2024. április 27. szombat Zita

Németországban néztük meg a HORSCH-újdonságokat

Agro Napló
Németországba, a schwandorfi bázisára hívta meg a HORSCH Maschinen GmbH a sajtó képviselőit, hogy élőben nézhessék meg a legújabb fejlesztéseket. A vállalat idei újdonságaival a nagyközönség a következő hannoveri Agritechnica kiállításon találkozhat majd először, ezeket néztük meg munka közben. A fejlesztések gyakorlati bemutatóján az Agro Napló is ott volt.

TALAJMŰVELŐK

VETŐGÉPEK

NÖVÉNYVÉDELEM GÉPEI

A sajtó munkatársait Cornelia Horsch marketingigazgató köszöntötte, aki elmondta, hogy a cég az elmúlt 5 évben megduplázta a forgalmát, 2020-ban 493 millió euró volt az árbevétele. A 2019-es évhez képest 2020-ban 17 százalékos forgalomnövekedést értek el. 2021 és 2023 között közel 100 millió eurót fektetnek beruházásokba, ennek nagyjából a fele Németországon kívül történik meg.

TALAJMŰVELŐK

Finer SL – széles az alkalmazási lehetőségek tárháza

Mitől kitűnő a HORSCH Finer SL-je? Az biztos, hogy ehhez hozzásegíti felépítése a nagyon kompakt kapamezővel, 15 centiméteres húzástávolsággal és 55 centiméteres keretmagasságával. A 15 centiméteres húzástávolság a 22 centiméteres lúdtalp kapákkal, amelyek keményfém bevonattal is kaphatók, teljesen átvágják a földet. Ez a 2-gerendelyes gereblyével különösen jó a sekély gyomok elleni küzdelemhez, közvetlenül a vetés előtt. Emellett a magágy előkészítéshez vagy a kikelt gyomok elleni mechanikus védelemhez egész évben, azaz a talajfelszín feketén tartásához is optimális eszköz.

A Finer SL kapái 4 gerendelyen vannak elosztva, és a 70 x 12 mm-es méreteivel az intenzív munkához igazán kiválóak. Nehéz körülmények között a kapák felszerelhetők dupla rugókkal, így a kioldóerő megduplázódik.  A robosztus keretfelépítésével kombinálva a Finer SL intenzíven a teljes felületen dolgozik és a növényi sarjakat teljesen átvágja.

A sekély talajműveléshez a nagyjából sík talaj felület mellett az eszköz nagyon pontos mélységvezetésére van szükség. A kapamező előtti és utáni szerelőtérnek köszönhetően a Finer SL rendkívül sokoldalúan felszerelhető. A talajszintet legpontosabban úgy tudja követni az eszköz, ha az mellső támasztókereket a kapamező után kapcsolt tömörítőhengerrel vagy támasztókerekekkel kombináljuk.  A Finer SL ezután a felső függesztés hosszanti furatával a traktortól függetlenül alkalmazkodik a felszín kontúrjához. Ha a fő feladat a magágykészítés, akkor a legtöbb munkakörülmény esetén elegendő egy tömörítőhenger hátul a mélységvezetéshez.

Az első szerelőtér a későbbiekben opcionálisan egy Crossbar simítóval is felszerelhető. A tömörítőhenger gondoskodik a magágyban az aprómorzsás talajról és a vetőmagágy megfelelő lezárásáról. A Finer SL fejlesztésekor azon volt a fő hangsúly, hogy a gép lehető legrugalmasabb legyen.  Így például tömörítőhengerrel szerelt gépek nagyon nedves talajviszonyok vagy a kikelt gyomok elleni mechanikus védelem részeként kis erőráfordítással a tömörítőhenger helyett támasztókerekekre átszerelhetők. A Finer SL-en az opcionális gereblyével végződik az eszköz.  Az ügyfelek 3 változat között választhatnak: 1 gerendelyes gereblye, 2-gerendelyes gereblye és 2-geredelyes gereblye hidraulikus dőlésszög-állítással. Ez utóbbi akkor különösen érdekes, ha a levágott növényi maradványokat intenzíven be kell keverni. A vezetőfülke kényelméből a gépkezelő tökéletesen beállíthatja a gerendelyét a talajviszonyokhoz és így optimális eredményt érhet el az aprómorzsás talajszerkezet előállítása tekintetében.

A Finer SL számos tömörítőhengerrel is kapható lesz, hogy minden gazdaság körülményeihez és igényeihez optimálisan lehessen felszerelni.

A későbbiekben az árlista tartalmazni fog egy ráépítő készletet a HORSCH MiniDrill felszereléséhez. A pneumatikus vetőegységgel a vetőmagokat és a magkeverékeket rendkívül pontosan lehet adagolni a 400 literes tartályból, és el lehet osztani a tömörítő / gereblye előtt egy terelőlemez segítségével. Ezenkívül a Finer SL felszerelhető egy teljes értékű vetőkészlettel, 2 elosztótoronnyal és művelőút elzárással, így a vetés nagyon nedves körülmények között, 15 cm-es sortávolság mellett, tömörítő nélkül is elvégezhető. Ekkor a vetőmag ellátásról a HORSCH Partner FT gondoskodik.

