Nem mind almaecet, ami fénylik

Agro Napló
Átlátszó, fényes, érezhetõen aromás almaillatú. Mi ez? Némelyek szerint almaecet, amit az állatok takarmány kiegészítõjeként is használnak. Mások szerint nem ilyen az igazi. Dr. Pénzes János állatorvost, egy olyan szaktanácsadót kérdeztünk meg, aki már évek óta foglalkozik az almaecettel, ismeri a gyakorlati alkalmazás minden részterületét.

- Mielőtt igennel, vagy nemmel válaszolnék a kérdésre, az olvasónak el kell szenvednie egy kis történeti áttekintést, azért, mert e nélkül nehezen lenne megérthető az állásfoglalásom. 

- Az almaecet jótékony hatására évtizedekkel ezelőtt dr. Czövek László nyíregyházi állatorvos figyelt fel. Észrevette, hogy azokban a tehenészetekben, amelyekben almatörkölyt etetnek az állatokkal, kevesebb a megbetegedés, igen alacsony a borjú elhullás aránya, ami abban az időben nem volt kis szó, és nem utolsó sorban a tej bakteriológiai tisztasága is kiváló, jelentősen csökkent a tejben lévő szomatikus sejtszám. Ezt követően végezte a kutatásait, amelyek eredményeként megállapította, az almaecet hatásmechanizmusát, amit közérthetően úgy foglalhatunk össze, hogy az almaecet savassága folytán nem engedi az állati bélflórában kialakulni a káros baktérium-telepeket. Megalkotta az Alfa-Elixir nevû takarmány kiegészítőt, ami az almaecet mellett mézet, s különféle vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Sajnos Czövek doktor halálával átmenetileg megszakadtak a kutatások.

- Évekkel később, amikor a közismert egészségvédelmi okok miatt betiltották az antibiotikumok takarmányokba való keverését, hírtelen előtérbe kerültek a hasonló hatású természetes anyagok. Így az almaecet is. Korábban azért keverték kis mennyiségben a takarmányba az antibiotikumokat, hogy ezzel mintegy megelőzzék a betegségek kialakulását, illetve roboráló szerként, javítsa a takarmányhasznosulást. Nos, ezeket a hatásokat az almaecettel, mint természetes anyaggal is el lehetett érni. Mivel nem voltak egzakt tudományos kísérleti eredmények, az almaecet gyártója, a BUSZESZ Élelmiszeripari Rt. finanszírozása mellett dr. Bárdos László tanszékvezető egyetemi tanár irányításával a gödöllői Szent István Egyetemen megindultak az újabb, átfogó kutatások. A több éves kísérletek most már mérésekkel és számokkal alátámasztva egyértelmûen igazolták az almaecet hatását. Azóta is folynak az egyetemen hasonló kísérletek, s az egész szakma Bárdos dr. méréseire hivatkozik, s használja megállapításait.

 Mit igazoltak ezek a mérések?

- Egy hosszas tudományos kísérlet sorozatot egyszerûen nem lehet ilyen rövid formában közölni, csupán a legfontosabb megállapításokra szorítkozhatom. A valódi, vagyis természetes úton erjesztett almaecetet, amit a BUSZESZ Condixír néven hoz forgalomba, a szarvasmarha, a sertés, a nyúl, a baromfi takarmányozásában vizsgálták.

- Többek között vérvizsgálatot is végeztek, mely során az összkoleszterin szintet és a triglicerid koncentrációt nézték, s ezek rendre alacsonyabbak voltak a kontroll csoportban mértekhez képest. A vérminták összfehérje tartalma alapján az almaecettel kezelt állatok vérplazma vasredukciós képessége is (FRAP) magasabb lett. Ezzel magyarázzák az almaecettel itatott állatok jobb stressztûrését, valamint a szervezet káros oxidativ hatásokkal szembeni védekező képességét. Ez az állapot biztos, hogy nem az adalék savi karakterét adó ecetsav, hanem az almából származó összetevők: vitaminok, flavonoidok, kéntartalmú szabad aminosavak és származékaik miatt alakultak ki.

- Összességében megállapítható, hogy a Condixír azzal, hogy az emésztőrendszer ph-értékét a savasabb irányba tolja, megakadályozza a belekben a káros baktériumok megtelepedését. Ezért rendszeres használatával az emésztőszervi betegségek nagy része megelőzhető, ilyen például a baromfik szalmonellózisa, a különféle streptococcus fertőzések, vagy a fiatal malacok hasmenése. Természetes, hogy jó emésztés következtében javul a takarmányhasznosítás, vagyis kedvezőbb lesz a súlygyarapodás. A hízólibáknál például igazolhatóan nagyobb és szerkezetében jobb minőségû lesz a máj. Tehát a jobb egészségi állapot, és a jobb emésztés következtében, javul az állatok ellenálló képessége, ezáltal a kondíciója. Jól mutatja ezt, például, hogy a madarak tollazata kifényesedik, egészséges lesz. Különösen most, a madárinfluenza terjedésének idején fontos, hogy a Condixír itatásával javul az állatok stressz-tûrő képessége. Márpedig, ha a baromfik esetében például elrendelik a zárt tartást, akkor a stressz és a kannibalizmus kialakulásának esélyét minimálisra csökkenthetjük ezzel a szerrel. És még lehetne sorolni a kísérletekkel igazolt hatásokat.

Mindez hogyan függ össze azzal, hogy milyen szert vásároljunk, illetve itassunk?

- Most kapcsolnék vissza az elején feltett kérdésre. Ha ilyen kedvező hatású az almaecet, és várhatóan növekszik a piaca, akkor nyílván lesznek, és vannak olyan emberek, cégek, akik például nem almából erjesztett, vagy más módon előállított olcsóbb ecetet próbálnak almaecet néven eladni.

 Előfordulhat az is, hogy hamisítják?

- Bármi előfordulhat. Én már találkoztam olyan anyaggal, ami nem állta meg a helyét.

 De akkor hogyan lehet megismerni a valódit?

- Először nézzük meg a márkajelzést: a Condixír és az Alfa-Elixír az a két szer, amelyek alapja az az almaecet, amellyel az igazolt kísérletek folytak. Másik szempont: azt szokták mondani a fogyasztóvédők, hogy ha egy virsli nagyon olcsó, legyen gyanús. Ugyanez vonatkozik az almaecetre is. De mondok egyebet is. A kutatások most abba az irányban folynak, hogy a szûrletben fennmaradó anyag mennyire hatásos. Kell-e egyáltalán szûrni. Vannak olyan tapasztalatok, hogy kedvezően befolyásolja a hatást, ha némely anyag bennmarad az ecetben. Tehát lehet, hogy hatásosabb, ha nem annyira „tiszta, tükrös”. És semmiképpen nem kell, hogy dőljön belőle a – mondjuk mesterséges - almaillat, elegendő, ha az ecet érzik. Visszatérve a fogyasztóvédők tanácsaira, ha egy almaecet fényes, nagyon is almaillatú és olcsó, legyen gyanús.    

Megjelent  2005. novemberben, a  Kistermelők Lapja, 11. számában

A cikk szerzője: L.Z.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!