A szõlõ védelmérõl

Agro Napló
Fenyegetõ, mondhatni járványveszélyes helyzet alakult ki a szõlõ-ültetvényekben július hónapra. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a növény mindhárom meghatározó kórokozója, a peronoszpóra, a lisztharmat és a szürkepenész egyszerre jelen van az ültetvényekben, károsítással fenyeget.
Ezt a változékony időjárás segítette elő, a május végén–június elején jellemző csapadékos időjárásban a peronoszpóra fertőzte meg a tőkéket, majd az esőket követő felmelegedés és párásság hatására a lisztharmat aktivizálta magát, s a virágzás alatt, az érzékeny fenológiai állapotban a szürkepenész a fürtkezdeményeket támadta meg. Június végén a forró időszakot egy rövid, de csapadékban gazdag átmeneti változás törte meg, s ebben a néhány napos csapadékos időszakban a peronoszpóra több hullámban megfertőzte a tőkéket, aminek a tüneteit néhány napon belül lehetett látni. Július közepétől mindkét betegség 40–50%-os gyakorisággal jelen van az ültetvényekben. Az időjárást továbbra is a párás meleg és a helyi záporok, zivatarok jellemzik. Ez kedvez a lisztharmat fertőzésének, s jelenleg a betegség jellemzően a bogyókat fenyegeti. A helyi esők nyomán újabb peronoszpóra infekciók is bekövetkeznek. A szőlő a bogyónövekedés állapotában van, s párhuzamosan a hajtások is intenzíven növekednek, ami azt jelenti, hogy mind a lombozat, mind a fürt érzékeny a fertőzésekre.

A kártevők közül a tarka szőlőmoly a domináns. Nemzedékről nemzedékre emelkedett a populáció egyedszáma, ami arra int bennünket, hogy fokozottan figyeljünk a kártevőre, s időzítetten védekezzünk ellene. A 2. nemzedék rajzása valamikor július közepén érte el a csúcsát, de az elhúzódó jelleg miatt a szexferomon csapdás helyi megfigyelés nem nélkülözhető. A molyok kártétele nyomán gyakran megtelepszik a szürkepenész, ez is indokolja a kezeléseket.
A szőlő védelmében nem csak a megfelelő készítmény kiválasztására kell koncentrálni, hiszen a hatékonyság alapvető feltétele, hogy a permetlé eljusson a megcélzott felületekre. Jelenleg olyan gazdag a növény lombozata, hogy az gátolja a védendő felületek, pl. fürtök bepermetezését. Éppen ezért a kezelések előtt ajánlott a hónaljazást elvégezni, a csonkázás is segít a lombozatot kordában tartani, s csökkenti az új, fertőzésre érzékeny felületet. A tőkéket szellőssé kell tenni, s ahogy közeledik a zsendülés ideje, úgy kell egyre inkább a fürtöket „megnapoztatni” a zöldmunkákkal. A permetezések során a szórófej megfelelő beállításával, az axiálventilátoros, vagy más légszállításos gépeknél a légáram sebességének, erejének beállításával törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint a lombozatot megmozgatva a leveleket és a fürtöket minden irányból befedjük a permetlével, (de ne fújjuk át a permetet a következő sorra).

A lombozat öregedésével és a bogyók héjának erősödésével visszatérhetünk a kontakt hatású készítmények használatához, kezelhetünk  réz és kéntartalmú szerekkel. A szürkepenész ellen a folpet vagy kaptán hatóanyagot alkalmazhatjuk, illetve a rövidebb élelmezés-egészségügyi várakozási időt követelő ciprodinil, pirimetanil, vinklozolin, iprodion hatóanyag tartalmú készítmények közül választhatunk.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A jövő növénye lehet a cirok

A jövő növénye lehet a cirok

A cirok a kukorica jó alternatívája lehet a száraz kontinentális éghajlaton, aszályra hajlamos területeken, mivel szárazságtűrése kiemelkedő. Ráadásul...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!