2022-től a HORSCH tervezi, hogy a Finer SL-t 5 méteres munkaszélességben is piacra dobja. A vontatott változat prototípusait már szántóföldön tesztelik.

Pontos tarlóhántás 3-pont felfüggesztésű Joker CT-vel

A nagy teljesítménynek a 3-pontos talajművelésben neve van – mégpedig HORSCH Joker CT. A Joker CT rövid tárcsa felhasználási területei igen sokrétűek, a sekély tarlóhántástól kezdve egészen az aprómorzsás magágy készítésig terjed. Erőssége a növényi maradványok intenzív bekeverése, a kihullott magvak csírázásának stimulálása és a kapillárisok átvágása. A nagy mennyiségű szalma vagy köztesnövény nagy átömlést kíván meg a géptől. Itt már jó pontot tud szerezni a Joker CT, hiszen a tárcsaelemek páros elrendezése a tartókarokon bebizonyítja, hogy nem érzékeny a eltömődésre.

A gépet robusztus felépítése és egyszerű kezelése teszi különösen kedveltté. Igen nagy a teljesítménye a viszonylag magas, akár 20 km/órás munkasebességének köszönhetően és nagy a területteljesítménye alacsony húzóerő-igény mellett.

A fejlesztés

A frissítések részeként az új Joker CT megkapta a már Joker RT-nél bevezetett tárcsalap tartót az optimalizált tárcsa dőlésszöggel. Ennek eredményeképpen a megmunkálás felületének minősége tovább javítható és nagyon sík felület érhető el. A tárcsa enyhe dőlése biztosítja azt is, hogy a kapillárisokat teljes felületen átvágja a sekély munkavégzés során. Ez csökkenti a vonóerő-szükségletet és takarékoskodik a száraz években rendelkezésre álló nedvességgel.

A Joker CT frissítéseinek további részei az új oldalkorlátozó tárcsák a pontos lezáráshoz a fordulókban vagy a szántóföld szélén, és egy könnyen le- és felszerelhető kiegészítő súly a középső kerethez, hogy nehéz, száraz körülmények között a gép optimálisan egyensúlyozott legyen.

A Joker CT hígtrágya-változatban is kapható, amely különösen a 6 és 7 méteres munkaszélességben lehet érdekes a gazdálkodóknak.  Itt a gép mélység vezetése csak az első támasztókerekeken történik és nincs tömörítőhengerrel felszerelve. Csekély saját tömege és az extrém stabil keretkonstrukciója folytán a Joker CT-t vontatott hígtrágya-tartályok elé vagy önjáró járművekhez lehet csatlakoztatni. A tárcsamező nyitott felépítése és a tömörítőhenger nélküli haladás lehetővé teszi az eltömődés mentes munkát még nagy kijuttatandó mennyiségek és nedves körülmények között is.

A Joker CT továbbra is elérhető minden lehetséges kiegészítő felszereléssel, azaz a MiniDrill-lel vagy a különböző tömörítőhenger rendszerekkel minden talajtípushoz. Ez különösen sokoldalúvá teszi és a legjobb eredményeket biztosítja.

Cultro 5 - 9 TC – Gyors, robusztus, hatékony és különösen jól változtatható

A nagyon könnyen vontatható duplakéses hengerrel szerelt Cultro TC alkalmazási lehetőségei igen sokrétűek – akár más géppel kombinálva is. A kések kitűnően aprítják a repce- vagy silókukorica-szárakat és a köztes növényeket. Eddig a Cultro TC 3 és 12 méteres munkaszélességben volt elérhető. A nagy piaci potenciálnak köszönhetően a HORSCH időközben 5, 6 és 9 méteres munkaszélességben is kínálja a HORSCH TC-t, hogy még rugalmasabban lehessen reagálni az ügyfelek igényeire. A gép leginkább az 5 és 6 méteres szélességeiben ideális arra, hogy más gépekkel lehessen kombinálni, például tömörítőhenger nélküli, frontfüggesztéses változatban a Joker CT rövidtárcsával kombinálva. További lehetőség a hátsó felszerelése a Cultro 5/6 és 9 CT-nek. A Cultro 9 TC kombinálva egy 3-soros fésűvel a szár- és növényi maradványok intenzív utóegyengetése valósítható meg, illetve aprómorzsás talajszerkezet hozható létre.

