2024. május 5. vasárnap Györgyi

Egyszerû, megbízható és sokoldalú

Agro Napló

A kizárólag telejmûvelő és vetőgépek gyárátsára specializálódott gyártó előkelő helyet vívott ki mágának a rögtörő hengerek magyarországi piacán is, hiszen ma már közel 400 Rollex és Rexius típusú henger dolgozik a hazai földeken.


A legnépszerûbb a Rollex 620 típusú rögtörő henger. A kisgazdaságok számára is elérhető áron áll rendelkezésre, hiszen sok hazai gyártó által forgalmazott típusnál kedvezőbb árfekvésû. Hosszútávon megbízhatóbban üzemeltethető minimális karbantartás mellett már egy 80 LE teljesítményû MTZ traktorral is. A néhány aszályos év tavaszi vetéslezárásaira, őszi magágykészítésre vásárolt hengerek hamar meggyőzték a gazdálkodókat, hogy a géptípus és a gyártó körültekintő megválasztásával több problémára kaptak megoldást mint azt gondolták.

A Crosskill és Chambridge gyûrûtípusú 6,2 m széles, méterenként 450 kg súlyú hengerek egyszerûen munkahelyzetbe hozhatók a fülke elhagyása nélkül.  Előnyük a kis és szétszórt táblák közözötti gyors vonulási lehetőség (kb. fél perc alatt 2,6 m-es szállítási szélességre csukható össze). A henger három talajt követő tagból áll, melyek elhelyezése olyan, hogy a teljes munkaszélességben dolgoznak, tehát nem marad hengerezettlen sáv a tagok között. A gépen fellelhető néhány technikai újdonság között a hengerek gumiágyazású csapágyazása is példaértékû, amely egy kiváló minőségû, nagyméretû szilent persely, aminek feladata a dinamikus igénybevétel és a rezgések elnyelése, ezáltal a meghibásodások kiküszöbölése. A gumkiágyakban 6207 2RS csapágyak találhatók. A gyûrûket a tagokban tánnyérrugók szorítják össze. A természetes elhasználódásból (kopásból) eredően a „legkomolyabb” szervizfeladat a gyûrûtagok hézagolása kb. 700–1000 ha között, az igénybevételtől függően. Egy-egy gyûrûtag hézagolása közel egy órát vesz igénybe. A kenési időköz a csapoknál (5 db) 100 ha, a csapágyaknál 300 ha. A Chambridge gyûrûtípusú henger elsősorban lazább talajokon, és nagy területek vetés utáni lezárására alkalmas, de a csapadékhiányos nyári és őszi tarlóhántás, tarlóápolás, magágykészítés egyik legnépszerûbb kapcsolt gépe az IH típusú, hagyományos tárcsásboronák után csakúgy, mint a Crosskill-gyûrûvel szertelt henger. Ez utóbbi főleg aprómagvak tavaszi magágykészítő, illetve az őszi talajelmunkálás rögtörő, tömörítő hengere. A vetés utáni lezáráskor a talaj legfelsőbb rétegét lazán hagyva  csökkenti a talaj párolgását és a cserepesedési hajlamot. Nedvesebb talajviszonyok között is tovább használható, kötöttebb talajokon pedig rögtörő hatása is kedvezőbb, mint a Chambridge-gyûrûvel szerelt hengeré.


A Rollex-hengerek jelentős része dolgozik Crossboard rugós símítóval felszerelve. Ezzel az eszközzel már szinte egész évben használható a talajmûvelésben. A simító vastag rugólapokból áll, a végükön nagyméretû kopólapokkal ellátva. A simító egység mûködésének intenzitása hidraulikus munkahengerekkel igény szerint állítható. A simító jelentősége abban áll, hogy tavasszal kombinátor nélkül is tökéletes magágyat készíthetünk vele. A Crossboard-simító a talajfelszín egyenetlenségeit szünteti meg, miközben keveri a nedvesebb és szárazabb rétegeket, valamint tökéletes gyomirtást is végez a gyomok 2-3 leveles állapotáig. A hengeregység visszatömöríti a felszínt, megőrizve ezzel a talaj nedvességét. Ez a folyamat játszódik le az őszi szántáselmunkálás estében is. Az eltérés az, hogy ilyenkor a simító és a henger rögaprító munkájára is szükségünk van. A letömörödött talajfelszín fellazítására szolgál a símító kopólapjaira gyorsan felszerelhető, állítható törőkés, amely egy kisméretû lazítóként dolgozik.

A hengercsalád másik tagja a Rexius, mely már többféle mérettartományban (6,5; 8,4; 9,4; 10,2 m) áll rendelkezésre, elsősorban a nagyobb méretû táblákon vagy nagyobb traktorral dolgozó gazdálkodók részére.

A Rexius- a Rollex-hengertől gyakorlatilag csak vázméreteiben tér el, mivel a 6,5 m-es alapgép bővíthető a nagyobb méretûekre, ezért a váz keresztmetszete, kerékmérete, vonórúdja jelentősen erősebb.


Előnye továbbá a Rollex-hengerrel szemben, a robosztusabb felépítés mellett, a nagyobb méretből eredő nagyobb teljesítmény. A szárnyrészek lebontásával a Rollexhez hasonlóan kapcsolható a legelterjedtebb, 6 m körüli talajelmunkálók mögé.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!