A Saaten-Union repce innováció 2007-ben is folytatódik

Agro Napló
A jelenleg felvázolható trendek szerint a káposztarepce piaci helyzete az Európai Unióban továbbra is kedvezõnek, stabilnak ítélhetõ meg.

A bioüzemanyagok térnyerése az EU-ban oly mértékben felgyorsult, hogy napjainkban az EU-27 tagországokban előállított repce több, mint feléből motor hajtóanyag készül. A közismert gazdasági racionalitás mellett mára már a politika is a bioüzemanyagok további előretörését támogatja: már meghozott törvényi rendelkezések biztosítják a bioüzemanyagok felhasználásának kötelezően minimális szintjét, amely az elkövetkezendő 10–15 évben jelentős mértékben tovább növekedhet.



Az EU 2007-re előrejelzett 5,3–5,4 millió t biodízel gyártókapacitás kielégítésére az európai repcetermelés messze nem lesz elegendő, több mint 9 millió t növényi olaj importjával számolnak a szakértők. Tehát a javuló piaci értékesíthetőség mellett számolni kell a harmadik országok által előidézett erősődő versenyhelyzetre is. Azaz a termelési hatékonyság további növelésére van szükség, mind a biológiai alapok (fajták), mind az alkalmazott termesztés technológia esetében.

A Saaten-Union repcenemesítői, az NPZ és a Raps GbR, a fent említett hatékonyságnövelés meghatározóiként továbbra is a következő nemesítési célokat tekintik elsődleges fontosságúnak:

• a beltartalmi minőség,

• a termőképesség,

• a termésstabilitás további javítása.








Igen, a repce vonatkozásában a beltartalmi minőség javítása szándékoltan továbbra is a legfontosabb cél, hiszen a termelő számára a legmagasabb termés sem jelent gazdasági hasznot, ha a hozzá kapcsolódó minőség nem vagy csak korlátozottan piacképes.

A termőképesség javítására nemesítőink a legmodernebb technológiákat alkalmazzák. Napjainkban 234 ha tenyészkert, évente több ezer új keresztezés, 5000 m2 üvegház, 60 000 beltartalmi vizsgálat, a legmodernebb dihaploid és markertechnológia jellemzi a repcenemesítés nagyságrendjét. A Saaten-Union repcenemesítése alapvetően meghatározta és megalapozta azt a fejlődést, ami az európai repcetermelés felvirágzásához vezetett az elmúlt 10–15 évben. A Saaten-Union hibrideinek európai térhódítása töretlen, 2006/2007-ben a hibridek vetésterületének több, mint 90%-án, 1,3 millió hektárt meghaladó területen termeltek MSL-hibrideket.








A Saaten-Union hibridrepcéi Magyarországon is hamar közkedveltté váltak. A már széles körben ismert ARTUS, BALDUR és VECTRA mellett új generációs hibridek jelentek meg 2005 őszén hazánkban: az ELEKTRA, TITAN, TENNO, majd 2006-ban a korai HERKULES. A hibridjeink által a valós termesztés viszonyai között mutatott teljesítmény, a kedvezőbb beltartalmi mutatók iránti elkötelezettségünk, továbbá a Saaten-Union által egyedülállóan biztosított termesztés-technológiai információs háttér eredményeként az idei szezonban már a Saaten-Union hibridek rendelkeznek – az európai trendnek megfelelően – Magyarországon is a legnagyobb vetésterület részesedéssel.

A hibridnemesítés legújabb kihívásai napjainkban már nem csak a termőképesség további növeléséről, hanem olyan beltartalmi és agronómiai tulajdonságok javításáról is szólnak, amelyek a termelő számára kézzelfogható jövedelemnövekedést jelentenek. A termésstabilitás rendkívül komoly gazdasági értékkel bír, hiszen ez biztosítja, hogy a legkülönbözőbb környezeti feltételek esetén is a lehető legnagyobb termés elérése legyen lehetséges. Legfontosabb összetevői az állóképesség, télállóság, regenerálódó-képesség, aszály- és stressztûrés, betegségekkel szembeni rezisztenciák valamint a tápanyag-hasznosítás.






 

A minőség szempontjából a magasabb olajtartalom mellett továbbra is az alacsony glükozinolát-tartalom alapvető fontosságát kell hangsúlyozni. A Saaten-Union nemesítőinek a minőség és a kedvezőbb agronómiai tulajdonságok iránti elkötelezettségét a hazai kísérleti eredmények is egyértelmûen megerősítik.

Nemesítési filozófiánknak megfelelően 2007-ben is folytatjuk a korábbiaknál is nagyobb termőképességû, kedvező agronómiai és beltartalmi tulajdonságokkal rendelkező hibridek és fajták piaci bevezetését.

A MERANO a legújabb képviselője annak a hibridgenerációnak, amelyben a termésszint-növekedés mellett látványosan javul az olajtartalom, így a termesztés össz jövedelmezősége is. Erőteljes kezdeti fejlődése, kiemelkedő stressztoleranciája alkalmassá teszi a nem klasszikus, gyengébb talajadottságú termőhelyeken történő termesztéshez éppúgy, mint mulcsvetésekhez.

A FINESSE középérésû hibrid a 2005–2006 közötti időszakban 103,4%-os termésszintet ért el az összehasonlító hibridekkel szemben, 45% feletti olajtartalom mellett. Erőteljes gyökérzete, kiváló kompenzáló képessége, robosztussága a hazai termesztési viszonyok között kiválóan érvényesül, fóma-rezisztenciája átlag feletti.