A HORSCH különösen nagy hangsúlyt fektet a Cultro rendszerre, azaz a keresztirányban elrendezett, duplakéses hengerre. Ez a keresztirányú vágás maximális aprítási hatást eredményez. A hengerek a teljes munkaszélességben, hengerenként 6 késsel dolgoznak. A hengerek nagyon kis átmérőjűek, ez biztosítja a magas fordulatszámot és a fordulatonkénti vágások nagy számát, ami a növényi maradványok különösen jó aprításáról gondoskodik. A gép súlya a keretfelépítésnek köszönhetően a szántóföldi munka során teljes egészében a hengerekre nehezedik. A legnagyobb stabilitás elérése érdekében a kések a rotorra vannak ráépítve.

A cég a jövőben 5 és 6 méteres szélességben is tervezi kínálni a hátsó függesztéses változatot. Habár a gépet nem lehet átépíteni, de a 3 - 6 méteres munkaszélességű, frontfüggesztéses, illetve a 3 - 12 méteres munkaszélességű, hátsó függesztésű gépekkel a számos, különféle opcióknak köszönhetően minden ügyfél igény lefedhető.

Az akár 20 km/órás munkasebességnek köszönhetően a Cultro 5-9 TC maximális területteljesítményt nyújt minimális üzemanyag-fogyasztás mellett.

VETŐGÉPEK

Versa KR – Műszaki innovációk és zseniális adagolás a HORSCH-tól

A HORSCH a mezőgazdasági technológia terén a legkülönfélébb fejlesztéseket és innovációkat kínálja. Zseniális koncepciók és ötletek teszik lehetővé, hogy az évtizedek óta a piacon lévő technológiákat továbbfejlesszék úgy, hogy az ügyfeleknek és gazdálkodóknak nagyobb sokoldalúságot és a lehető legnagyobb hasznot lehessen kínálni. Ennek a szériának az egyik legújabb képviselője a Versa KR.

Különösen innovatív a Versa KR vetőgép adagolórendszere. A mechanikus adagoló fő jellemzője az előtéttengely által elektronikusan meghajtott adagoló. A SmartClip adagolórendszer különösen a mezőgazdasági bérszolgáltatók körében lesz igen kedvelt, mivel a művelőutaknál a legnagyobb rugalmasságot kínálja. Ezek egészen egyszerűen, szerszám nélkül megváltoztathatók az adagolóegységek egyedi csatlakoztatásával. Különböző sorközök állíthatók be a 12,5 és 15 cm-t alapul véve és az adagolást az ügyfél állíthatja be a cellakerék és a bütykös tárcsa közötti zárószeleppel, a vetőmag függvényében. A vetőmagtartály az alapgépben 900 literes, és 2 fokozatban, összesen 1500 literre bővíthető.

Az elektronika teljes mértékben ISOBUS-standard alapján kommunikál. A kezelési koncepció az érintőképernyős Touch Terminálra optimalizált, és lehetővé teszi az egyedi, személyre szabott beállításokat és megjelenítési módokat. A kifejezetten a Versa sorozatra optimalizált DuoDisc duplatárcsás csoroszlya a már bevált TurboDisc csoroszlyák alkatrészein alapul, és a pontos, egyenletes maglehelyezésről gondoskodik.

A Versa 3 KR-hez két különböző tömörítőhenger változat érhető el: egy fogazott-taréjos (tüskés) henger és a trapézgyűrűs tömörítőhenger. Ez utóbbi két különböző méretben kapható. A trapézgyűrűs tömörítőhenger 50 cm átmérővel kötött, nehéz talajokhoz alkalmas, célzott visszatömörítést végez. A nagyobb, 60 centi átmérős henger a lazától a kötött talajig, változó talajkörülmények közé ajánlott, ahol a teherbíró képesség a legnagyobb kihívás. Tökéletes vetőbarázdát alakít ki kötött és ragadós talajviszonyok esetén is.

A Versa 3 KR opcióban WorkLight Pro munka megvilágítással is felszerelhető, hogy a sötétben történő munka során is optimálisan meg lehessen világítani az adagolót és a gépet, így biztosítva az optimális vetést. A világítás kényelmesen, a fülkéből kezelhető.

A HORSCH átdolgozza a Pronto 3 – 6 DC sorozatot, a még nagyobb teljesítményért

A Pronto 3-6 DC univerzálisan alkalmazható. Nem csak, hogy biztos kelést garantál bármilyen munkaművelet, például mulcsvetés, szántás vagy intenzíven átdolgozott munkamenetek után, hanem a különböző vetési eljárásokhoz is alkalmas. A klasszikus növényfajták – repce, gabona vagy árpa – mellett a gazdálkodók a Pronto DC-vel köztesnövényeket, fűféléket, tönkölyt és hüvelyeseket is, például szántóföldi babot vagy szójababot is tudnak vetni.

A Pronto-elv, melyet három lépcsőre oszthatunk (magágy előkészítés, visszatömörítés, vetés) teszi ezt a gépet különösen sikeressé. A speciális gumikerekes hengerrel a Pronto DC optimális mélységig ható visszatömörítést ér el. A HORSCH által kifejlesztett speciális gumikerekek a különlegesen hosszú élettartamot garantálják. A Pronto DC a jövőben 18 colos hengerrel lesz szerelve. Ez több országban lehetővé teszi a 40 km/órával történő közúti vonulási engedély megszerzését.

