A NAGY TALÁLKOZÁS

Agro Napló
Az Euralis-Rustica (Summit-Agro Hungaria Kft.) nemesítõ ház Magyarországon forgalmazottkukorica- és szójafajtái, ill. hibridjei

Engedjék meg Tisztelt Olvasóink, hogy tájékoztathassuk Önöket nemesítő házunk által előállított kukoricahibridek legfontosabb értékmérő tulajdonságairól. Olyan típusú – kivonatolt – tájékoztatást szeretnénk biztosítani, amellyel a döntéseik tárgyilagosságát, azon keresztül pedig gazdasági sikerességük garanciáit elősegíthessük. Üzletpolitikánk alapja, hogy a minden körülmények között, korrekt kapcsolatrendszerünkön keresztül egymást segítve gazdálkodhassunk, hosszú távon. A helyesen megválasztott értékrendekre alapozva, olyan genetikai háttérrel rendelkező hibrideket és fajtákat igyekszünk forgalmazni, hogy a fentebb megfogalmazott közös cél letéteményesei lehessünk. Végül lejegyeznénk öt nevet, hogy adhassunk némi ötletet.

 KUKORICA

INAGUA (FAO: 290)
„Az új Eurostar”

Az „előd” Eurostar háromvonalas „testvér” hibridje, annak minden kedvező tulajdonságát hordozva. Korai érésû, robbanásszerû kezdeti fejlődési eréllyel. Termőképessége kimagasló. A flint-dent típusú szemek ellenére gyors vízleadású, ezért igen korán, akár szárítási költség nélkül betakarítható. Koraisága folytán kiválóan beilleszthető a vetésváltási rendszerekbe. A háromvonalas jellegéből adódóan szemre nem tengersima, ugyanis állománymagassága nem makulátlanul egyenletes; de aki ezzel megbarátkozik, azt a megtermelt tengeri mennyisége, kedvezőbb vetőmagára és extenzívebb igénye bőségesen kárpótolja.
„Jó tett helyébe jót várj.”

TARANIS (FAO: 350)
„Annyira komoly, amennyire tesszük”

A jellegzetesen zöld száron érő és a szemnek is kimondottan tetszetős hibrid, éréscsoportjában kiemelkedő terméspotenciállal bír. Ezt megkoronázza, hogy a kedvezőtlenül száraz 2003-as esztendőben is kimagaslóak voltak a terméseredményei. Igen stabil szárszilárdságát többek között erős gyökerének is köszönheti (sokáig kint tartható, a tápanyagot jól hasznosítja). Vízleadása rendkívüli! A sáfrány sárga, lófogú szemeket a csuhélevelek végig borítják, ezzel is csökkentve a csőfuzáriózis lehetőségét!
Az intenzív termesztéstechnológiát igényli és meghálálja. „Szavak nélkül: OPTIMÁLIS.”

FRUCTIS (FAO: 380)
„Fenség a mostohább körülmények közepette is”

Szintén zöld száron érő, egyenletes magasságban csövet fejlesztő, betegségekkel szemben ellenálló, kimagasló termőképességû hibrid. Átlagon felüli gyökérzete biztosítja a kiemelkedően gyors kezdeti fejlődését. Stabil, mélyen ülő szemek jellemzik. Szem/csutka aránya igen imponáló. Az extenzív termesztéstechnológia bajnoka, de mint minden élőlény, a FRUCTIS is tud hálás lenni! „FRUCTIS: GYÜMÖLCSÖZŐ kapcsolat”.

 SZÓJA

ISIDOR 
„Vita a világ hét csodájáról”

Meglévő, közhiteles (OMMI) vizsgálati eredmények alapján, nincs mit ellene fordítani! Rendkívüli növény, csak szuperlatívusokban lehet róla értekezni.
Tények szárazon: GMO mentes, támogatott növény. 2005-ben Magyarországon nem klasszikus szója övezetben vetőmag előállításban 4,5 t/ha termést adott (forrás: OMMI).  Fehérjetartalma, szárazságtûrése átlagon felüli, klimatikus viszonyainknak teljes mértékben megfelel. Hazánkban elsőként nagyobb területen előállított determinált fajta.
„Aki másnak vermet ás, …”

SPONSOR
„Tényleg támogat”

A korai csoportban 2005-ben minősített félig determinált fajta, ismérvei megegyeznek az ISIDOR-ral, de talán még inkább elviseli a szélsőségeket és a légköri szárazságot.
„A jég hátán is megél.”

Végezetül arra kérném a Tisztelt Olvasóinkat, hogy termelőtársaiknak mondják el:

„SZÓJA szomszédnak is, hogy a SUMMIT-AGRO a termelőkkel nem KUKORICÁZIK!”

A cikk szerzője: Szabó Roland

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!