Vidéken kell tartani az embereket

Agro Napló
A mezõgazdaság évszázadok óta meghatározza a vidék arculatát, az ott élõk társadalmi, gazdasági helyzetét. Jelentõs szerepe van – többek között – a természeti környezet fenntartásában, az állat- és növényfajok életterének alakításában is. Az Európai Unió új vidékfejlesztési politikája a 2007–2013 közötti idõszakban címmel Dr. Nyujtó Ferenc helyettes államtitkár (FVM) elõadását kísérhettük figyelemmel az OMÉK-on, s ennek alapján adunk tájékoztatást a programokról.

Az Európai Unió vidékfejlesztési politikájának jelentősége abban áll, hogy az embereket vidéken kell tartani, fejlett kistelepülési rendszerben. A regionális, kohéziós és szociális politika az, amellyel megvalósulhat a valódi vidékfejlesztési politika. Az Unió országaiban a lakosság közel 90 százaléka él vidéken, miközben a bérek mindössze 50 százalékát keresik meg. A tagállamokban természetesen eltérőek az adatok, ám az újonnan csatlakozott tizeknél a jövedelemarány még az említettnél is rosszabb.



Már a KAP intézkedései is figyelmet fordítottak az alternatív jövedelemszerzések lehetőségének bővítéséhez, a minőségi termelés és marketing tevékenységek támogatásával. Az uniós országokban a termelés és piac melletti II. pillér a vidékfejlesztés. A természeti erőforrások figyelembe vételével a  2003–2004-es KAP reform a gazdasági képesség növekedését célozta. A piaci jelzések hatására azonban változott a termelés és ezáltal változott a szerkezet is.



A közösségi stratégia 2007-től közösségi szintre emelkedik. A programozás, finanszírozás módszertana egységesedik. Az AVOP és az NVP célja, hogy forrásait, rendszerét egy egységben mûködtesse. Az ehhez szükséges jogszabályi intézkedések már elkészültek, a jogi feltételek adottak. A végrehajtási rendelet már készülőben van a saját vidékfejlesztési programok készítéséhez. A tagállamok olyan elvet fogadtak el, amely szerint kiemelt helyet kell elfoglalnia a vidékfejlesztésnek. A Nemzeti Fejlesztési Terv öt operatív programja közül az FVM felelősségi körébe tartozó AVOP „III. A vidéki térségek fejlesztése” címû prioritásának legfőbb célja a vidék felzárkózásának további segítése, a kialakult gazdasági és társadalmi hiányok csökkentése, a vidéki lakosság és a gazdálkodók életminőségének, élet- és munkafeltételeinek, jövedelmi helyzetének javítása. A vidékfejlesztés középpontjában a hátrányos helyzetû vidéki térségeknek a lemaradásuk csökkentésére nyújtott segítség áll, az infrastruktúra fejlesztése, a vidéki népesség foglalkoztatási lehetőségeinek javítása érdekében a vidéki vállalkozások számára alternatív jövedelemszerzési lehetőségek biztosítása, valamint élő, vonzó és egészséges környezet megteremtése révén.



A LEADER+ egy új pályázati mód és lehetőség, amely az Európai Unió által kezdeményezett programok közé tartozik, része az EU vidékfejlesztési politikájának. Célja a vidéki szereplők ösztönzése és támogatása a térségük hosszú távú lehetőségeiről történő együttgondolkodásban, illetve a térség fenntartható fejlődésének integrált, innovatív stratégiák mentén történő megvalósításában. Magyarországon a LEADER+ az AVOP intézkedéseként bevezetve az alábbi globális célokat fogalmazza meg: vidéki élet- és munkalehetőségek javítása, a vidéki jólét növelése; életképes vidéki közösségek kialakítása, az együttmûködési képesség és szervezettség javítása; új, fenntartható jövedelemszerzési lehetőségek teremtése; munkahelyteremtés-megőrzés. A program saját vidékfejlesztési politikai stratégia eredményeként nagy projektek lehetőségét hordozza magában. Külön kiemelendők a prioritást élvező területek: biomassza, agrárpolitika, biotechnika, vízgazdálkodás (árvízvédelem, öntözés, természetvédelem). Elsődleges figyelem jut a fiatal gazdák támogatásának növelésére, a kis- és középvállalkozások támogatására. 

A cikk szerzője: Keresztes

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!