Minõség nagyobb haszonnal!

Agro Napló
Hogyan tud megfelelni a gazdálkodó – évrõl évre eltérõ termesztési feltételek között – a piac egyre növekvõ elvárásainak?

A válaszban döntő szerepe van a stabil biológiai alapot jelentő fajtának. Tavaszi kínálatunkban azon fajtáink ellenőrzött, minősített vetőmagjait ajánljuk, melyekkel Önök képesek lesznek megfelelni az igényeknek, és eredményesek lehetnek.



A JUBILANT az egyik legnagyobb területen termesztett, nagy szemû,

kiváló minőségû sörárpafajta Magyarországon. Több mint fél évtizede tartó sikerét agronómiai és feldolgozóipari értékeinek köszönheti. A Kárpát-medence szélsőségekre hajlamos klímáján alkalmazkodó képességét és kiváló termésstabilitását több, különböző évjáratban is bizonyította. A JUBILANT termesztése évről évre biztos jövedelmet eredményez, mert itthon és számos szomszédos országban is a malátázás fő fajtája. A malátagyárak alacsony fehérjetartalma (9,5–11,5%), kiváló osztályozottsága, és kedvező malátázási tulajdonságai miatt ajánlják.



Az elmúlt néhány évben több államilag újonnan elismert tavaszi sörárpafajta üzemi tesztelését indítottuk el. Honosított új fajtáink a Jubilant sikereinek egyik alapját jelentő kiváló alkalmazkodó képességgel rendelkeznek.



Az ADAGIO a fajtaminősítő kísérletek mindhárom (különböző időjárású) évében kiugróan nagy termést ért el, és így a legbőtermőbb sörárpaként kapott állami elismerést. A három vizsgálati év (2000–2002) átlaga: 5,47 t/ha. Az ADAGIO szárazságtûrő képessége kiváló, ugyanakkor nagyon jó betegség-ellenállóságának és szárszilárdságának köszönhetően csapadékos években is biztonságosan termeszthető. Az egyik legígéretesebb sörárpafajta. Fehérjetartalma alacsony, osztályozottsága jó. A mikromalátázási eredmények alapján minősége jó.






A PROTEGE a piacvezető sörárpafajtáknál érzékelhetően bőtermőbb, jó minőségû sörárpa. Termésstabilitása a tavaszi gabonák számára kedvezőtlen évjáratokban is bizonyított, a hazai klimatikus adottságok között is biztonságosan termeszthető. Fehérjetartalma stabilan alacsonyabb, mint a sörárpakontrollé. Osztályozottsága kiemelkedően magas, malátázási és söripari minősége az előzetes adatok alapján jó. Jó minősége és kedvező agronómiai tulajdonságainak köszönhetően perspektivikus sörárpa.



A NITRAN középkorai érésidejû fajta jó szárszilárdsággal. Magja középnagy, nagyon jó az osztályozottsága. A Brnói Malátakutató Intézet a NITRAN fajtát a kiváló minőségû, malátázásra alkalmas fajták közé sorolja. Az elért eredmények alapján a legmagasabb extrakt tartalommal rendelkező fajtákhoz sorolható. A fajta minden termesztési körzetben stabil terméseredményekkel rendelkezik.



A BIATHLON középkorai tavasziárpa-fajta. Közepes növénymagasságú, megdőléssel szemben jó ellenállóképességû. Jó az osztályozottsága. A fajtát átlagon felüli extrakt tartalom (82,6%) jellemzi. A Brnoi Malátakutató Intézet a kiváló minőségû, malátázásra alkalmas fajták közé sorolja.



