A magasabb árszintre jóval gyorsabb és drasztikusabb a reakció (támogatáscsökkentés – megszûnés, vágóhídi kapacitáscsökkentés, import, átvétel halasztása), mint az alacsony árszintre (termelés csökkenés). Ez utóbbi amúgy is nagyon puha
eszköz, mert – még mindig – eleve túlkínálat van, az önellátási fok 1,3, ami azt jelenti, hogy az egyensúly fenntartása érdekében az előállított vágósertések 30 %-át exportra kell préselni.
Nincs más, 250 Ft alá kell szorítani az önköltséget.
Amire koncentrálni érdemes:
a) Az elkészülési idő (születéstől 110 kg - tt -ig)
Ne haladja meg a 160 napot. Ez nem öncél, mint az első látásra tûnik, az állandó költségek (munkabér, menedzsment, segédüzemág, fûtés, szellőzés…) egységnyi termékre (fajlagos állandó költség) vetített szintje ezen múlik.
A 160 napos elkészüléshez az alábbi teljesítmények kellenek:
Életnap |
Tömeg/kg |
Adott időszak ttgy g/nap |
70. nap |
30 kg |
|
100. nap |
50 kg |
700 g/nap |
160. nap |
110 kg |
1000 g/nap |
Ez messze nem a genetikai potenciál, ez a teljesítmény nem igényli az élettanilag optimális környezetet, ez a jelenlegi (mert minden változik) gazdaságossági optimum.
b) Telepi fajlagos takarmányfelhasználás (összes takarmány felhasználás és az értékesített sertés hányadosa) ne haladja meg a 3,2 kg/kg –ot. A növendékekre vetítve ez 2,6 kg/kg-ot jelent a születéstől elkészülésig, ami lehet több, ha az értékesítési átlagtömeg a 110 kg-ot meghaladja, ez esetben a malacnevelésnél jelentkező magasabb állandó költségek fajlagos szintje csökken. Ezt a szintet a sertés alaphelyzetben (átlagos genetika, környezet, takarmány) tudja. A résznaturáliák (különösen a szaporítási fázisban) boncolgatása persze mindig szükséges, a magas takarmány felhasználás okai itt keresendők.
Néhány célparaméter:
- 170 nap alatti két ellés közti átlagos idő
- 10 < választási átlag leellett kocára vetítve
- választást követően 5 % alatti összkiesés
Az előző cikkben megállapítottuk, hogy az eredményes sertéstartás alfája a fiaztatás, ezen belül is eminensen a fiaztató technológiája. A következő fázis a malacnevelés. Minimális cél a 70 napos korra 30 kg-os testtömeg elérése. Ha ez nincs meg, lehetetlenség a 160 napos elkészülési idő. Alapfeltétel a genetika – környezet – takarmány harmóniája.
A. Környezet
1) Alapprobléma a nem kielégítő állategészségügyi helyzet. Ez jelenthet egyrészt
- alacsony állategészségügyi státuszt akár a négyes mentesség megléte mellett, pl vagy/és haemophylus, cirko, parvo, disentéria, torzító orrgyulladás stb.
- rossz higiéniás állapotot
- a fertőzési lánc megszakítatlanságát
- telepen belüli újrafertőződést
A patogén kórokozók felhalmozódása közvetlenül okozhat megbetegedést és elhullást. Kevésbé nyomon követhető, kár az immunrendszer fokozott aktivitásából származik: immunaktivitás nő ® fokozott ellenanyag termelés ® az ehhez szükséges fehérje és energia felhasználás nő ® hízékonysági (ttgy, takarmány felhasználás), de még a vágási paraméterek is romlanak.
A fertőzési lánc megszakítása
- az egyszerre ürítés – telepítés következetes megvalósításán,
- az egyes fázisok térbeli elkülönítésén,
- az egyes fázisokban az egységek számán
- a telepen belüli anyag – állat – ember forgalom szabályozásán múlik.
Nem kis mértékben telepméret függvénye. Szokták mondani, hogy kicsiben minden más. Ez így van, az egyedi szintû gondoskodáson kívül minden hátrányosabb. A fázisok nem, vagy kevésbé különülnek el, az egységek túlméretezettek.
