Induló segítség a növényi kultúráknak

Agro Napló
Többlethozamot és ezáltal magasabb bevételeket célozhatunk meg jövõ tavaszra komplex, azaz NPK-mûtrágyák használatával a szántóföldön. Mindenekelõtt meghatározó jelentõségû az elsõ, NPK-mûtrágya formájában adott nitrogénmennyiség, amennyiben õsszel nem juttattunk ki foszfátot és kálit.

A fiatal növény gyakran nem képes hasznosítani a talaj foszfát- és kálitartalékait. Ehhez társulhat az alacsony hőmérséklet miatti korlátozott foszfátfelvehetőség, de a téli csapadék következtében a szántott réteg káli-elszegényedése is. Több, mint 200 kísérlet eredményei mutatnak jelentős többlethozamot tavaszi vagy vetéskor végzett NPK-trágyázásnak köszönhetően (1. grafikon). A komplex mûtrágya használata legtöbbször már a felhasználás évében megtérül, mivel a többlethozam fedezi a mûtrágya költségeit.

A komplex mûtrágya igazán fontos hatása azonban könnyen elkerülheti a figyelmünket, ha az eredményeket rövid távon vizsgáljuk. A talaj termőképessége tisztán nitrogénnel történő trágyázás során szinte észrevétlenül vész el. Ugyanakkor a hosszú távú kísérletek azt mutatják, hogy a veszteségek 10–20 év elteltével jelentős mértékben összeadódnak (2. grafikon)!
Ha a hozamszint leesik, ezt követően az emelt szintû, pl. foszfáttal történő trágyázás hatására már nem áll vissza a hozam az eredeti szintre. Először újra fel kell tölteni a talaj tápanyagkészleteit; csak ezáltal emelkednek meg ismét a hozamok.

„Ma a csökkentett foszfát- vagy kálimennyiséggel történő trágyázás a hozamról és bevételről történő lemondást jelenti, illetve a mûtrágyakiadások elhalasztását az elkövetkező időszakra.”

A cikk szerzője: Dr. Zorn

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?