A biztonságos választás szempontjai

Agro Napló
A malacneveléssel kapcsolatos elképzelések jelentõsen megváltoztak az utóbbi években. Akár korai elválasztásról vagy hagyományos malacnevelésrõl legyen szó – a választási idõszak még ma is sok tenyészetben problémát okoz.

Egy azért közös, bármely választási módszerről legyen is szó: a malacok egészséges, problémamentes fejlődését biztosítani kell a választási időszakban.
A takarmányfelvétel támogatása közvetlenül a választás után
A választás megviseli a malacokat. A kocától elválasztva elesnek a jól emészthető, ellenanyagban gazdag kocatejtől, új környezetbe kerülnek a többi malaccal együtt, meg kell tanulniuk különbséget tenni az éhség és a szomjúság között. A nagy stresszhatás következtében a legtöbb malac nagyon keveset eszik, és ez nem változik addig, amíg meg nem szokják az új környezetet és az új takarmányokat. Ez alatt az éhezési fázis alatt lelassul a bélnyálkahártya sejtjeinek megújulása és a bélbolyhok eredeti hosszuk 50%-ra is rövidülhetnek (1. ábra). A bél aktív felületének csökkenésével az emésztés hatásfoka csökken.  Amennyiben a malacok az éhezési fázis után több takarmányt vesznek fel a tápanyaghiány kompenzálása érdekében, nagyobb mennyiségben jut emésztetlen takarmány az emésztőrendszer hátulsó szakaszába. Ennek következménye lehet az E. coli csírák elszaporodása, amely hasmenést és súlyveszteséget okozhat. Ezért van nagy jelentősége a választás utáni folyamatos takarmányfelvétel biztosításának. A malacokkal a választást követő néhány órán belül takarmányt kell etetni, és a mennyiséget fokozatosan kell növelni az ezt követő napokban. Vigyázni kell, hogy se hosszú éhezési időszakok, se pedig túletetés ne forduljon elő. Az ajánlott takarmányozást az 1. táblázat mutatja.

Az enzimkészlet figyelembevétele
A malacok emésztési rendszere az első hetekben a tej, illetve tejalapú takarmányok emésztésére alkalmas. A tejcukor (laktáz segítségével) és a nagy energiatartalmú, finoman emulgeált zsírok (a lipáz segítségével) emésztése garantált már újszülött korban, de a keményítőbontó enzimtermelés (amylase) csak lassabban fejlődik. Bár a korai szilárd takarmánykiegészítéssel ezen enzimek termelődése növelhető (enzim-tréning), azt figyelembe kell venni, hogy a választás körüli időszakban az enzimtermelés még instabil és a választás utáni első hetekben erősen csökken. Ez a csökkenés kifejezetten drasztikus a lipáz esetében
(2. ábra). Ezért a takarmányzsírok, melyek a választási takarmány energiaértékének növelését és a választás utáni energiahiány pótlását szolgálják, csak nagyon jól emészthetők lehetnek.

A szója helyettesítése
Az első hetekben a fehérjebontó enzimek aktivitása is alacsony, ezért szükséges a jól emészthető fehérjeforrás – tejfehérje (sovány tejpor, savópor) és szabad aminosavak – biztosítása. Egyes savóporok fehérjetartalma azonban nem kielégítő, így további fehérjebevitel ajánlott a malacok fehérjeszükségletének biztosításához. A növényi fehérjeforrások közül a legalkalmasabbak a szójafehérje-koncentrátumok és a burgonyafehérje. A szójafehérje-koncentrátum előállítása olyan speciális módszerrel történik, amely során eltávolítják az antinutritív komponenseket (antigének, lektin, tripszininhibitorok). Az extrahált szójadara (NT vagy HP) használatát nagyon óvatosan kell megkezdeni a szopós és választási malacoknál a szójaantigén-tartalom miatt. Ezeknek az antigéneknek a felszívódása kiválthatja az ellenanyag-termelést, amely károsíthatja a bélnyálkahártya felületét és emésztési zavarokat okoz.

Védenek a savak és a probiotikumok
Az enzimaktivitás mellett a gyomorsavtermelés is lassan alakul ki a malacoknál az első hetekben. Ha a takarmányadag nagy mennyiségû fehérjét, vagy sok ásványi anyagot tartalmaz, amelynek pufferoló hatása lehet, akkor a meglévő gyomorsav nem elegendő arra, hogy a gyomortartalmat gyorsan a kritikus 4pH alá csökkentse. Ráadásul, ha egy éhezési időszak után a malacok takarmányfelvétele megnő, a gyomorban lévő  takarmánypép pH-ja még jobban emelkedik. A pH-érték növekedése csökkenti a gyomor ellenállását a szájon át felvett baktériumokkal szemben, és a baktériumok gyorsan elszaporodnak. Így például, sok más baktérium mellett, az E. coli egészen a vékony-, illetve a vastagbélbe jut. Ennek hasmenéses megbetegedés, a teljesítmény csökkenése, és bizonyos körülmények között nagyarányú állatkiesés lehet a következménye. A Schaumacid használata megakadályozza a kórokozó csírák nagymértékû elszaporodását. A Schaumacid és a probiotikumok használatával a hasmenéses megbetegedés megelőzhető. A Schaumacid visszaszorítja a  coli-csírákat, a Bonvital probiotikum pedig a bélfalra települ, és ott védő biofilmet képez. A Bonvital baktériumokból képződött védőfal kiszorítja a kórokozó csírákat, és ezzel gátolja azok tömeges elszaporodását. Az eredmény egy sokkal stabilabban mûködő emésztőrendszer és kevesebb hasmenéses megbetegedés.
A fentiek alapján a cél az kell, hogy legyen, hogy a választás előtti és utáni kritikus időszakban olyan takarmányt biztosítsunk a malacok számára, amely egyrészről fedezi táplálóanyag-szükségletüket, másrészről megfelel élettani sajátosságuknak. Ezt figyelembe véve alakították ki a SCHAUMANN malactakarmánysort, amely biztonságos megoldást jelent a különböző telepi körülmények között a választási malacok takarmányozásában.

A takarmányfelvételt segítő tényezők a választás után

•  adjunk kevés, de ízletes takarmányt naponta többször a malacoknak
•  a malacok takarmányozását már kezdjük el a szoptatási fázisban
•  etessünk nedvesített takarmányt, ügyeljünk az etetővályúk tisztántartására (a cukorban gazdag takarmánymaradékokban gyors a csíraszaporodás)
•  álljon elegendő etetőhely rendelkezésre
•  a vízfelvételhez biztosítsunk itatókat
•  a megfázás esélye csökkenthető, ha fûtött fekvőhelyek állnak rendelkezésre (pl. infralámpa), ez leginkább a választás utáni első napokban fontos
•  célszerû az etetőhelyeket éjszaka is megvilágítani

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!