Tavasziárpa-fajtáink, kiváló alkalmazkodóképességük következtében eredményesen termelhetők nem csak a hagyományos, hanem a legtöbb alternatív sörárpatermelő körzetben is. A fajták az elvárt malátaipari minőség biztosítása érdekében a célnak megfelelő agrotechnikát és technológiai fegyelmet igényelnek. A talajvizsgálatra alapozott tápanyagellátás biztosítja az optimális termésmennyiséget és minőséget. Gombaölő szerek használata lisztharmat és helmintho-sporiumos fertőzés esetén, a fajták érzékenységétől függően indokolt.



A tavaszi búza termesztése nem jellemző Magyarországon, de találhatók olyan körzetek, ahol kedvező környezeti adottságok lehetővé teszik a tavaszi búza termesztését. Emellett adódhat olyan helyzet, amikor szükségessé válik beiktatni a vetésforgóba.



A LONA tavaszibúza-fajtánk vetését a kalászos választék bővítése céljából, az őszi vetések meghiúsulása, részleges vagy teljes kipusztulása esetén, illetve későn lekerülő elővetemények után javasoljuk. Minél korábban sikerül elvetni (február vége–március első fele), annál nagyobb az eredményes termesztés esélye. Minősége a legigényesebb nyugat-európai elvárásoknak is megfelel. Farinográf-értéke saját vizsgálataink alapján A1-A2, sikértartalma 32–35% között változik, a sikér minősége kiváló. Lisztjéből nagy térfogatú kenyér süthető. Javító minőségû búza termesztésére javasolható.



A zab az egyik legértékesebb takarmány a tenyész- és fiatal állatok, valamint a lovak számára. Nagy fehérje-, keményítő- és zsírtartalma, valamint a benne lévő oldható dietikus rostnak köszönhetően kitûnő az étrendi hatása. Szalmája időben történő aratás esetén takarmányozásra is alkalmas. A zab a humán táplálkozásban is értékes alapanyag.



A HETMAN jó termőképessége kiváló beltartalmi értékekkel párosul. Fehérjetartalma 2001-ben 14,8%, 2002-ben 14,5%, 2003-ban pedig 15,8% volt. Ezekkel az értékekkel mindhárom évben a vizsgált pelyvás zabfajták között az első helyet foglalta el.



A KOMES a szárazabb körülményeket a zabfajták átlagánál jobban tolerálja. Kiváló potenciális termőképességét elsősorban a jó bokrosodó képességéből eredő területegységenkénti nagy bugaszámnak köszönheti. Fehérjetartalma 13,4%–16,6%, ß-glukán-tartalma 3,7%–5,1%, olajtartalma 3,5%–4,3% között alakult az elmúlt években, termőhelytől és évjárattól függően.



A KWANT a legnagyobb termőképességû genotípusok közé tartozó, erősen bokrosodó, jó állományképző, kiváló alkalmazkodóképességû fajta. Nagy termőképessége részben az átlagosnál nagyobb ezermagtömegének is köszönhető. A standardokhoz hasonló beltartalmi értékû.



A CACKO csupasz zab az elmúlt évek kísérleteiben a csupaszzabfajták közül a legjobb termőképességûnek bizonyult. Fehérjetartalma rendkívül magas – termőhelytől, évjárattól függően – 16,5% és 18,6% között változik. A csupasz zab – kiváló beltartalmi értékén túl – humán fogyasztásra azért is alkalmas, mert feldolgozása során nincs szükség a hántolásra. Magas fehérjetartalma miatt az állatok takarmányozásában hüvelyesek helyett tápokban használható.

A fajtákkal kapcsolatos további tájékoztatást kérje az Elitmag Kft. munkatársaitól, vagy tekintse meg honlapunkat: www.elitmag.hu. A fajták I. fokú fémzárolt vetőmagját kizárólag az Elitmag Kft. forgalmazza. A II. fokú, közvetlen árutermesztésre szolgáló vetőmagot keresse az Elitmag Kft.-nél és vetőmag-forgalmazó partnereinél.



Mv ELITMAG Kft. Martonvásár

Tel: 22/569-230, 22/460-020, vetomag@elitmag.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?