A Pronto 3-6 DC termékekkel a HORSCH új, innovatív kezelési koncepciót vezet be. Az érintőterminálra optimalizált kezelőfelület megfelel az aktuális ISOBUS standardoknak. Az újragondolt funkciókkal a gép kezelése, beállítása és felügyelete sokkal egyszerűbbé válik a gépkezelő számára. A kezelőfelület az ügyfelek különböző kihívásainak és kívánságainak megfelelően, egyénileg beállítható.

Az új tartálygenerációnál a HORSCH a ventillátorokat közvetlenül a tartályba építette be. Ez azt az előnyt kínálja, hogy a magasabbra történő beépítés miatt alig kerül kosz és por az adagoló- és az elosztórendszerbe. A Pronto 6 DC esetében már most kapható a 4000 literes, nagyobb területteljesítményű szimpla tartály. A legfrissebb fejlesztések során a PPF dupla tartályt is felülvizsgálták. A második elosztótorony most a tartály mögött van, és így jobb hozzáférést és nagyobb térfogatot kínál az ügyfelek számára.

Az új tartály koncepció kialakításának keretein belül a leforgatási folyamatot tovább javították. Az adagoló henger kazetta könnyen eltávolítható és a leforgatási zsák behelyezhető. Továbbá ezentúl a nyomottartályos rendszerekben alapkivitelben van egy elzáró súber, hogy az adagolórotor csere sokkal kényelmesebb legyen, még tele tartály esetén is.

A Pronto 3-6 DC opcionálisan rendelhető a HORSCH RowControl elosztótoronnyal is. Ez lehetővé teszi az egyes sorok lekapcsolását, így elkerülhetők az átfedések és az ablakos vetés, ami még pontosabb vetést tesz lehetővé, ezzel további vetőmag és műtrágya takarítható meg. A WorkLight Pro LED-es fényszóró rendszerrel az éjszaka nappallá válik: a megvilágítás még sötétben is jó rálátást biztosít a gépre.

További felszereltségi opciók - mint például a HORSCH MiniDrill, amely harmadik tartályként csaknem megkétszerezi a repcevetés hatékonyságát a kombinált műtrágyázás során - teszik teljessé a Pronto DC -t. A kiegészítő tartályokból két változat választható. Az egyik a MiniDrill G&F, amely vetőmaghoz harmadik tartályként szolgál.  A 400 liter térfogattal a MiniDrill lehetővé teszi a dupla tartály két nagy tartályát (2000 és 3000 liter) műtrágyával való feltöltésre. Így a feltöltések miatti leállások száma minimalizálható, ezáltal az ügyfél értékes időt nyer a vetéshez. A másik változat a MiniDrill PPF, amelyet mikrogranulátumok szállítására használnak. Saját ventillátorral, pneumatikus rendszerrel rendelkezik, külön elosztótoronnyal és kijuttatóval minden második vetőmagcsoroszlya előtt. A PPF műtrágya csoroszlyák, a TurboDisc vetőcsoroszlyák és a MiniDrill PPF kijuttató kombinálásával három komponens külön-külön helyezhető el három vetőhorizonton.

A nagy munkasebességnek, a könnyű vonatásnak és a komponensek pontos lehelyezésének köszönhetően a Pronto különösen hatékony, amivel például idő és üzemanyag takarítható meg, és a munkafolyamatok optimalizálhatók.

HORSCH Avatar 12.25 SD – Az új széria új felszereltségi lehetőségeket kínál

A HORSCH univerzálisan alkalmazható Avatar 12.25 SD vetőgépe néhány új felszereltségi opcióval, például az új kezelési koncepcióval kerül piacra. Az ISOBUS-alapú kezelés logikája gyorsan megérthető és segítségével a gazda könnyen beállíthatja, kezelheti és áttekintheti az eszközét. Az érintőképernyős Touch terminállal az ügyfél a gépet kívánságainak és elvárásainak megfelelően, egyedileg be tudja állítani. Az új hardware-rel és szoftverrel a HORSCH egy olyan felületet hozott létre, amely szinte korlátlan számú komponenst tud kezelni az adagolás során.

Az elismert csukási koncepcióval a gép kompakt szállítási méretekkel rendelkezik. A három méteres külső szélességgel alkalmas a közúton való vonulásra is. A szántóföldi munkához különböző gumizási lehetőség áll rendelkezésre az 520-as szélességű abroncsoktól kezdve a 900-as abroncsokig és az ikerkerekekig. Az új fejlesztésű vetőmagtartály-rendszer 6500 literes és duplatartályként is rendelhető. A teljes térfogat felosztása 60:40 arányú lehet. Hogy a teljesítményt repcevetés során még inkább meg lehessen növelni, opcióként MiniDrill G&F is választható. Ez a kiegészítő tartály 400 literes, és gyakran aprómagok, mint például repce vetéséhez, illetve különböző granulátumok kijuttatásához alkalmas. Így ritkábban kell a tartályokat feltölteni, és igény szerint egyidejűleg akár 3 komponens is kijuttatható.

