Különlegesen kíméletes és energiatakarékos gabonaszárítók Franciaországból!

Agro Napló
A gabonaszárítók piacán teljesen egyedi UNIKUMNAK számítanak a Cfc ai. Francia konszern LAW SBC-E típusjelzésû különleges hõ visszavezetésû, kettõs hõmérsék-letû aknás-, illetve a „SATIG” márkajelzésû, ugyancsak kettõs hõmérsékletû, sõt kétlépcsõs nagy teljesítményû szárítói. (40 Tonna/óra szárítómodulonként !)

Az LAW-E típusok 7-30 Tonna/óra kategóriában biztosítanak olyan előnyöket a gazdálkodók számára, amelyek SZABADALOMMAL VÉDETT hő visszavezetési eljá-rásukkal példásan kíméletessé és gazdaságossá teszik ezeket a szárítókat.

Az „E” jelû LAW-k különleges hő visszavezetési rendszerével a gazda nem csak azt befolyásolhatja, hogy a hûtőzónában felmelegedett-(A), plusz a forró levegőjû szárító zóna szívott oldalának aljáról „leszívott” (B) alacsony páratartalmú levegőnek (keveredve A+B) hány %-át hasznosítsa a kazántérben továbbfûtve (C), vagy a forró-levegő aknába közvetlenül visszakeverve (D), hanem terelőcsatornák segítségével azt is, hogy a forrólevegő aknába visszavezetett (A+B) levegő az aknán belül milyen magasságig (E-F) keveredjen a kazán felől érkező forró levegővel (G) ?!

Ezzel a technológiával úgynevezett „KETTŐS HŐMÉRSÉKLETÛ SZÁRÍTÁS-t” való-sít meg LAW, amelynek rendkívüli szerepe van abban, hogy az LAW-E szárítók nem terhelik túl a magot hővel, (kockáztatva annak csírázóképességét-, fehérje állo-mányát-, takarmányértékét stb.), hanem megfelelő, a vezérlőpanelen is követhető beállítással (a csatornaszinteken lefele haladva csökkenthető mértékben) csak annyi hőt közölnek a maggal a szárítóaknában lefelé haladva, amennyi a mag egyre csökkenő víz leadási sebességével arányos, illetve a víz leadásához éppen elégséges és szükséges !!! Praktikusan ez azt jelenti, hogy a nedves magot, (amely jobban bírja a magasabb hőmérsékletû szárítólevegőt) a szárító felső zónájában akár 120-130 oC-al is száríthatjuk, míg a speciális LAW-E levegő visszakeringető és lég-keverő technológiának köszönhetően a szárítóaknában lefele haladva szabályozha-tóan, fokozatosan csökkenthető a szárítólevegő hőmérséklete, s ezzel egyedül-állóan kíméletes és energiatakarékos szárítóüzem érhető el ! (Talán nem véletlen, hogy a világ legnagyobb gabonakereskedő vállalkozása a Cargil cég, Európában  LAW-E szárítókat épít saját telepeire !?)

A másik lényeges következménye a „kettős hőmérsékletû” technológiának, hogy jelentősen csökkenthető az a „stressz zóna”, amely a forrólevegő zóna és a hûtőzóna határán éri a magot, amennyiben a hagyományos szárítóknál adott légcsatorna szinteken még 100-120 oC-al „bombázzuk” a magot, majd a következő légcsatorná-kon már az akár mínusz 5-10 oC hőmérsékletû hûtőlevegő „sokkolja” az egyébként is feszültség alatt levő magokat! Ennek egyenes következményei a magok héján keletkező hajszálrepedések, amelyek nem csak a gombafertőzések elsődleges táma-dási felületei lesznek, de kiinduló pontjai a szállítóeszközök által okozható szem-töréseknek is! Az LAW-E szárítókon ez a hőfok különbség a légkeverésnek, a hûtőzónához közeledve csökkenő szárítólevegő hőfoknak köszönhetően jelentősen kisebb, csökkentve ezzel a maghéj repedési hajlamát és a további károsodásokat.

Talán még jelentősebb azonban a magkímélő hatás, annak következtében, hogy az LAW-E szárítótípusnál a fokozatosan csökkenő szárítólevegő hőfoknak köszönhe-tően tulajdonképpen már a szárítóakna alsó régiójában megkezdődik a mag visszahû-tése a visszakeringető légterelők beállításától függően, s ezzel teljes mértékben kizár-ható a ma oly gyakori „meleg ürítési” kényszer, amely rendszerint az alulmére-tezett, vagy nem is állítható hûtőzóna következménye. (Vannak akik ezt alacsonyabb hőfokú -akár 100oC alatti- „úgynevezett kímélő” szárítási ajánlással kívánják elleplezni, vagy utóhûtő puffer silót javasolnak beépíteni a szárító után, elkerülendő a meleg magnak a tárolókban történő „kiizzadását”, s ezzel befülledését-, bepenészedését stb.)

Az LAW-E szárítók kiváló légtechnikai tulajdonságait, kitûnően egészíti ki az ugyancsak nagyon kíméletesen dolgozó billenővályús ürítőrendszer, a nyomásve-zérelt PB, vagy földgáz szőnyegégő, az ugyancsak egyedülállóan fejlett érintőképer-nyőről kezelhető NT VISITON vezérlő automatika, valamint a rendkívül kedvező áron ajánlott, maximális biztonságot nyújtó VIGITEMP túlmelegedés ellenőrző és jelző berendezés.  

A vezérlő automatika például precízen (akár 0,5%-on belül) szabályozza a kimenő anyag nedvességtartalmának egyenletességét a toronyban levő mag állapotának folyamatos ellenőrzésével. A mûszer vezérli és elektro-pneumatuikus úton szabályozza a porkiszívást gátló zsaluzat zárásának, illetve nyitásának az időzítését, illetve a szőnyegégő hőteljesítményét is. A processzor vezérlésnek köszönhetően folyamatos információt ad a szárítás fontosabb paramétereiről, s akár naponta dokumentálható a gép által nyújtott teljesítmény és munkaminőség a paramétersor grafikus megjelenítésével és kinyomtathatóságával. Az LAW automatika olyan megbízható és pontos, hogy akár személyes felügyelet nélkül is folyamatosan üzemel, ha megfelelően beállították!

Egyre gyarapodó referencia üzemeinkben meggyőződhet arról, hogy az LAW technika megbízható, kíméletes és rendkívül energiatakarékos. Várjuk jelentkezését.

A nagyüzemek, takarmánygyárak számára ajánlott nagy teljesítményû, kétlépcsős SATIG szárítók specialitásiról a következőkben számolunk be Tisztelt Olvasóinknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!