Több,mint vízpótlás és tápoldatozás!

Agro Napló
A kertészeti esõztetõk új generációi, melyek a szántföldi zöldségtermesztésben a minõségi öntözést biztosítják. Természetesen a klasszikus vízutánpótlás és tápoldatozás sem mindegy, hogy hogyan valósul meg.
Alapvető követelmény: a kis intenzitás, a nagy szórásegyenletesség, a növényi igényekhez, a talaj vízbefogadó képességéhez való alkalmazkodás. Biztosítsuk a a talajban a növény számára kedvező, optimális levegő-nedvesség arányt.

Megakadályozzuk az elfolyást, a finom egyöntetû cseppek a talaj szerkezet rombolása nélkül áztassanak.

Az egyenletes esőztetés biztosítja, hogy minden m2 a táblán belül azonos víz és tápanyagborítást kap.

Környezetberát, mert csak azt a mennnyiségû öntözővizet és tápanyagot adjuk, amely éppen akkor szükséges és fel is tudja venni a növény. Az öntözési forduló akár naponta többször is lehet.

Az intenzív szántóföldi zöldség, szamóca, burgonya az öntözéssel szemben ezeken felül további speciális igényeket is támaszt.

Az egyidejûség, vagyis a teljes felület lefedése magában hordozza a klímaszabályozó öntözés lehetőségét. A nyári hőség napokon a páratartalom biztosítása vagy a növény hûtése a minőséget, az esztétikus gyümölcsöt biztosítja az adott kultúránál.

A kertészeti szórófejekkel való kelesztő öntözés még a legapróbb magvak vetésénél is biztosítja az egyöntetû kelést. A talaj nem cserepesedik öntözés után ezzel is ideális feltételeket teremtve a növények csírázásához.

További agrotechnikai előnyök:
  • a gyors és egyszerû telepítés, valamint felszedés, tárolás, karbantartás.
  • az alacsony intenzitásnak köszönhetően az egyszerre öntözhető terület 3-5-ször nagyobb, mint a hagyományos szórófejeknél.
  • a rendszer üzemeltetése energiatakarékos, a szórófejek kis nyomással kis intenzitással mûködnek.

Kiváló minőség, biztos vízkijuttatás:

A KITE Ro-Drip szalagcsepegtető csövei 0,125-0,20 milliméter falvastagsággal készülnek, egy, esetleg két tenyészidőszakot bírnak ki intenzív termesztéstechnológia alkalmazása mellett.

A szabadalmaztatott RO-DRIP megoldás két egymástól független elzáródás ellenes rendszert alkalmaz: az egyik a Vortex Flow Action (örvényáramlás), amely a részecskéket lebegésben tartva akadályozza meg az elzáródást, a másik a saját fejlesztésû Expanding Flow Chanell (táguló áramlási csatorna), amely alakváltozással reagál az elzáródásra, és sok esetben még a legkeményebb részecske-felhalmozódást is megszünteti. Ezen kívül a szabadalmaztatott gyártási folyamatban precíziósan öntött áramlási csatorna készül, nagy átmérővel, amely átengedheti a nagyobb részecskéket, és lehetővé teszi az egyenletes áramlást.



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Termőföldek – Nyomás alatt…

Termőföldek – Nyomás alatt…

Augusztus első napjaiban jelent meg az IPCC (Éghajlatváltozási Kormányközi Testület, FAO) legfrissebb jelentése a klímaváltozás és a földhasználat els...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?