II. Kaposvári Állat-egészségtani Nap

Agro Napló
A Magyar Állatorvosi Kamara Somogy megyei Szervezete és a Kaposvári Egyetem Állat-tudományi Kar közös szervezésében 2005. október 20-án immár második alkalommal került megrendezésre a Kaposvári Állat-egészségtani Nap agrár szakember találkozó.
A konferencia résztvevői – csakúgy, mint a tavalyi rendezvény során – idén is három témakörbe csoportosítva vitatták meg az állattenyésztés, az állategészségügy, az állatvédelem és az élelmiszerbiztonság aktuális kérdéseit.
A téma jelentőségére való tekintettel – a tervezett programot megelőzően – külön előadás hangzott el a madárinfluenzával kapcsolatos fontosabb tudnivalókról. A napjaink egyik legtöbbet emlegetett betegségéről dr. Mészáros János akadémikus, virológus állatorvos adott hiteles tájékoztatást a szép számú érdeklődő számára.
Főelőadóként dr. Mile Sándor a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke a HACCP elveken alapuló korszerû, állatorvosi telepellátási minőségbiztosítási rendszer állategészségügyi programjáról számolt be. Ezt követően dr. Sótonyi Péter professzor mutatta be az egyetemek közti együttmûködésben idén elkészült „Sertés anatómiai atlasz”-t (társszerkesztők: dr. Horn Péter és dr. Repa Imre), amelynek különlegessége, hogy a natív felvételeket CT és MRI képek is illusztrálják. Ezután humán élelmiszer-biztonsági, majd a hízott libamáj előállítással kapcsolatos állatvédelmi, valamint praxis menedzsmenttel foglalkozó előadások következtek.
A felkért előadók mellett ebben az évben is lehetőségük volt a gyógyszer- és takarmánygyártó, illetve -forgalmazó cégeknek szakmai előadásaik megtartására. A Pfizer Hungary Kft. a sertés gyógyászat számára kifejlesztett új készítményét a Naxcelt, a Novimed Kft. a Mistral Öko koncepció előnyeit, az Alltech Hungary Kft. az antibiotikum mentes hozamfokozás lehetőségét, az Agrárin Kft. az istállóklímamérésére alkalmas MikroMetos ZT készülék hardver és szoftver rendszerét mutatta be. Az előző évben kitöltött véleménnyilvánító lapok alapján összeállított program harmadik részében dr. Bodó Imre professzor adott tájékoztatást az őshonos háziállat fajtáink jelentőségéről. A rendezvény végül egy vadon élő állatfajunk, a gímszarvas állat-egészségügyi kérdéseinek bemutatásával zárult.
Az országos, de mégis a Kaposvári Egyetemhez kötődő konferencia elérte célját, hiszen a 9 kiállító és a 170 regisztrált résztvevő betekintést kaphatott az állat-egészségügyi témákon keresztül állattenyésztésünk aktuális kérdéseibe. Reményeink szerint jövőre hasonlóan színvonalas rendezvényen találkozhatnak ismét az állattenyésztés szereplői.
A rendezvényen elhangzott előadások anyaga megtalálható a Kaposvári Egyetem Állattudományi Kar honlapján (www.atk.u-kaposvar.hu), illetve a konferencia kiadványa korlátozott számban elérhető a Kar Kutatási és Szaktanácsadási Osztályán (telefon: (82) 412-091, e-mail: milisits@mail.atk.u-kaposvar.hu).
A rendezvény szervezését és lebonyolítását a Kutatásfejlesztési, Pályázati és Kutatáshasznosítási Iroda támogatta.

A cikk szerzője: Dr. Zomborszky Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!