A vetőkocsi koncepciója maximális területteljesítményt ígér. A nagyméretű és különböző típusú gumiabroncsoknak köszönhetően a talajnyomás még nedves körülmények között is a lehető legkisebb, ami talajkímélő munkát tesz lehetővé. A dupla támasztókerekek a szárnyakon a keskeny nyomokért és a legjobb talajkövetésért felelősek. Az SingleDisc egysoros csoroszlyával és a 25 centiméteres sortávval az Avatar 12.25 SD nem csak a mechanikai állományápoláshoz, de a legkülönfélébb kijuttatási körülményekhez is alkalmas, mint például a direktvetés, mulcsvetés, álló köztesnövények, stb.

Kiegészítő lehetőségek is választhatók, például a LED-es WorkLight Pro fényszórórendszer, ami éjszaka is lehetővé teszi a munkát. Ez leginkább a nagyüzemek számára jelent előnyt, hiszen így éjszaka is jó a rálátás a vetőcsoroszlyákra és a gépre. 

Mint ahogy minden HORSCH Avatar modellnél, úgy az Avatar 12.25 SD vetőgépnél is a HM, illetve az új fejlesztésű HM Plus keményfém bevonatú csúszóékek biztosítják a különlegesen hosszú élettartamát és tartósságát.

A Focus 3 TD frissítése

A Focus 3 TD a HORSCH válasza az ügyfelek igényére, hogy a jól bevált StripTill sorozat 3 méteres változatban is elérhető legyen. Ez optimális megoldást nyújt a kombinált sávos műveléshez és vetéshez még a közepes méretű gazdaságok számára is, ahol az adott gazdasági mérethez megfelelő teljesítményű traktorok állnak rendelkezésre.

A Focus 3 TD-t nagy teljesítménye emeli ki piactársai közül. Az ügyfeleknek a Focus sorozat minden ismert felszerelési opciója rendelkezésre áll, így gépüket ideálisan a gazdaság üzemi körülményeinek megfelelően és kívánságaik szerint tudják igazítani.

Első pillantásra a három méter széles Focus-t elsősorban acéltartálya és nagyobb munkaszélessége különbözteti meg testvéreitől. A tartály 3500 liter térfogatú, 60:40-es felosztással.

A gumikerekes tömörítőhenger a célzott, mélyre ható visszatömörítésről gondoskodik. Az így kapott talajzárás optimális magágyat eredményez a vetőcsoroszlyák előtt. A tömörítőhenger előtt különféle szerszámok állnak rendelkezésre az egyengetéshez, a bakhát képzéshez vagy a rögök széttöréséhez – a kívánt alkalmazástól függően. Ezek, ha szükséges, a fülkéből hidraulikusan állíthatók.

A Focus sorozat mindenekelőtt a különböző termények és körülmények esetére alkalmazható, számos felszerelési lehetőségei miatt ismert és elismert. Az alapfelszereltséghez tartoznak többek között a HORSCH MiniDrill és választás szerint a TurboEdge vagy TurboDIsc vetőcsoroszlyák. A MiniDrill G&F a körülbelül 400 literes űrtartamával ideális egy harmadik komponens tartályának, vagy harmadik vetőmag tartálynak. Így a repcevetéskor a gép teljesítménye szinte megduplázódik, és értékes kijuttatási idő takarítható meg.

Különböző vetőcsoroszlyák a tökéletes eredményhez: növényi maradvány-mentes talajokba történő vetéshez a TurboDisc vetőcsoroszlya ajánlott. A TurboEdge csoroszlya biztosítja a vetőbarázda intenzív tisztítását a benne levő növényi maradványoktól és a tökéletes mélységvezetést a vetőcsoroszlyába épített nyomóhengernek köszönhetően. A vetőcsoroszlyák minden körülmény esetén tökéletesen követik a talajkontúrt és pontos maglehelyezésről gondoskodnak.

HORSCH Maestro AirVac és AirSpeed adagoló

A HORSCH-nál visszapillantottak az előző szezonra, a 2020 óta kapható AirVac és a 2021 óta elérhető nagysebességű AirSpeed adagolóra. Az új adagolórendszerre való átállás teljes siker volt és ügyfeleink számos országban, sok pozitív tapasztalatot tudtak gyűjteni ezekkel az eszközökkel. Az AirVac, illetve az AirSpeeed adagolókat kiemelkedő pontosság, megbízhatóság, az egyedi beállítás lehetősége és az egyszerű kezelés jellemzi.

