2024. május 5. vasárnap Györgyi

Laudis - gyomirtásból kiváló

Agro Napló
A kukorica gyomirtását ma már vegyszer nélkül nem lehet elképzelni.


A legváltozatosabb módon gyomirtható növények közé tartozik. Ha csak a Bayer palettáját vesszük figyelembe, a vetés előtti időszaktól a 8–10 leveles korig megoldást nyújtunk a gyomosodási problémákra. Magyarországon is kialakult azoknak a tájegységeknek a köre, ahol biztonságosan, megfelelő profit reményében lehet a növényt termeszteni. Ezek általában azok a területek ,ahol „ha nem felejtenek el vetni, nagy baj nem lehet”.

A növényvédő szerek kutatása, főleg a kukorica gyomirtó szerek körében az utóbbi években új irányt vett. Az eddigi zömmel szulfonil-karbamid súlypontú technológiák mellett megjelennek, egy nagyon érdekes hatóanyagcsoport, a HPPD-gátlók is. A Bayer-nél nagy hagyományai vannak a herbicid-csoport kutatásának és fejlesztésének, hiszen eddigi legsikeresebb preemergens kukorica gyomirtó szerünk a MERLIN hatóanyaga is ebből a csoportból került ki.

Melyek azok a kritériumok, amelynek mentén egy új HPPD-gátló hatóanyagot érdemes kifejleszteni?

A készítmény legyen rugalmas és szelektív, azaz a kukorica korai stádiumától akár tûzoltó jelleggel még későn is be lehessen avatkozni.

Az előbbi kritériumból következik, hogy nem csak a gyomirtási szempontból ideális korú gyomnövények ellen legyen hatékony, hanem eredményesen lehessen felhasználni akár kifejlett gyomnövények ellen.

És még valami, az utóbbi évek meglehetősen hektikus időjárása megmutatta, hogy számos esetben a „normálistól” eltérő időjárási körülmények között is meg kell őrizni egy jó terméknek a hatékonyságát és szelektivitását.



Nos, örömmel tájékoztatjuk a Bayer felhasználóit, hogy az új hatóanyag, illetve az abból készült új kukorica gyomirtó szer megszületett.

Hatóanyaga a HPPD gátlók csoportjába tartozó tembotrion.

A herbicid a HPPD (4 hydoxy-phenyl-pyruvate-deoyxgenase) gátlásával megfosztja a növényeket attól a karotinoid rétegtől, amely a növényi klorofilt védi a napfény káros UV sugaraitól. Ennek hiányában a klorofill hamarosan lebomlik, a kezelt növények kifehérednek, később megbarnulnak és elpusztulnak.

A kultúrnövény detoxikálási folyamatainak felgyorsítására az antidótumok a legalkalmasabbak. A Laudis hatóanyaga a tembotrion gyors lebontását a Monsoon-és Mester-ből már jól ismert izoxadifen-etil széfener segíti elő. Hatása specifikus, azaz csak a kultúrnövényben gyorsítja fel nagyságrendekkel a tembotrion metabolizmusát, a gyomokban nem.

Az ez évi elhúzódó hideg csapadékos időjárásban, amikor más cégek hasonló készítményei a kukoricán is megmutatkoztak, a Laudis szelektivitási problémák nélkül szerepelt a nagyszámú kísérletben.

A szelektivitás mellett igen fontos a hatékonyság. A Laudis ún. keresztspektrumú HPPD-gátló, azaz a magról kelő egy- és kétszikûek ellen egyaránt hatékony, amint a mellékelt táblázat is érzékelteti.



A felhasználás javasolt ideje a kukorica 3–7 leveles fejlettsége, de a készítmény alkalmas későbbi kijuttatásra is.

A kezelésre optimális esetben a gyomnövények fejlettsége nem haladja meg egyszikûek esetében a bokrosodás, kétszikûek esetében a 8 leveles fejlődési állapotot. A hazai vizsgálatok azt mutatják, hogy 2,25 l/ha adagban normális növekedési feltételek mellett még fejlettebb gyomnövények ellen is eredményesen alkalmazható.

Adagolás: 1,75–2,25 l/ha.

A készítmény esőállósága egy óra, azaz a kijuttatást egy órával követő csapadék már nem csökkenti a hatékonyságát.

A készítmény hazai engedélyezési vizsgálatai lezárultak, engedélyokirata várható. Piacra kerülésével olyan herbicidhez jutnak a kukoricatermelők, amelyet „ha nem felejtenek el kijuttatni, már nagy baj nem lehet.”




A cikk szerzője: Nagy Lajos

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Trendek a repce gyomirtásában

Trendek a repce gyomirtásában

A repce gyomirtási technológiájának kiválasztását számos tényező befolyásolja. Az elmúlt években bekövetkezett néhány olyan „jelenségre” szeretném fel...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!