A legnagyobb növényvédõ gépgyártó forgalmazót váltott

Agro Napló
Az elmúlt év végén a dán Hardi mezõgépgyártó cég vezetése úgy döntött, hogy kizárólagos márkaimportõri szerzõdést köt az IKR Részvénytársasággal. A cég jól ismert Magyarországon, hiszen évek óta dolgoznak Hardi gépekkel a magyar gazdák. A 100 százalékos dán tulajdonú cég 2004-ben 700 millió eurós forgalmat bonyolított, nemcsak Európában, hanem a világ más országaiban is. Az évek során a világ legnagyobb permetezõgép gyártójává nõtte ki magát, a szántóföldi és ültetvényes permetezõivel a növényvédelem specialistájává vált.

Jól ismertek a Twin Force rendszerû gépei, melyek biztosítják a kiváló fedettséget, a jobb kihasználhatóságot, hiszen nagyobb szélsebesség esetén is elsodródás nélkül dolgozhatunk a gépekkel.

Kisebb és közepes gazdaságok használhatják a Hardi TR (1. kép) és a Classic sorozatú (2. kép) permetezőgépeket, de ültetvényekhez is gyárt, kiváló minőségû függesztett és vontatott kivitelû, axiál és radiál ventillátoros gépeket a gyár (3. kép).



A szántóföldi permetezőgépek családja az elmúlt évben új fejlesztésû gépekkel bővült. A korábban jól bevált gépek közül a Commander Plus gép családot váltják fel az új típusú gépek. A Hardi gépek mindegyikét felszerelik vegyszerbekeverővel, tisztavizes és kézmosó tartállyal.

A világújdonságnak számító szántóföldi vontatott permetezőgépet – a Hardi cég legújabb fejlesztését – az elmúlt évi OMÉK-on mutattuk be először. Ezt a permetezőgépet a gazdálkodás gyakorlatának megfelelően alakította ki a gyár. A termelők naponta találkoznak olyan kihívásokkal, amelyeket a minél nagyobb teljesítményigény és a lehető legkisebb költség-ráfordítás jellemez. Ezeknek a kívánalmaknak figyelembevételével született meg a vontatott permetezők új generációja, a New COMMANDER. Ez a permetezőgép kiváló teljesítményû, a kezelőszervek jól rendezettek, és használata egyszerû (4. kép).



A gépen a kezelő elemek egy csoportban helyezkednek el, így kezelője elvégezheti az összes alapvető mûveletet, a vegyszerbekeverő, gyorsfeltöltő, a különféle keverőszelepek segítségével, úgy, hogy az oldalpaneleket nem kell kinyitnia. A tartálytérfogat 3200, 4400 és 6600 liter.

Különféle teljesítményû, a Hardi gépeknél jól bevált membrán szivattyúkkal szereli fel a gyártó a gépeket. A szórókeretek, az új típusú Delta, Force, és a jól ismert Twin Force, melyek 18–36 m közötti munkaszélességgel készülnek, s mindegyike inga felfüggesztésû, lengéscsillapított és teljesen állítható attól függően, hogy sík vagy lejtős területen dolgozik a gép.

A gép a legújabb Hardi szabadalom szerinti SafeTrack nyomkövető rendszerrel szerelhető fel, ami dinamikus stabilitásvezérlést, a hagyományos vonórúd-vezérlésnél stabilabb mûködést, keskeny fordulási sugarat biztosít már másfél méter nyomtávtól.

Korábbi években igen jó tapasztalatot szerezhettek a gazdák a Hardi Alpha önjáró gépek munkájával. Ezek a gépek nagy hasmagassággal, nagy tartálytérfogattal készülnek, s a kiváló felépítésû szórókeretekkel (légzsákos és hagyományos szórókeret) felszereltek.

A légkondicionált fülkéből a gépkezelő szabad kilátása biztosított, a gép könnyû irányíthatósága a jostick kezelő elemnek köszönhető. A járókerekek meghajtása hidrosztatikus, s összkerék-kormányzással rendelkezik. A gép munkáját a precizitás és a nagy teljesítmény jellemzi (5. kép).


A cikk szerzője: HGY.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!