A magadagoló súber szabályozza, hogy hány szem kerül be az adagolóba, és ezáltal a szemek utánpótlását a vetőtárcsán. Az adagoló vetőtárcsái gyorsan és egyszerűen cserélhetők és az egyes növénykultúrák közötti váltás is problémamentes, néhány kézmozdulattal elintézhető, így az erre fordítandó idő és energia minimális. Az adagolórendszer egyszerű felépítésének köszönhetően csak nagyon kevés beállításra van szükség. A vetéshez a vákuum, illetve a túlnyomás szintjét kell beállítani. A vetőmagot a rendszer egy furatos adagolótárcsára szívja, illetve nyomja.

Az integrált lesodró – a HORSCH-nál ezt leválasztónak is nevezik – megakadályozza a dupla vetést. Olyan a kialakítása, hogy kontúrja minden növényállományhoz és adagolótárcsához illeszkedjen. A gépkezelőnek már itt sem kell semmit sem állítgatnia. Így minimalizálhatók a felhasználók esetleges hibái és a gépkezelő szinte teljes egészében a munkaeredmények felügyeletére tud koncentrálni vetés közben. A vetőmag az ejtőcsövön a vetőbarázdába kerül, a gépkezelő pedig az ejtőcsőhöz rögzített optikai szemszámláló érzékelő segítségével a lehető legjobban felügyelheti a folyamatot.

Az adagoló a magleválasztás és a maglehelyezés során különösen pontos és univerzálisan alkalmazható. Kukoricát, cukorrépát, szójababot, repcét, illetve minden más magot megbízhatóan adagol szemenként.  Az elmúlt évek azt mutatták, hogy a gazdák nagyon jó eredményeket értek el mindkét adagolóberendezéssel, még a nem egyenletes vetőmag minőség esetén is. Még a kijuttatás szempontjából nehezebb vetőmagok esetén, mint például a hosszú és hegyes napraforgó mag, a fejlesztési szakasz során a szemenkénti leválasztás minőségét igen magas szintre lehetett beállítani.

Az AirVac adagolóval akár 12 km/óra munkasebességgel is nagy területteljesítmény és megbízható szemenkénti adagolás érhető el és a munkasebesség az AirSpeed adagolónál 15 km/órára is növelhető.

A cég azt tervezi, hogy az adagolókkal kijuttatható vetőmagok skáláját tovább bővíti. A HORSCH mindkét adagolóval ki tudja elégíteni az ügyfelek minden igényét. Már a következő szezonra számos új géptípus és felszereltségi opció érkezik. Az ismert Maestro SV, CV/CX, illetve RV sorozatot a következő évre a Maestro RX és az SX sorozat további modelljei bővítik ki. A jövőbeli tervek között szerepel további, új Maestro modellek piacra hozatala mindkét adagoló változattal.

NÖVÉNYVÉDELEM GÉPEI

Precíz munkavégzés a HORSCH Cura ST gyomfésűvel

Az új munkaszélességekben elérhető Cura 6 ST és a Cura 9 ST felépítésüket tekintve 3 részből állnak, egy oldali csukásúak, mégis kevesebb, mint 4 méter szállítási magasságúak.

Ezzel a 3-pontos függesztésű Cura ST sorozat a vontatott változattal együtt lefedi a 6, 9, 12, 13,5 és 15, illetve a 24 méter munkaszélességet. A Cura ST lenyűgözően nagy területteljesítményével és kitűnő stabilitásával, robusztus felépítésével, valamint kitűnő csavarodási szilárdságával tűnik ki piactársai közül.  Mindez legfőképpen a keret négyszög alakú zártszelvényből történő kialakításának köszönhető. A maximálisan 450 mm-es keretmagasság még magas növénykultúrákban is lehetővé teszi a gyomfésű használatát. A Cura ST a hibrid és a biogazdaságok egyik központi művelőeszköze.

A fogak egyedileg vannak rögzítve és rugóztatva, illetve a széles alátétnek köszönhetően oldalirányban nagyon stabilak. A fogak pozíciója a támasztókerekek magasságállításával állítható. Akár 11 támasztókerék is hordozhatja a Cura 12-15 ST-t, ezeknél a hátsó támasztókerekek opcionálisan még egy fésűvel is felszerelhetőek. A fogak hajlítottak a központi erőátvitel érdekében, így megbízhatóan követik a nyomot.

Nagy mennyiségű növényi maradvány esetén vagy extrém laza talajhoz kaphatók különböző fogak is, opcionálisan keményfém bevonattal, amelyek mulcsos területen használhatók, ezeknek nagyobb a szöge. Opcióban a fogak tehermentesítő nyomásának fokozatmentes, hidraulikus állítása is kérhető, ekkor a hidraulikus fognyomás-állítás szériafelszereltség. A Cura ST opcionálisan elektromágneses szeleppel is rendelhető egy hidraulikus vezérlőegység kezeléséhez. A vontatott változatú Cura 24 ST-nél a fognyomás és a támasztókerék pozíció ISOBUS-on keresztül, fokozatmentesen állítható.

