2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Szálastakarmány-betakarítás a Kvernelanddal

Agro Napló
A Kverneland csoporthoz tartozó Vicon és Taarup márkanevek a megbízhatóságot, a kiváló munkavégzést, és a költséghatékonyságot jelentik a Nyugat-Európai gazdálkodók számára. Köszönhetõen az elmúlt évek kitartó munkájának, számos honi gazda szerezhetett hasonló tapasztalatokat ezen gépek használata során.

A vevői elégedettség a fejlesztési kutatómunka, az öt évtizedes tapasztalat, a piaci igényekre való reagálás és a gyártás minősége eredményeként alakulhatott ki. Mindezekhez hozzájárul még a vevői észrevételek, javaslatok figyelembe vétele a további fejlesztések során. Csak ezen szempontok folyamatos betartásával alakítható ki olyan gépsor, melynek technikai színvonala méltán emeli kategóriája legjobbjai közé ezen gépeket. A hazai állattenyésztésben kialakult nehéz helyzet kihat az egész mezőgazdaságra, és az ehhez kapcsolódó kiszolgáló ágazatokra is. Ám mindez nem befolyásolhatja károsan a minőségi termék előállítását, ellenkezőleg, fokozza a korszerû technikák alkalmazásának szükségességét, mely az egyetlen kiutat jelentheti a termelők számára. Ehhez az alábbi munkagépeket ajánlja a Kverneland csoport.



A technikai sor a fûkaszákkal kezdődik, melyekből a dobos és tárcsás kivitel egyaránt megtalálható a termékpalettán. Rossz talajviszonyokhoz – ősgyepes területekhez – elsősorban dobos fûkaszát ajánl a gyártó, hátsó függesztésû, front függesztésû,  vontatott kivitelû, és az úgynevezett butterfly kivitelben. Így biztosítva a kis, közepes és nagy gazdaságok igényeinek megfelelő gépválasztékot, 1,65 m-től 8,5 m munkaszélességig, számos formációban. Ezen fûkaszák felhasználási területük igényeinek megfelelően, ujjas szársértővel szerelhetőek.



A tárcsás fûkaszák tökéletes, csíkozódásmentes vágásképét az ék profilú gerendely kialakítás, a páros számú összeforgó tárcsák valamint a tárcsánkénti 3 kaszapenge biztosítja. A kaszagerendely teljes szélességében csúszótárcsák helyezkednek el, így védve a gerendelyt a külső sérülésektől. A modulokból felépülő hajtásrendszer biztosítja a gerendely teljes szétszedése nélküli vágóegység-javítást. A tárcsás fûkaszák kialakítása, hasonlóan a dobos fûkaszákhoz, minden igénynek megfelelnek.



A szénakészítés következő fázisa a rendterítés, mely a minőségi széna készítésének egyik fontos eleme. Ehhez kínál a Vicon 4,6 m-tól  11 m-ig rendterítőket. A gép jellemzői a tagok hidraulikus emelése, a kilengés csillapítás, a 3 fokozatú szórásszög állítás, az olajfürdős hajtómûház, és a hidraulikusan állítható határszórás. A gép ezen felszereltségének köszönhetően, minden körülmény közt kiváló munkavégzést szavatol.



Az egy rotoros rendsodrók 4,6 m-ig, a kettő, négy rotoros rendképzők 15 m-es munkaszélességig  dolgoznak. Az olajfürdős hajtómûházak, a tandem tengelyek, a hajtómû csapágyazás, és a nagy átmérőjû vezérlő pálya, együttesen biztosítják a gépek hosszú élettartamát.



A Vicon a széna-, szalma-, szenázsbála készítéséhez szintén teljes modellpalettával áll a kis- és nagygazdaságok rendelkezésére. Sokak számára ismert és elismert az RF modellszéria, melynek egyszerûségében rejlik nagyszerûsége. A Vicon által szabadalmaztatott Integrált rotortechnika, a széles rendfelszedő nagymértékben megnöveli a gép kapacitását, a bálatömörséget a bordás profilú, belső tárcsás megerősítésû tömörítő hengerek biztosítják.



A nyugati eladások a változókamrás, és fixkamrás bálázók tekintetében kiegyenlítettnek mondhatóak, ez a tendencia hazánkban is megfigyelhető. A Vicon által gyártott változókamrás bálázó, az állandó kamrás bálázóknál már említett rotortechnikán kívül, más újdonságot is alkalmaz. Meg kell említeni a gumihevederek által 90%-ban lefedett kamraszélességet, ami a terményveszteség minimális értékre csökkenését eredményezi. A tökéletes bálaszerkezet kialakítására lett kifejlesztve a „Power density” rendszer, amely a bálamagtól a palást irányába fokozatosan növeli a bála tömörségét.



A nagy gazdaságok igényeinek megfelelően lettek kialakítva a Vicon „zászlós hajói”, az LB 8200-as és LB 12200-as nagy kockabálázók. Az egyedülálló előtömörítő rendszernek köszönhetően, a bálák felső és alsó részeinek tömörségében nincs különbség, így készítve el a piac legtömörebb, legalaktartóbb báláit. A széles rendfelszedő (2,3 m), és az adagoló rotor kombinációja együttesen igen nagy kapacitást eredményez. A vezérlőpulttal a gép összes funkciója a traktorkabinból vezérelhető.



A szenázskészítés utolsó munkafázisa a bála becsomagolása. A bálacsomagoló gépekre is, mint ahogy a teljes palettára jellemző, a tökéletes munkavégzés, alapfelszereltség. A gép megrendelhető függesztett, és vontatott kivitelben. A kezelő komfortját növeli az automatikus fóliavágás, az automatikus forgóasztal-megállítás a megfelelő rétegszám elérésekor, és a megállás automatika a tekercs végén, vagy szakadás esetén.



A bálák végfelhasználásához, vagyis az almozáshoz, takarmányozáshoz nyújtanak segítséget a Taarup kínálatában szereplő bálabontó, és aprító gépek. Egyszerû kialakításukból, könnyû kezelhetőségükből, minden körülmények közötti pontos, precíz munkavégzést biztosítanak szarvasmarha és baromfitelepek számára egyaránt. 

A cikk szerzője: Mészáros Rajmund

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!