Gyurkovics János fogékony az újra - Az agráriumban lüktetnek a dolgok…

Agro Napló
Érdekes és biztosan nem véletlen, hogy a Raiffeisen Agrárház partnerei nagyobbrészt több generációs gazdászcsaládok leszármazottjai. Ilyen Gyurkovics János úr is, aki a szekszárdi „Aranyfürt” Mezõgazdasági Szövetkezet növénytermesztési ágazatvezetõje.

 

– Így igaz. Édesapám mezőgazdasági gépszerelő volt. Én szinte beleszülettem a földmunkába. Az otthon látottak nagyban determinálták a pálya-választásomat.

 

– A szakmát hol tanulta?

– Nekem nagyon jó iskolát jelentettek a Dalmandi Állami Gazdaságban eltöltött évek. Ott szinte forrt a világ. Az elsők között ismertük meg és vezettük be az új technológiákat és alkalmaztuk a vadonatúj technikákat. Itthon és külföldön egyaránt a legjobbat, a legtermelékenyebbet, a legkönnyebben adaptálhatót kerestük.  A magas elvárások, a csapatmunka és a fogékonyság az újra, ez jellemezte az ott folyó munkát.

– Aztán Szekszárdra került…

– Igen, '89 márciusában jöttem ide, az „Aranyfürt”-be dolgozni.

– A  „bor városában” nem számít kisebb kihívásnak szántóföldi növényeket termeszteni?

– Egyáltalán nem. Több mint 160 szarvasmarhának és a szaporulatának az ellátása szintén fontos feladat. Húsra és főleg tejre mindenkinek szüksége van. Nem beszélve arról, hogy most az EU-ban is nagy lehetőséget látok. Itt a pályázatokra és a piaci lehetőségekre egyaránt gondolok. A szántóföldi növénytermesztésre mindig szükség volt és szükség is lesz.

– Ezt az állatállományt mekkora terület tartja el?

– Általában 50–70 hektár lucernánk van és kb. ugyanennyi siló. A mennyiséget ez a terület biztosítja, a minőséget pedig a megfelelő technológiával és kiváló gépekkel nekünk kell garantálni. Nagyon lényeges, hogy a megtermett lucernát szakszerûen kezeljük, mert a munkánk eredménye azonnal lemérhető a tejhozamon. Az időben végzett kaszálás, begyûjtés és tárolás nagyban befolyásolja a tápanyag hasznosíthatóságát.

– Milyen gépeket használnak ehhez a technológiához?     

– Alapvetően Pöttinger gépeket használunk, persze kiegészítve néhány más eszközzel. Van egy Pöttinger Cat Nova 310 T jelû vontatott kaszánk, ami igen jól bevált. Ez a munkagép kis- és nagyüzemi célokra is megfelel. A  háromméteres munkaszélességével igen termelékeny és még könnyen szállítható is. Egy közepes vontató bőven elég a nagysebességû munkavégzéshez. Ezzel az üzembiztos géppel folyamatos és gyors a betakarítás, és ami számunkra fontos: jó minőségû a takarmány. A gumihengeres szársértő alkalmazásával kisebb mértékben roncsolódik a növény, tehát tápanyagértékét jobban megőrzi. Lerövidül a szikkadási idő is, tehát gyorsabb a begyûjtés. Ez fontos, amikor az ember versenyt fut az idővel.  

– Lehet még valamit tenni a tápanyag minőségének javításáért?

– Hogyne. Mi például a bálákat be is csomagoljuk. Így nincs pergési veszteség és a levélben levő karotin sem megy veszendőbe. Végső soron a takarmány sokkal jobban megőrzi a tápanyagok beltartalmi értékeit. Ezek a csomagolt bálák könnyebben is kezelhetők, étrendi hatásuk pedig bizonyítottan tejhozamnövelő. Az sem mindegy, hogy az így tárolt takarmány akár egy év múlva is felhasználható minőségromlás nélkül.

– Lehet ezt a munkát valamivel gyorsítani?

– Nekünk sikerült. A munkasebesség növelése érdekében a kaszát, a bálázót és a Pöttinger Rollprofi G400S bálacsomagolót még egy rakodóval is kiegészítettük. Így még termelékenyebben tudunk dolgozni és a minőség is tovább javult. Még egy rendkezelő hiányzik a gépparkunkból, hogy a technológiai sorunk teljes legyen. Beszerzését tervezzük, de csak akkor, ha a piaci viszonyok miatt a termékszerkezetünket nem kell alapvetően megváltoztatnunk.

– Most, hogy kinyíltak a kapuk Európára, Ön szerint érdemes ebbe az ágazatba pénzt fektetni? Nem volna gazdaságosabb inkább más piaci megoldásokat keresni?

– Én hiszek a hazai értékteremtő emberben. A termőföldet meg kell mûvelni és a föld ezt a gondoskodást kamatostól fogja visszafizetni. A termőföld soha nem veszítheti el értékét. Azt hiszem, Cicero ezt szebben fogalmazta meg:

„…a jól mûvelt földnél nincsen jövedelem tekintetében hasznosabb, sem a szemnek szebb dolog.”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!