A rugók a keret fölött vannak rögzítve, ez lehetővé teszi magas állományok kíméletes fésülését nagyon nagy átömléssel. A dupla rugók – egy lágyabbal belül és egy keményebbel kívül – gondoskodnak a sokrétű alkalmazhatóságról, ahol a fognyomás kb. 500 és 5000 gramm között változtatható.

A Cura 9-15 ST gyomfésűknél szériafelszereltségként kínált táblavégi forduló-állás is kínál néhány előnyt. Így az ügyfél enyhén kiemelt oldalsó szárnyakkal, kényelmesen tudja venni a táblavégi fordulókat, anélkül, hogy megsértené a növényállományt. A szántóföldön az enyhén kiemelt oldalsó szárnyak úszóállásban vannak, ezáltal minden egyes keret egység jól követi a talajfelszínt.

A HORSCH a Cura gyomfésű családdal igen precízen dolgozó, hosszú élettartamú gépet kínál a gazdálkodóknak, amellyel különböző körülmények között, a gépet könnyen és egyszerűen kezelve lehet dolgozni.

Transformer VF – új munkaszélességek és felszereltség

A Transformer VF (VariableFrame, azaz változtatható keret) a HORSCH kultivátor családjának alapját képezi. A VF fő jellegzetességei a teljesen integrált oldalra tolható keret, illetve a gép pontos vezérlése a kamerarendszer segítségével. Ezen kívül a gép nagy változatosságot kínál a paralelogramma függesztésű munkaeszközök tekintetében.

A Transformer VF különlegessége a gép rövid kialakítása. A teljesen a főkeretbe integrált oldalra tolható keretegység összesen 450 mm-es úttal kifejezetten alkalmas arra, hogy a növénykultúrákban a sorokat célzottan kövesse. A kompakt felépítés segít, hogy vonóerőt lehessen megtakarítani, így kisebb traktorral is használható a munkagép. Ezen kívül a domboldalon történő munkát megkönnyíti, hogy az erőgép hátsó hídja, a Transformer VF oldalvezetése és a kapák közötti távolság különösen kicsiny, így maximálisan stabil az iránytartás.

A Transformer VF további kiemelkedő tulajdonsága a variálhatósága. A keret az intelligens szorítóprofilból álló keretkoncepciónak köszönhetően a munkaeszköz pozíciója változtatható, így minden sortávolság optimálisan megművelhető.

A Transformer VF 6 és 12 méteres munkaszélességben volt elérhető, ezt egészíti ki a két új lehetőség, a 9 és 18 méteres munkaszélesség. A 9 és 12 méteres változatnál lehetőség van 6, illetve 8 méteres munkaszélességben is dolgozni. A 180 fokos összecsukás munkahengerei a keretben kaptak helyet, hogy védve legyenek a sérülésektől. A 660 mm-es keretmagasság lehetővé teszi a késői munkát magas növénykultúrákban.

A paralelogramma különböző sorközökben történő munkát tesz lehetővé, és a mostani, továbbfejlesztett változatok már 15 és 30 cm-es távolsággal is elérhetők. Összességében a 15-80 cm-es sorközök lefedhetők a Transformer VF -fel. A munkamélység szerszámok nélkül, fokozatosan és könnyen beállítható. További eszközök, például védőtárcsák és védőlemezek védik a növényeket a növekedés korai szakaszában.  Az ujjas kerek és a hajlított kések például a gyomok elleni védekezésre szolgálnak a sorközökben. 

A kamerarendszernél is a bevált technológiára támaszkodik a HORSCH. A változtatható munka módoknak köszönhetően a színfüggő 2D-s sorfelismerés színfüggetlen 3D-s sorfelismeréssé is cserélhető. Ezáltal széles alkalmazási lehetőségek nyílnak meg, és a kicsi növényeket 2 cm nagyságtól felismeri a rendszer. 

A RowLift (SectionControl) előnyei többek között a teljes területen elérhető, állandó munkaminőségben, és a gépkezelő tehermentesítésében mutatkoznak meg. Ezen kívül minimalizálhatók az átfedések és az ablakos vetés. Opcióként választható kettős működésű emelőhenger a paralelogrammához, ami még nagyobb csoroszlyanyomást és a menet közbeni csoroszlyanyomás állítást teszi lehetővé.

Opcionális felszereltségek:

Opcióban a Transformer VF kapái keményfém bevonattal is elérhetők, ami hosszabb élettartamot biztosít, vagy fésű is választható minden palalelogramma mögé. A Transformer VF kapamezőjének aszimmetrikus elrendezése a Transformer 6 VF esetében alternatív nyomszélességeket is lehetővé tesz. Ezen kívül felszerelhető további két kamera, egy balra és egy jobbra, hogy még bonyolult munkakörülmények esetén is automatikus kameravezérléssel lehessen dolgozni. Az ügyfél kiegészítő világításkészletet is rendelhet a kamerákhoz, hogy kedvezőtlen fényviszonyok esetén is lehetővé váljon a munkavégzés.

