A STELA gabonaszárítók üzemeltetése és szervizelése egy gyakorlati szakember szemével

Agro Napló
A szakmai cikkeket általában cégvezetõk, tudományos munkatársak írják.

Szerettünk volna eltérni ettől és egy olyan gyakorlati embert kérdeztünk saját pályafutásáról, a szakmát érintő gondolatairól, aki nap mint nap gabonaszárítók mûködtetésével, szervizelésével foglalkozik, és ruhája, haja gyakran lesz poros a mûködő szárítótelepek mellett. Ez a személy Dindli Lajos, aki immár tíz éve elkötelezett kiszolgálója a Pannonagri KFT. által értékesített STELA szárítótelepeknek, amelyek száma mára meghaladja a százat. Kérem fogadják szeretettel gondolatait, rövid történetét.

 


Szeretném a történetem azzal kezdeni, hogy szüleim gyermekkoruk óta a mezőgazdasági kombinátnál dolgoztak. Ők még a vasvillát és cséplőgépet tartották fejlett szerszámnak, technológiának. Szorgalmas, kitartó munkájukkal nehéz feltételek mellett álltak helyt életük során. De helytálltak, és eredményeikre joggal büszkék.

Gyermekkoromban sokszor könyörögtem fel magam egy IFA teherautóra és kértem a sofőrt, hogy vigyen ki édesapám kombájnjához. Imádtam a gépeket, és ahogyan apám kezelte… Már akkor mondtam neki, hogy én is ezt fogom csinálni! Figyelmeztetett, hogy nem könnyû munkát választok magamnak, könnyebb életet képzelt nekem.

Amikor pályát kellett választanom, a villamos jármû szakra jelentkeztem, 14 évesen nem igazán voltam tisztában azzal, hogy mi lesz a jövőm, ha levizsgázom.

1982-ben sikeres szakmunkásvizsgát tettem és jelentkeztem a Mezőgazdasági Kombinát Agárd zichyújfalui gépmûhelyébe jármûvillamossági szerelő beosztásba. Egy év eltelte után a kombinát beiskolázott, majd mint autóvillamossági szerelő levizsgáztam. Éveken keresztül javítottam a mezőgazdasági gépeket, munkagépeket, amikor bevittek katonának. Pápán szolgáltam 18 hónapig. Leszerelésem után kiutaztam külföldre dolgozni, ahol megtanultam a villanyszerelés rejtelmeit. Többéves távollétem után újra a kombinát elzamajori Növénytermelő és Állattenyésztő KFT. villamossági szerelője lettem.

A fejlesztési program keretében 1996-ban cégünk szerződést kötött a Pannonagri Kft-vel egy modern, STELA szárítótelep építésére, mivel előtte mindig bérszárítást vettünk igénybe. A cég vezetése rendelkezett úgy, hogy amennyiben a beruházás megvalósul, én leszek a berendezés egyik kezelője. Gyakorlatom a szárítókról-szárításról nem volt, de a forgalmazó cég magabiztossága abban, hogy alkalmasnak talál a feladat elvégzésére, örömmel töltött el. A beruházás megvalósításában nem vettem részt, mivel a kombinátnál kampány munka folyt, feladatom volt, hogy az üzemben lévő gépek megállás nélkül termeljenek.

1996 őszén elkészült a STELA szárító és az azt kiszolgáló technológia. Elkezdődött a beüzemelés és a kivitelező Pannonagri KFT. oktatást tartott a gép kezeléséről, mely eredményeként szélesebb látóköröm lett, és érdekes információkkal gazdagodtam. – Itt ez a csodálatos gép és technológia, ami minden mag szárítására alkalmas. Feltettem a kérdést: De hogyan tudom, illetve meg tudom-e tanulni a gép kezelését? A gép minden gondját jelzi, mint egy csecsemő, de én tudok-e anyja lenni, hogy mikor és miért jelez, hogy segítsek rajta, tudunk-e együtt dolgozni?

Nagyon nehéz időszak volt ez, mivel a nyugodt munkám mellé bevállaltam az új technikát, ezzel a megszokott életem fordulatot vett. Vezetőimnek is új volt a helyzet, érzésem szerint egy kicsit féltek is tőle. Mint egy tolmács álltam a gép és közöttük, holott még magam sem ismertem a rendszer minden kis mozdulatát. A beüzemelés alatt sok kérdést tettem fel, a válaszokat megpróbáltam memorizálni, mivel tudtam, hogy 3-4 nap után bizony ezzel a géppel egyedül közös nevezőre kell jutnom, és kezelnem is kell. Magamra maradtam…

A STELA szárító – ahogy már említettem – mint anyjának a gyermeke mindig jelzett valamit felém.

– Nem vagyok tele…. – a szőnyegégő és a kitárolás megáll… Kérdésem: de miért nem?

– Nincs a garaton mag – aha, most már értem. Jó rendben, feltöltelek.

– Magas a maghőfok, mondja a gép. Ismét kérdem: miért? Megmérem a kilépő nedvességtartalmat. Hát bizony az 11,5% – köszönöm az információt, gyorsítunk.

