célja a kezdetektől fogva az is, hogy megvalósítsák a mezőgazdasági üzemek szakszerû tanácsadását és hozzájáruljanak az állatállomány egészséges és nyereségtermelő takarmányozásához. Ehhez a legkorszerûbb technológiát használják fel Csémen is.

A Sano vállalat Sano-Milch néven 1976-ban alakult Grafenwaldban (Bajorországban). Ekkor a termékeket (először tejpótlókat, majd ásványi-anyag kiegészítőket) még idegen cégek állították elő bérmunkával, és Sano-Milch néven árusították ezeket. Az első raktáruk 1979-es megépítésével létrehozták az üzem alapjait, ám hamar kiderült, hogy a bérmunkával előállított termékek minőségével a társaság vezetői elégedetlenek voltak, ezért 1981-ben elkezdték a saját premix és takarmány-kiegészítők termelését. Ettől kezdve a termékek árusítása Sano néven történt, amelyről a társaság kizárólagos vezetői, Bernhard és Edeltraud Waldinger döntöttek. Ezt 1988-ban további berendezések létesítésével a tejpótlók termelése követte.

A cég életében 1996-ban egy sajnálatos esemény történt: egy tûzvészben a termelőegységek nagy része leégett, ám a termelést félévnyi idő alatt sikerült a mai, technikailag új alapokra újjáépíteni. Jelenleg Grafenwaldban három párhuzamosan mûködő, számítógéppel vezérelt gyártósoron naponta mintegy 400 tonna kiváló minőségû premixet és ásványi anyagkiegészítőt, valamint 150 tonna tejpótlót állítanak elő. A premixeket, a tejpótlókat és a takarmány-kiegészítőket nagyrészt 25 kilogrammos zsákokba csomagolják. A termékskála több, mint 60 terméket foglal magába.

1990-ig a Sano termékeit csak Németországban értékesítette – mondta Richard Waldinger ügyvezető. Az újraegyesítéssel és a határok megnyitásával a szomszédos országok felé is terjeszkedtek, és újabb piacokat nyithatott meg. Ekkor a Sano új értékesítési területeket fedezett fel Nyugat- és Kelet-Németországban, továbbá nyolc más országban, így, mint Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Magyarországon, Horvátországban, Romániában, Szlovéniában és Boszniában. A Sano jelenleg 15 országban van jelen, és ezek közül öt országban (Németországban, Lengyelországban, Horvátországban, Szerbiában és Magyarországon) épített gyárat.

A Sano-Modern Takarmányozás Kft.-ről elmondták, hogy 20 szaktanácsadójuk és 100–120 kereskedő kínálja termékeit. A Sano 1994-ben Sano Magyarországi Kft. néven kezdte el mûködését hazánkban, 2002 áprilisa óta a cég Sano-Modern Takarmányozás Kft. néven Richard Waldinger ügyvezetővel, a cégalapító fiával folytatja tevékenységét.

A Sano-nál egyébként folyamatos a termékfejlesztés. Számos mérnök és elismert szakember dolgozik ezen a feladaton. Célunk, hogy a partnerekkel hosszú távú bizalmi viszonyt építsünk ki – tájékoztatott a vezető szakember. Szaktanácsadóink személyesen tartják a kapcsolatot a partnerekkel és rendszeresen ellenőrzik a közösen kitûzött célok megvalósulását. A telep egyedi körülményeinek, igényeinek felmérése után takarmányozási koncepcióinkat alapul véve telepre szabott receptúrákat készítenek. A kollegák a naprakész szaktudás és felkészültség érdekében rendszeres továbbképzéseken vesznek részt.

A magyarországi gyár Európában és Magyarországon valóban a legmodernebb technológiai berendezésekkel rendelkezik. Magyarországon elsőként vezettük be premix és koncentrátum gyártásnál az ISO 22.000 termékbiztonsági rendszert.

Az üzemben a gyártás zárt rendszerben történik, a folyamat teljes mértékben számítógép által vezérelt. Az ömlesztett alapanyagok silóautóval érkeznek a 30 m magas silókba, a zsákos alapanyagokat elkülönítetten kezelik. Az üzem gyártósorán premixeket és a protamino családot állítják elő, amelyek éves mennyisége elérheti a 120 000 tonnát. Az üzem mellett elhelyezkedő készáru raktár 3500 négyzetméter alapterületû.

A Sano magyarországi gyárának fő profilja a sertés, szarvasmarha és a baromfi takarmány-kiegészítők előállítása és forgalmazása a magyar, a szlovák, szlovén és román piacokon. A magyarországi piaci részesedés megduplázása mellett Romániában is kiépítik az értékesítési hálózatot, s így a gyár kapacitását teljes mértékben ki tudják majd használni.

 



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!