Gödöllõi Gazdanapok - Fókuszban a tápanyag-gazdálkodás

Agro Napló
A fenti címmel 9. alkalommal került megrendezésre a Gödöllõi Agrárközpont Kht. Növénytermesztési Tanüzeme és a Szent István Egyetem Növénytermesztési Intézete szervezésében 2006. június 21-én Gödöllõn, a kalászosokkal és repcével kapcsolatos legújabb ismereteket magába foglaló tanácskozás és fajtabemutató.

A gazdálkodók számára legaktuálisabb információk mellett mindenki a saját szemével bemutatóparcellákon tekinthette meg a különböző kalászos és őszi káposztarepce fajtákat, a számos növényvédelmi technológiát, valamint a tápanyag-visszapótlási kezeléseket.



A Szent István Egyetem Növénytermesztési Tanüzeme 140 ha területen gazdálkodik, amelyből 12 ha a legmodernebb öntözési technológiával igény szerint öntözhető. A Tanüzem az egyetemi gyakorlatok oktatásának helyszíne, bemutatótér, emellett azonban önálló gazdálkodást folytató egység. A bemutatótér mintegy 10 ha, azonban ebben az évben a teljes terület fele bemutató, kísérlet, új technológiák kidolgozásának színtere is egyúttal. Kiemelendő a talajmûvelési és növénytáplálási kísérlet, a fő- és másodvetésû zöldtrágyatermesztési technológia kidolgozására beállított kísérletek, valamint az új silókukorica termesztési és tartósítás technológia kifejlesztése az Állattenyésztési Tanüzemmel közösen.



A bevezető tanácskozás központi témája idén a tápanyag-gazdálkodás kérdésköre volt, amelynek keretében a legújabb módszerekkel ismerkedhetett meg a hallgatóság. A témának különleges jelentőséget ad, hogy a Szent István Egyetem 2005-ben nyerte el az Egyetemi Tudásközpont címet, valamint az azzal járó innovációs-technológiafejlesztési forrást, amelynek egyik kutatási programja a szerves alapú termésnövelő anyagok kifejlesztését tûzte ki célul. A meghívott előadók – valamennyien a Tudásközpontban is résztvevő szakemberek – előadásokat tartottak a szerves hulladék eredetû termésnövelő anyagok mezőgazdasági hasznosításáról, a zöldtrágyázás lehetőségeiről, valamint a szintetikus trágyák környezetkímélő felhasználásáról. Egy hatvani gazdálkodó saját tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal.



Ezt követően a hazánkban termesztett kalászos fajok közül valamennyi bemutatásra került: 19 őszi búza fajtát, 10 őszi árpa fajtát, 2 rozs fajtát, 12 tavaszi árpa fajtát, 2 tritikále fajtát, valamint 2 zab fajtát tekinthettek meg az érdeklődők a Növénytermesztési Tanüzem bemutatóterén. Az őszi káposztarepce fajták közül 20 megtekintésére volt lehetőség közvetlenül betakarítás előtti stádiumban.



A tápanyag-gazdálkodási bemutatóterületen ebben az évben a kevert mûtrágyákon volt a hangsúly. A Fertilia Kft. a talaj aktuális tápanyag-tartalmához, valamint a termesztett növény igényeinek megfelelően adagolható kevert mûtrágyáival vonzott sok látogatót.



Ebben az évben csaknem 80 növényvédelmi technológiát mutattak be a kalászosoknál, a repcénél, a kukoricánál, a ciroknál, a napraforgónál, valamint a burgonyánál.



Külön színfoltja volt a bemutatónak a zöldtrágyázási technológiákat felvonultató kísérlet. Teljes virágzásban láthattak az érdeklődők olyan kevéssé ismert növényeket, mint az olajretek, a facélia, a tavaszi bükköny, a somkóró, a bíborhere. A zöldtrágyázási bemutatónak figyelemfelkeltő szerepe is van, ugyanis kedvezőtlen adottságú, rossz tápanyag- és vízgazdálkodású talajokon a talajállapot és termőképesség javítás hosszú távon perspektivikus módszere lehet.



A Tanüzemben évente két alkalommal szerveznek nagyszabású tanácskozást és bemutatót. A júniusi a kalászosok és a repcetermesztés, míg a szeptemberi a napraforgó és a kukoricatermesztés jegyében zajlik. Ezen túl azonban egész évben várják a látogatókat, diákokat, gazdálkodókat, illetve valamennyi érdeklődőt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az idei év sem szűkölködik növényeink részére szélsőséges időjárásban, ami miatt a tenyészidőszakban egyre kevesebb a növények számára a növekedéshez...

A búza rézigénye és hasznosulása

A búza rézigénye és hasznosulása

Az őszi búza a legnagyobb területen termesztett kultúrnövényünk. A legtöbb megyénkben első helyen áll a vetésszerkezetben. Eredményessége nagyban befo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?