Fejlesztés kettõs hasznosítással

Agro Napló


A vetőkocsit egy saját, fékezhető, robosztus járószerkezettel látták el. A tartály térfogata 2800–3500 liter befogadóképességû, egy- vagy duplakamrás és ennek megfelelően egy vagy két adagolót tartalmaz. A duplatartályos kivitelezést akkor használjuk, ha a vetőegység gyökér alatti mûtrágyázó rendszerrel van ellátva, úgy a kalászosok, mint a gyérsorba vetett növények számára.

Mindez az SW vetőkocsiba van koncentrálva, és ehhez tartozik még az összes vezérlő és ellenőrző elektronika. A vetőkocsi hidraulikus három pont felfüggesztéssel van ellátva, amelyre bármelyik vetéstechnikát rákapcsolhatjuk.

A felvett gép függvényében a tartályt vagy vetőmaggal vagy granulált mûtrágyával töltik fel. A vetőkocsiba beépített elektronika vezérli az adagolást és ellenőrzi az áramlást.


Ezen kompakt és fordulékony gépek azonos módon kezelendők, függetlenül a hozzákapcsolt vetőgéptől. A vetőmagmennyiséget vagy a mûtrágya-adagolást hasonló módon állítják be, a változtatáshoz elégséges a monitoron egy gombnyomás, csak a vetőmag vagy mûtrágya váltáskor szükséges az új leforgatás elvégzése. Az intelligens rövidtárcsa nagy állítási szabadsággal rendelkezik, és nemcsak a kalászos gabona vetésénél használhatjuk, hanem nagyon jó munkát végez a kukoricavetésnél is, habár ebben az esetben kisebb a gép sebessége. A gyérsoros vetésre legnagyobb hatást a vetőkocsi nagy mennyiségû mûtrágya-szállítási képessége gyakorolja. Egyszeri 4–5 tonna mûtrágya tankolással akár 8 órán át is lehet dolgozni. A gyakorlatban kukoricavetésnél a napi teljesítményt egy 8 soros vetőgéppel 25 – 40%-kal növeltük. Nagy mennyiségû (200 kg/ha vagy még többet is) starter mûtrágyát adagolhatunk ki anélkül, hogy a vetési teljesítmény csökkenne. A kalászos vetésekor a Pronto AS 8 ha/h teljesítményt ér el. A Pronto AS-el akár mákot is tudunk vetni 1 kg/ha magmennyiséggel jó minőségben.


A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?