Számos sertéstelepen az egyes hizlaldák gyakorlatilag soha nem ürülnek ki, az ürítés
– feltöltés folyamatos. A néhány százkocás telepeken az irányítás értelemszerûen két főből áll, azonban ez sem a funkciók elkülönülése okán, hanem a váltások (hétvégi, szabadság alatti, betegség, egyéb) megoldhatóságának kényszerén alapul. Az egyes fázisok dolgozói létszáma nem elégséges a munkák elvégzésére, következésképpen más istállók dolgozói segítenek be a telepítés, ürítés, szállítás, mozgatás munkáiba. Mindez azt jelenti, hogy telepen belül az egyik legfertőzőbb ágens - az ember – szabadon mozog.
Kívánatos lenne a korcsoportonkénti térben elkülönített felnevelés. (többhelyszínû termelés Multiple Site Production) Két telepes tartási rendszerben a szaporító fázis a hizlalástól elkülönül. A háromtelepes rendszerben a szaporító fázis további két helyszínre tagolódik (kocaszállás és ellető, illetve malacnevelő). Nyugaton ez általános, nálunk vannak rá példák.
2) Tartástechnológiai berendezések a malacnevelőben
a) Főbb malac-utónevelő típusok:
- rácspadlós – teremfûtéssel és malacmelegítő lappal, lagunával vagy víztálcával
- fél rácspadlós – fedett részben malacmelegítő lappal, vagy padlófûtéssel
- padozatos, almos – malacbúvóval, vagy anélkül, helyi sugárzó hőforrással
- padozatos alom nélküli – padlófûtéssel.
Bármely tartási rendszerben elképzelhető a megfelelő elhelyezés, mégis kikristályosodni látszik az alábbi elhelyezési rendszer:
- rácspadló, mûanyag padozat elemekkel
- az élettér szervizút szintjével azonos.
- trrgya és vizelet – csurgalékvíz lagunába kerül, fázisvégi ürítéssel.
- a padozatba fedett fûtőelemek kerülnek az élettér 15-20 %-ába
- takarmány kiosztás tartályos köretetővel, ad libitum történik a létszám 30%-ának megfelelő etetőállással
- vízellátás az etető mellett sekély víztükörrel, szelepes itatóval.
- falkalétszám azonos a hizlaldai falkalétszámmal.
- szellőzés – teremfûtés automata szabályzókkal, érzékelőkkel.
A falkalétszámról: a beruházás nyilván olcsóbb a nagyobb falkalétszám mellett, mégis azt gondolom, hogy több ok miatt is megfontolandó az almok születéstől – vágásig történő együtt elhelyezése, azaz a kutrica méretek (malacnevelőben és hizlaldában) a 10 körüli férőhelyre történő kialakítása. Egy malacférőhelyen a kutrica élettartama alatt 60-70 malac ( 10 év évi 6-os forgó) készül el, a beruházáskori magasabb fajlagos költség hosszú távon elhanyagolható. Számos indokból egyet emelnék ki:
A vérsavó cortisol szintje falkalétszámtól függ. 2-10 közötti létszámnál a legalacsonyabb, ez fölött 15 –ös létszámig enyhén, e fölött drasztikusan nő. Egyes vizsgálatok szerint a legmagasabb egyedi elhelyezés esetén (növendékekre vonatkozó mérések alapján). A cortisol szint a stresszterhelés indikátora, növekedésével arányosan romlik a termelés.
Férőhely igény:
- Rácson 0,24 m2 /db
- Padozaton 0,3 m2 /db
Javasolt klíma paraméterek:
Hőmérséklet: 26-28 C0
Páratartalom: 40-60 %
NH3 tartalom: 0,02 tf ‰
Légcsre: 1,5 m3/ h / ttkg
Légsebesség: 0,1-0,2 m/s
B. Takarmányozás
1) A választási idő döntően meghatározza nemcsak a kezdő takarmányt, hanem – miután az egyes lépcsők szorosan összefüggenek – a további – starter, malactáp minőségét és milyenségét is. Ennek szemléltetésére a lizin igényt használom fel:
Testtömeg kg |
Lizin % |
|
28-35 napos választás |
5-10 |
1,2 |
20-25 |
0,9
|
|
21 napos >választás |
5-7 |
1,8 |
8-20 |
1,5 |
|
20-27 |
1,2 |
Ez jelzi egyrészt, hogy nem elégséges korai választás esetén a prestarter elé beilleszteni egy akármilyen baby-startert, változtatni kell a prestarter-starter-malactáp milyenségén is, másrészt jelzi, hogy takarmány költség növekedése nem csak az első lépcsőben drágul, a költségtöbblet hosszabb távon hat.