Azok számára, akik 2007/2008-ban továbbra is a fajtákra alapozzák repcetermesztésüket igazi „nagyágyút” jelenthet az ASGARD fajta megjelenése. Az elmúlt két év átlagában a legnagyobb termőképességû fajtajelöltként rel. 110%-os teljesítménnyel részesült állami elismerésben. 3,85 t/ha termése mellett 45% feletti olajtartalma valamint kiemelkedően alacsony pergési hajlama teszi az egyik legígéretesebb középérésû fajtává. Korai virágzása és érése, valamint erőteljes felépítése biztosítja, hogy aszályos viszonyok között is kiemelkedő teljesítményt érjen el.

További újdonságunk az ATOLL fajta, mely szintén a középérésû csoport elején virágzik és érik. Átlagos növénymagassága kiváló állóképességgel párosul, gépi betakaríthatósága problémamentes. Kiváló termőképessége mellett betegségekkel szembeni rezisztenciája, ill. mulcsvetésre való alkalmassága figyelemreméltó. Valamennyi termőhelyre ajánlott.

Korábbi gyakorlatunkat folytatva legújabb fajtáinkhoz és hibridjeinkhez is konkrét technológiai javaslatokat teszünk, ezek megalapozzák a fajta, a termőhely és az alkalmazott technológia olyan összhangját, amely lehetővé teszi az adott évben elérhető maximális jövedelem elérését.

Idei kínálatunkban már klasszikusnak számít az ARTUS valamint a BALDUR. Mindkét hibrid folyamatos területnövekedése igazolta az elmúlt években, hogy a Saaten-Union hibridek egyesítik magukban mindazon genetikai és agronómiai tulajdonságokat, amelyek a szántóföldön, valós termelési körülmények között, nem csupán kisparcellás kísérletekben biztosítják a legmagasabb árbevétel elérésnek lehetőségét. Míg az ARTUS kiváló növekedési erélyének, robosztusságának, regenerálódó képességének köszönhetően továbbra is a „legigénytelenebb” hibrid, kiválóan tolerálva a kedvezőtlen termőhelyi és időjárási körülményeket, addig a BALDUR kimagasló termőképessége mellett a hibridek között egyedülállóan magas olajtartalmával és kiváló télállóságával vívta ki a termelők elismerését. Intenzív és extenzív körülmények között egyaránt otthon érzi magát.

Az ELEKTRA MSL-hibrid a korai éréscsoportban kapott állami minősítést 2004-ben. Kompakt, a jelenlegi hibridek között a legalacsonyabb magasságú állománya, kiemelkedő állóképessége biztosítja a növényvédelmi kezelések hatékony elvégzését, ill. a gyors, problémamentes betakaríthatóságot. 4 t/ha feletti termőképessége átlag feletti olajtartalommal párosul. Sem genetikai, sem agronómiai szempontból nincsen gyenge pontja.








A TITAN MSL-hibrid bevezetésének első évében Németország második legnagyobb területen termelt hibridjévé vált. Eddigi kísérleti eredményei valamint rendkívül kedvező hazai termesztési tapasztalatai alapján elmondható, hogy az elkövetkezendő időszak egyik meghatározó hibridévé válhat, hiszen rendkívül erőteljes gyökérzete, robosztus felépítése, kimagaslóan jó télállósága elsősorban a közepes vagy gyengébb területekre predesztinálja. A hazai termesztési viszonyok között oly sokszor előforduló kései vetés, kedvezőtlen talajviszonyok, kemény tél, szárazság okozta stresszhelyzetben még a kezdő hibridrepce termelők számára is a legmagasabb szintû termésbiztonságot biztosítja.

A TENNO középérésû MSL-hibrid szintén elismerésének évében 4,88 t/ha hozama 12%-kal múlta felül a st. hibridek teljesítményét, olajtartalma 1%-kal magasabb volt az összehasonlító hibridek szintjénél. Kiváló télállósága, egyedülálló fejlődési erélye valamint állóképessége új szintet teremt a termésbiztonság terén.

A Saaten-Union ogura-nemesítésének sikerességét igazolja az egyre nagyobb területen köztermesztésbe került VECTRA, amely az eddigi hibrideknél alacsonyabb magasságú. Erőteljes kezdeti növekedésû, őszi szárbaindulásra nem hajlamos, kiváló télállóságú hibrid. Sûrûn berakott elágazásai, jellemzően magas ezerszemtömege erősítik generatív jellegét.

A tavalyi év újdonsága volt a HERKULES hibrid a korai éréscsoportban. 2004-2005 eredményei alapján a st. hibridek termésszintjét közel 3%-kal, a versenytárs korai fajták teljesítményét több, mint 15%-kal múlta felül. Olajtartalma átlagos, 44-45% körül mérhető. Extenzív és intenzív körülmények közé egyaránt ajánlott.





Blum Zoltán

Saaten-Union Hungária Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Teszt nélkül győzött meg

Teszt nélkül győzött meg

Sokszor hallani termelőktől, egy adott termesztéstechnológiával szinte már elérték a termelés maximumát, és ahhoz, hogy növekedni tudjanak, valami töb...

Májusi teendők a szántóföldön

Májusi teendők a szántóföldön

Húsvét utáni napokban – amikor ez a cikk is készül – van remény az esőre. Az elmúlt 6–8 hónap csapadékszegény időjárása eddig elsősorban az őszi vetés...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?