– Üres vagyok, jelzi a gép… és az égőt, kitárolást ismét megállítja. Már itt tudtam, hogy gyorsítottam a kitárolást, de ezt a betárolási oldalon nem tettem meg, és ezt a legjobb társam, a STELA azonnal jelezte.

Kezdtem rájönni, hogy a gép, amit kezelek, ha figyelek rá, mindent elmond és megmutat nekem. A továbbiakban így figyeltem rá, és amikor eljutottunk oda, hogy segítsen nekem, és bekapcsoltam az automata nedvesség szabályzót, csodát láttam, dolgozott helyettem. Az 5–8% eltérő nedvességtartalommal beérkező magot 1%-on belüli értékre szárította.

Amit a gyártó előírt nekem, azt betartottam. A gépet ellenőriztem, tisztítottam, karbantartottam. Gazdaságunk vezetésétől folyamatos elismerést kaptam, ami nagyon jól esett. Igaz, vezetésünk csak engem dicsért, mivel a gépet nem ismerték úgy mint én. Nem tudták, hogy nagyrészt ennek a csodálatos technikának köszönhető a minőségi munka.

Nagyon jó érzés volt, mikor év végén az állattenyésztés és a növénytermelés után a szárító is bekerült a nyereségforrások közé mint ágazat. Szárítómat – mondhatom így – folyamatosan figyeltem, ellenőriztem és akkor is vizsgáltam, amikor erre nem lett volna szükség. Egy koppanást hallottam, ami nem illett az üzemi hangok közé, és bizony azt azonnal megkerestem, az okot megtaláltam és a hibát elhárítottam. Két év után én és a szárítógépem összeforrottunk, és a figyelmet a telep meghálálta. A vezetés erkölcsi és anyagi elismerésben részesített.

Megszerettem a technológiát és a szárítást. Akik a kezelésére megtanítottak, mindenben segítettek, átadtak minden tudást, amit lehetett – köszönetem érte.

Gazdaságunkban én voltam az első számú szárítókezelő és jármûvillamossági szerelő. A szárítás közben, ha kellett az MTZ traktor teljes kábelkötegét legyártottam és kicseréltem. A jármûvillamossági feladatomat a STELA szárító biztonságos üzemeltetése mellett el tudtam látni, mivel a gép automatikus üzemeltetése során, a nedvességmérésen kívül nem volt feladatom.

Életem egyik fordulópontjává vált, amikor a Pannonagri KFT. részéről felkerestek, és munkát ajánlottak számomra. Ezután mindig foglalkozhatom a szárítókkal, ha elromlanak, javíthatom őket. Az új telepeken a kezelőket kioktatom, tanfolyamokat szervezek, amikor éppen nincs szárítási szezon. A gépeket indulás előtt átvizsgálom, ha kell, mint egy doktor meggyógyítom őket, hogy megállás nélkül mûködhessenek repcében, gabonában, napraforgóban, kukoricában. Pályafutásom nagy részét mezőgazdaságban dolgoztam, tudom mit jelent a termelőnek a szárító leállása szezonban, ezért azon vagyok, hogy ez ne történjen meg.

Munkám során rengeteg emberrel, szárítókezelővel találkozom, és sok esetben nemcsak a szárítóberendezést, de az ő problémáikat is meg kell értenem. Szerencsémre a gyakorlatból tudom, hogy amit ők elmondanak nekem, az miért úgy van, mi a problémájuk lényege és hogyan tudják elhárítani.

Villamos alapképzésemnek köszönhetően a vezérlést, az elektromos kapcsolásokat a gyártókkal folyamatosan egyeztetni tudom, és javaslatokat tudok tenni a fejlesztésekre, amelyek a mindennapi üzemeltetést könnyítik meg.

Örömmel tölt el az érzés, hogy azokkal a kollégákkal dolgozhatok együtt, akiktől a gép kezelését és a termények szárítását elsajátíthattam. A gyártó cég partnerként kezel, elismeri szakmai tudásomat, felvetéseim felkeltették a figyelmüket, tárgyalnak róla, és amennyiben megállják a helyüket, az új gépek már fejlesztett változatban készülnek el.

Kívánok minden szárítótulajdonosnak és további partnerünknek sikeres terményszárítást és nem utolsósorban a szárítókezelőknek jó munkát! Ne feledjék, a jó szárító önmagában még kevés, kell hozzá a kezelő. A szakszerûen dolgozó szárítókezelő és a minőségi szárító energiát és pénzt takarít meg. A mezőgazdaságban dolgozó kollégáimnak üzenem, hogy olyan szerencséjük legyen, mint nekem, mert szeretem a munkámat, és örömmel tölt el, amikor meg tudok felelni az újabb és újabb kihívásoknak.

A STELA terményszárító kiváló technika és azt látom, hogy egyre több szárítókezelő gondolkodik hozzám hasonlóan. Összhangba kerülnek az általuk kezelt kitûnő technikával, a STELA gabonaszárítókkal.

Ilyenkor érzi az ember, hogy a munkájának értelme van, mert közre tud mûködni abban, hogy partnerei sikeresek, megelégedettek legyenek.

Dindli Lajos

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!