2) A prestarterek javasolt fehérjeszintje az elmúlt évben csökkent. Nem is a fehérjeszintet, hanem az aminosav szintet kell nézni. A 20 % feletti nyers fehérje emésztése olyan magas savigényû, amivel ebben a korban a malac nem rendelkezik, következményképpen:
- Nő a gyomor pH-ja → patogén kórokozók életfeltételei javulnak.
- Emésztetlen fehérje kerül az emésztőrendszer hátulsó szakaszába → fokozatos baktériumszaporodás.
Mindezek a hasmenéses esetek gyakoriságának növekedéséhez vezet, ami ugyan gyógyítható, a malac termelése azonban soha nem lesz az, ami lehetett volna, mert gyarapodása csökken, megszûnik, vagy negatív értékké válik, amit soha nem hoz be, másrészt a bélhám kisebb - nagyobb mértékben mindenképpen sérül, takarmányértékesítő képessége egész életében gyengébb lesz.
18-19%-os nyers fehérje szintet javasolnak, (sőt 16 %-osra is van példa) az esszenciális aminosavak optimális szintre történő kiegészítésével. A fehérje emésztésének savigénye mellett a másik indok a fehérje szint csökkentésére a fehérje hordozók (szója, halliszt, tejpor) nagyon magas puffer kapacitása, mely többszöröse a gabonaféléknek. A takarmány 4-es pH –jának eléréséhez 100 g takarmányban a fehérje hordozók esetében 55-65 mmol HCL, a gabonafélék esetében 15 mmol HCL szükséges.
3) A malacok takarmány preferenciája:
Valószínûleg ezzel kezdődik az egész, mindennek ez az első próbája. Döbbenetes különbségek vannak az étvágyban azonos beltartalom (mármint laborértékek) mellett. Nemrég végeztünk próbaetetést az egyik takarmányos cég kérésére, baby-starter („preprestarter”) jellegû anyaggal. Már az első napon gyanús lett, a harmadikon visszamértem a vályúból a takarmányt, és – bár nyilván volt valami fogyasztás féle – a visszamért anyag súlya – vélhetően a higroszkópos tulajdonsága miatt a levegő páratartalmának adszorpciója okán – azonos volt a három nap összes eléjük tett takarmány súlyával. Máshol lehet hogy nem így lett volna, épp ezért ezeket a preferencia vizsgálatokat (egy almon belül két-három féle prestarter, osztott tepsiben) mindenkinek el kell végeznie a saját állományára vonatkozóan. Választás után minden gramm felvett takarmány számít. (a vízellátásra (módja, hőmérséklete) kiemelt gondot kell fordítani.)
Ami a malac szempontjából valószínûleg számít az az
- ízanyagok
- aromák
- fizikai forma
A mi dolgunk csak annyi, hogy ne tapadjunk le egy adott takarmány mellett, hanem folyamatosan végezzünk etetési próbákat, és válasszuk a legjobbat.
4) Az egészséges állapot fenntartása választás után.
A felhasználható antibiotikumok száma csökken, gondolom, egészen a teljes tiltásig, mindenesetre erre kell készülni. A bélcsatorna mikroflórájának faji és mennyiségi szabályozására márpedig szükség van.
Faji összetétel szempontjából három főcsoportba sorolhatók a mikroorganizmusok:
Főflóra: a teljes baktériumtömeg 85-90 %-át alkotják, alapvetően szükségesek és hasznosak, a malac számára felhasználható vegyületeket képeznek. (Bifidobacterium, Lactobacillus, Bacteroides, Fusobacterium fajok)
Kísérőflóra: 1-15 % Enterococcus, E coli fajok
Maradványflóra: nyomokban (Clostridium, Salmonella, Staphylococcus)
Az utóbbi két csoport növekedésének pH optimuma 6-8 pH között, minimum értékük 5,6 pH (E. coliá 4,5 pH) alatt van, következésképpen savanyítani kell a
- takarmányt
- vagy/és az ivóvizet
a savanyító kiválasztásának szempontjait tárgyalja Muzsek A. (Agronapló 2004/7 p. 56.) ezért itt csak néhány hatást, terjedelmi oknál fogva felsorolásszerûen.
- kedvező ízhatás - kiemelt a jelentősége választás után
- bakteriosztatikus hatás- segíti a bélflóra eubiotikus állapotának fenntartását.
- csökken a takarmányok puffer kapacitása
- növekszik az emésztőenzimek termelése.
Minden adalékanyag és takarmány kiegészítő akkor ér valamit, ha azt nem a durva tartási hibák lefedésére használjuk.
A cikk szerzője: Dr. Gács Pál