Hajdú-Bihar megyében is erős a sárgarozsda jelenlét

Agro Napló
Az enyhe tél következtében igen hangsúlyos különbségek fedezhetőek fel a kalászos állományok fenofázisai között, szakértők szerint Hajdú-Biharban is szétugrottak az állományok. A eltérő fajtájú állományok jelenleg a kikalászolás, virágzás, illetve az elvirágzás időszakában vannak, de a legszembeötlőbb jelenség, hogy idén mennyire elhúzódik a kikalászolás és a szemtelítődés időszaka a kalászosok tekintetében. Összességében elmondható, hogy az állományok jó képet mutatnak.

Hajdú-Biharban is nagy problémát okoz jelenleg a sárgarozsda fertőzése, mely egy biotróf kórokozó, így a fiatal és jól fejlett növényi részeket kedveli (zászlós levelet, a kalász alatti szárrészeket és a kalászt) ezzel is közvetlenül károsítva a kultúrnövényt. Ez egy drasztikus és gyors lefolyású fertőzés, mely hatására összeomlik a növény vízháztartása. A fertőzés kialakulását segítette az elmúlt hetek gyakran „visszahülős” időjárása, ami nagy forróságban viszont összeomlik. Többek között ezért nem jelentett akkora problémát az elmúlt években a sárgarozsda fertőzése. A kalászos állományokban a körülmények figyelembevételével továbbra is figyelni kell a kalászolástól a viaszérésig a fuzárium fertőzésekre, mert e kórokozók is komoly anyagi károkat okozhatnak. Elmondható továbbá, hogy megjelenhetnek a vörösrozsda (biotróf) fertőzések is az állományokban, melyek a levél fertőzésével 40–70% termésveszteséget okozhatnak és minél korábbi a fertőzés, annál nagyobb lehet a kár mértéke. A jelenlegi időjárás viszont alapvetően nem kedvez a fertőzések tömeges kialakulásának, mivel az inkább a száraz időszakban számottevő.

Meg kell továbbá említeni a vetésfehérítő bogarak elleni védekezést, melyek jelenleg mindenféle fejlődési stádiumban megtalálhatóak a petéktől a kifejlett imágókig. Az őszi vetésű kalászos állományok elég fejlettek és erősek ahhoz, hogy komoly károk ne keletkezzenek, de a tavaszi kalászok (zab, tavaszi árpa, durum búza) azért jóval kitettebbek e rovarok károsításának.

A repceállományok Hajdú-Biharban is szép képet mutatnak és jelenleg a szemkitelítődés állapotában vannak. Itt jellemzően már az időjárásból fakadó kártétel állítja a gazdákat kihívás elé, ezért fontos hogy a becők megfelelő védelmet kapjanak a mechanikai behatások ellen is. Ezek ellen lehet a termelők segítségére a becőragasztás, melyet körülbelül 10 nappal a deszikkálás előtt, vagy egy menetben végeznek el, függően az alkalmazott technológiától.

A napraforgó és a kukorica tekintetében már korántsem problémamentes a kép, az időjárási viszonyok következtében alapvetően egyszerre vetették a két növényt. Jellemzően a gazdák e növényeknél a posztemergens állománykezelést alkalmazzák, melynek a 3 front időszak nem kedvezett, mivel az állománykezeléseket nem tudták időben elvégezni és a túlfejlett gyomokkal kell megküzdeni a kultúrnövényeknek. A gazdáknak innentől kezdve kára valószínűsíthetően keletkezni fog, mivel a borításban lévő gyomokat vegyszeresen irtani is nehezebb, de a forgalomban lévő jó hatásfokú szerekkel eredményeket azért lehet elérni, a károkozást viszont így is csak csökkenteni lehet. Elmondható még, hogy a fejlettebb kukoricaállományokban a csődifferenciálódás folyamata már elindult és a növények az erős gyomosodás következtében nem az optimális körülményekre készülnek, ezért a csövek mérete is el fog maradni a várttól.

Jelen helyzetből kiindulva, idén nagyobb az esélye a szárbetegségek kialakulásának, mivel a gyomosodás a kívánatosnál erősebb, ezért a kultivátoros kezelések jelentősége is nagyobb.

A GabonaMarket.hu adatai szerint a termények tekintetében a következő piaci árak (felvásárlási ajánlatok), illetve tendenciák (2013 júliusa óta) alakultak ki Hajdú-Bihar megyében:





Dózsa Gergely László,

GabobaMarket.hu


A cikk szerzője: Dózsa Gergely László

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hétszeres MagyarBrands díjas a COOP

Hétszeres MagyarBrands díjas a COOP

Idén ismét a legkiválóbb hazai márkákat elismerő MagyarBrands díjat vehetett át a COOP március végén, a budapesten az ünnepélyes díjátadó gálán – közö...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!