A Leeb CS-sel a HORSCH új piacokat céloz meg a növényvédelem területén

A HORSCH továbbra is teljes gázzal halad előre a termékkínálatának és fejlesztéseinek tekintetében. Az új fejlesztésű Leeb CS a 3-pont függesztésű növényvédelmi technológiák piacára a belépés. Ez az új fejlesztés főleg azon ügyfelek számára lesz érdekes, akiknek eddig a vontatott permetezők és a nagy önjárók nem voltak megfelelők  és akik a gazdaságuk felépítése vagy eltérő igényeik miatt kompakt gépet kerestek. Az ilyen gazdaságoknak is tökéletes megoldást akar kínálni a HORSCH.

A Leeb CS-sel a német cég új kínálati szegmensbe lép be, de továbbra is a jól ismert modellek bevált technológiájára támaszkodik, amelyek megfelelnek az ügyfelek különböző igényeinek. A Leeb CS a CompactSprayer, azaz „kompakt permetező” rövidítése, és ez a gép pontosan az is. A 3-ponton függesztett permetező a traktorral együtt kompakt és jól kezelhető egységet képez, és elsősorban kisebb szántóföldi struktúrákban mutatja meg erősségeit.

Az olyan kiemelkedő műszaki újításoknak köszönhetően, mint az aktív BoomControl szórókeret-vezérlés és számos ügyfélspecifikus beállítási lehetőség, a HORSCH mostantól minden gazdálkodónak az egyénre szabott, optimálisan felszerelt terméket kínálja. A 3-pont függesztésű szegmensben az aktív szórókeret-vezérléssel a HORSCH egyedülálló a piacon. Ezen kívül további megoldásokat, mint például a CCS Pro folyamatos belső tisztítás, a vegyszerbemosó és egyéb ismert felszereltségi elemeket átvettek a vonatott permetezők területéről. Az időközben elterjedt 25 cm-es fúvókaosztás is elérhető az új Leeb CS-ben.

A 2200 literes maximális tartálytérfogattal és a gép optimalizált súlypontjával a HORSCH reagált a partnerek elvárásaira a lehető legnagyobb tartomány és innovatív technológia tekintetében a 3-pont függesztésű szegmensben.

Legyen megbízhatóbb, egyszerűbb és gyorsabb: ezek az alapelvárások a Leb CS-sel szemben. Ezek a tulajdonságok tükröződnek vissza például a felhasználóbarát kivitelezésben. A nagyon kompakt gép gyorsan és egyszerűen rögzíthető az újonnan kifejlesztett gyorscsatlakozó háromszög és a szivattyúk teljes hidraulikus hajtása segítségével. Minden funkció a Leeb LT/GS sorozatokból ismert HORSCH kezelőfelületen vezérelhető.

Az új CS modellek három különböző, 1400, 1800 és 2200 literes tartálymérettel kerülnek piacra és így maximális teljesítményt nyújtanak. A sorozathoz hamarosan egy kiegészítő fronttartály is elérhető lesz. A GPS-szel stb. felszerelt, modern traktorok tulajdonosai a Leeb CS-nek és a fronttartálynak köszönhetően egy nagyon kompakt és nagy teljesítményű géphez juthatnak hozzá a nagy pontosságú növényvédelemért.

Leeb VN és Leeb VL

Mindkét önjáró permetezőgép azonos műszaki felszereltséget, kényelmet és permetezési technológiát kínál. A Leeb VN ideális az európai útviszonyokhoz, mivel szállítási helyzetben a külső szélessége 3 méter alatt marad, a nyomtávok pedig 2,25 és 3,00 méter között vannak.

A Leeb VL-t elsősorban olyan piacokra tervezték, ahol nincsenek különleges követelmények az út szélességével kapcsolatban.

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Talajművelés – No-till vetés

Talajművelés – No-till vetés

A korábban elvetett őszi kalászosok már szépen sorolnak. Azonban újra hallani már különböző régiókból, hogy jöhetne csapadék, hogy biztonságosan kikel...

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Állandóan azt halljuk, hogy válság van. Nincs gáz (de van, csak „nem akarjuk” átvenni), drága, így nincs vagy igen kevés a műtrágya, kevés az üzemanya...

A csapból is az aszály folyik

A csapból is az aszály folyik

Már a 70-es években voltak modellezések a klímaváltozásra. A 90-es években még kinevették azt, aki a klímaváltozásról beszélt. És most a vezetőket szi...

ProfiBio – hagyományosan

ProfiBio – hagyományosan

Érdekes időben élünk. Lehet, hogy a mezőgazdaság az elmúlt 60–70 évben nem változott annyit, mint manapság és amennyit a közeljövőben változnia kell....

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van, a napokban nőtte ki magát a kapálásból, így még a termésről nem sok mindent lehet mondani. A napokban olvasható, előr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!