Goal elõny a napraforgó-gyomirtásban!

Agro Napló
2004-ben a magyarországi napraforgóterület minden 3. hektárját Goallal gyomirtották. Mi 1az oka annak, hogy a készítmény évek óta meghatározza a hazai termesztés sikerét?

A Goal minden időjárási körülmények között megbízható hatékonyságú. Száraz években (pl. 2002–2003) nagy szükség van azokra a gyomirtó szerekre, amelyek bemosó csapadék nélkül is megoldják a gyomproblémát. A Goal hatáskifejtéséhez csupán megfelelő talajnedvességre van szükség, hogy a gyommagvak minél hamarabb kicsírázzanak, majd a Goal herbicid-filmjén áthatolva elpusztuljanak. Csapadékos években (pl. 2004) a több hullámban kelő gyomok a csapó esők hatására elpusztulnak.



A Goal a gyomviszonyokhoz igazodva szabadon kombinálható más készítményekkel. Már kevés csapadék elegendő a Trophy hatáskifejtéséhez. A 1,5% feletti humusztartalmú talajokon a magról kelő gyomok ellen az egyik leggazdaságosabb kombináció a Goal (1 l/ha) + Trophy (1–1,5 l/ha) kombináció.






Az utóbbi években a mezei acat egyre több napraforgótáblán jelent meg. Ha fertőzött területre vetjük a növényt, a legbiztonságosabb és leghatékonyabb a pre-poszt technológia, azaz a napraforgó kelése előtt, a már kihajtott mezei acat ellen elvégzett Dominator-kezelés. Az acattal fertőzött területeken ajánlott kombináció a Goal 1 l/ha + Dominator 3-4 l/ha. A Dominator száraz körülmények között is megbízható az acat levélzete és gyökérzete ellen, mert olyan adjuvánst tartalmaz, amely a gyors felszívódást és hatáskifejtést segíti. Az ilyen módon kezelt területen a már kint lévő acatnövények teljesen elpusztulnak és később sem hajtanak újra (a képen). Ezért a területen csak a kezelés idején még ki nem hajtott acatok megjelenésével kell számolni.



Évelő egyszikû gyommal fertőzött területen a Goalos alapgyomirtás elvégzése után a kihajtó gyomok ellen (azok 15–20 cm-es nagyságánál) permetezzünk a Perenal 1–1,2 l/ha-os dózisával!



A Goal-előny továbbá a napraforgó gyomirtásában, hogy a Goallal kezelt területen nem kell utónövény-korlátozással számolni, mert a megszakadt herbicid-film elveszti a hatékonyságát. (A kultivátorozás elvégzésével ezért kell várni egészen a sorzáródást megelőző időpontig, amikor még utoljára be lehet menni a napraforgóba az állomány károsítása nélkül.)



Takács Attila (30/351-3363) és

Szabó István (30/9966-371)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!