2024. május 5. vasárnap Györgyi

A 3 tonna feletti repce receptje

Agro Napló
Borsod-Abaúj-Zemplén megye szívében, Megyaszón találkoztunk Sárossy Ferenccel, a Megyaszó Mag Kft. vezetõjével

A Kft. által mûvelt területek megoszlása: 5300 ha szántó, 700 ha legelő, 210 ha kertészeti kultúra. A szántón belül 1400 ha búza, 1000 ha tavaszi árpa, 1030 ha repce, 700 ha cukorrépa, 400 ha szemes- és 300 ha silókukorica, 300 ha lucerna, 100 ha napraforgó. A kertészeti kultúrában 60 ha szőlő, 50 ha szuper intenzív alma és körte, 45 ha kajszi, 6 ha meggy, 5 ha cseresznye. Ehhez 1000 tonna hûtőház- kapacitás kapcsolódik, hiszen a tervek szerint további 200 ha telepítése történik csupán az első körben. A számokat szem előtt tartva látható, hogy a repce kiváltságos szerepben tündököl a vetésterületben.

Sárossy Ferenc szerint a repce az egyik legfontosabb olajosnövényük, hiszen 100 ha napraforgóval szemben 1030 ha repce van. Ez nem új tendencia, hiszen több évre visszamenőleg is hasonló arányok voltak. Az idei időjárás kimondottan kedvezett a repcének, mindenütt gyönyörûek és ígéretesek. A napraforgóknál viszont már komoly gondokat jelentett a sok tavaszi csapadék. Ugyanakkor a repce kedvező elővetemény hatása mellett a napraforgó kizsigereli a talajt és a következő évben kultúrgyomként gyomirtási nehézségeket is okozhat. Ezek az okok együttesen eredményezik a magas arányát a repcének.


A KWS nemesítőházzal több éve jó kapcsolatot ápolnak. Kísérleti helyet biztosítanak a saját és más termelők részére is hasznos tapasztalatszerzés miatt. A KWS-nek van náluk kukorica, napraforgó, repce és cukorrépa kísérleti sora is. A repcék mellett más kultúrák KWS-es fajtáit is használják. A kukoricák közül a kis FAO-számú KWS-282-t, a napraforgók közül a Heliasol-t, a cukorrépák közül az Oregont, és az Evelinát több száz hektáron.
A repce vetésterületben kimagasló arányban szerepel a KWS nemesítőház. Az 1030 ha 50%-a KWS repce. A köztudottan kiváló fagytûrő képességû TRIANGLE hibrid repce mellett az Adder és az Aladin fajta repce is nagy arányban szerepel a köztermesztésben. Egyik évben a hibrid, másikban a fajta repcék jönnek be jobban, ezért mindkettőt előszeretettel használják 50-50%-os arányt képviselve. Szem előtt tartva, hogy a fajtákat inkább a gyengébb, a hibrideket a jó területekre helyezik.


Azért döntöttek a magas arányú KWS-részesedésben a köztermesztésben, mivel:

1. Kimagasló fagytûrő képesség a kísérleti sorokban is.
2. Sok pozitív üzemi tapasztalat.
3. Precízen drazsírozott, kitûnő minőségû vetőmag.

Számukra a repce termesztésének előnyei nyilvánvalóak:

• Kiváló elővetemény a kalászosoknak, hiszen hamar lekerül a területről.
• Kis kockázat, megfelelő hibrid- és fajtaválasztás esetén.
• Kevés költséggel lehet magas hozamot elérni. Náluk most ez 1030 ha terület esetén 3 t/ha termést várnak. Ebben az átlagban benne van a nem ritka 4 tonna feletti termés is.
• Fontos jövedelemforrás a nyár közepén.
• Méhészek kedvező visszajelzései, 4 ezer forint méhcsaládonként a plusz-bevétel (1200 méhcsalád eltartása a területen). A méhcsaládok megerősödve kezdik az akácszezont.
• Vadászati szempontból vadkímélő, illetve kitûnő vadfenntartó szerep. Nem mozgatja a talajt az ellések idején, vadlétszám növekedését eredményezi.

A sokéves szakmai tapasztalat, hozzáértés mindig meghozza a gyümölcsét. 8–10 évre visszamenőleg lehet megítélni a repcetermesztés eredményességét. Lássuk, hogy melyek ezek a legfontosabb termesztéstechnológiai elemek:

• Kalászos gabona az elővetemény, melyet tarlóhántás és szántás követ.
• Mûtrágyából 1,5 q 3×15-ös NPK komplexet adnak ősszel.
• Szántás után egy menetben történik a vetőágy készítése, ill. a  talaj gyûrûshengerrel történő lezárása.
• A vetést augusztus 25-e és szeptember 10-i időszakra tervezik, ill. kezdik, természetesen csávázott vetőmagokkal.
• Ezt követi a post kezelés gyomok ellen. Megkapja a regulátort, hogy a gyökerek erősödjenek. Ha szükséges, a repcedarázs álhernyója ellen is védekeznek. Viszont meggondolandó az őszi védekezés a repce szárormányossal szemben.
• A tavaszi kéntartalmú nitrogén fejtrágya megtette a hatását (90 kg kétszeri kijutatással), hiszen a teljes vegetáció alatt a felvett kén mennyisége eléri az 50–70 kg-ot.
• Lombvédelem érdekében védekeznek a kártevők ellen, melyek a következők: repcefénybogár, nagy repcebolha, repceszár ormányos, repcebecő ormányos.
• Hatásfokozóval kiegészített érésgyorsítóval történik az állományszárítás, mely egyenletes érést és beépülést biztosít. 13% nedvességtartalom alatt kezdik meg a betakarítást.

Milyen lehetőségeket várhatnak a JÖVŐVEL kapcsolatosan?

• Házon belül fontos a több lábon állás.
• A sajátos mikroklíma kihasználása fontos nemcsak a gyümölcstermesztésben. Sokkal zamatosabb, ízletesebb gyümölcsöket tudnak termeszteni. Hûtőházkapacitás teljes kihasználása, és további bővítése.
• Kereskedelmi tevékenység fokozása, feldolgozottabb termékek. Házon kívül a politikai szemléleten kell változtatni.
• Nagyobb arányú politikai lobbira van szükség, talán UNIÓ-s tagként ez jobban érezhetővé válik. Túl sok ember kapcsolódik közvetve vagy közvetlenül a mezőgazdasághoz, ezt jobban figyelembe kellene venni.

Sárossy Ferenc bízik a repcében, hiszen az idén 1200 ha repce vetését készítik elő. Ebből hasonló arányt képviselnek a KWS-repcék az idén is, mint tavaly, sőt! A bevált, kimagasló termést biztosító TRIANGLE hibrid repce mellett a fajták közül az ADDER, és az idén kipróbálásra kerülő, Nyugat-Európában elismert középérésû DIGGER is nagyobb területen szerepel majd.
A szakmai hozzáértés, a tapasztalat és a tervek megvannak a sikeres gazdálkodáshoz, ehhez kívánunk további sok erőt, kitartást és jó eredményeket a  Megyaszó Mag Kft. munkatársainak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Teszt nélkül győzött meg

Teszt nélkül győzött meg

Sokszor hallani termelőktől, egy adott termesztéstechnológiával szinte már elérték a termelés maximumát, és ahhoz, hogy növekedni tudjanak, valami töb...

Májusi teendők a szántóföldön

Májusi teendők a szántóföldön

Húsvét utáni napokban – amikor ez a cikk is készül – van remény az esőre. Az elmúlt 6–8 hónap csapadékszegény időjárása eddig elsősorban az őszi vetés...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!