A talajtermékenység és a növénytáplálás összefüggései

Agro Napló
Környezetünk nagy mértékû terhelése a XIX. századi ipari forradalom után gyorsult fel. A fokozatosan megtelepedõ nagyipar, ezen belül a magas input igényû (intenzív), világpiac orientált mezõgazdaság ugyanis a környezeti szempontok háttérbe szorításával, kizárólag a gazdasági profit szem elõtt tartásával kívánta (és kívánja többnyire ma is) elérni céljait. A talajhasználat és a gazdálkodás mikéntje azonban hatással van a talaj termékenységére, mint ahogy a talaj termékenysége is alapvetõen meghatározza a növénytermesztés sikerét. Többek között ezért is törvényszerû, hogy az iparszerû növénytermelési rendszerek a háttérbe szorulnak és fokozatosan átadják helyüket az alternatív gazdálkodási rendszereknek.

A „fenntartható fejlődés” (sustainable development) és a „fenntartható mezőgazdálkodás” (sustainable agriculture) napjainkban gyakran emlegetett fogalmak. A „fenntarthatóság” (sustainability) azt jelenti, hogy a ma élők igényeit és úgy kell kielégíteni, hogy az a jövő generációk igényeinek kielégítését nem veszélyezteti.



A „fenntartható fejlődés” olyan gazdasági növekedést jelent, amely harmonizál a természeti erőforrások regenerálódásával és a környezetterhelés asszimilációs képességével. Segítségével elérhető a folyamatos, mennyiségében korlátozott, de minőségében korlátlan gazdasági növekedés, a természeti erőforrások és a környezetterhelés harmonizálása, az életminőség javulása.



A „fenntartható mezőgazdaság” olyan mûvelési mód, melynek során megőrizhetők a mezőgazdaság alapjául szolgáló természetes erőforrások. Gyakorlata többek között a vetésforgók alkalmazására, a szerves tápanyagok utánpótlására, a talajkímélő mûvelési módszerekre, a szintetikus növényvédő szerek és mûtrágyák használatának jelentős csökkentésére épül. Éppen ezért (talajkészleteink állagmegóvása, a termesztés káros környezeti hatásának megelőzése, kiküszöbölése érdekében) az előttünk álló évtizedekben a vegyszerek és ipari eredetû energiaforrások felhasználásának csökkentésére, a terméshozamok növelésére, a gazdasági kockázat és a költségek minimalizálására kell törekedni. Könnyû belátni ugyanis, hogy a teljes értékû emberi táplálék fő forrásai még sokáig a mezőgazdasági termékek lesznek, melyek előállítása a növények terméshozamának állandó növelését biztosító talajtermékenységen alapul.



A talaj szerepe a termékenység kialakulásában:



A talaj a növényzet alapvető élettere. Döntően a talaj biztosítja ugyanis a növényi fejlődéshez és növekedéshez szükséges tápelemeket, ezért a mezőgazdasági termelés, a növénytermesztés szempontjából rendkívül fontos. Legfőbb tulajdonsága a termékenysége, vagyis az a képessége, hogy a kellő időben képes a növényeket vízzel és tápanyaggal ellátni.



A talaj alapvetően három komponensből épül fel: szilárd, folyékony és gáz fázisból. E három komponens kölcsönhatása teremti meg azt a környezetet, amely lehetővé teszi a növényi- és mikrobiális életet a talajban és annak felszínén. A szilárd fázis főként tápanyag raktározó szerepet tölt be, a talajoldat szállító- és reakcióközegként funkcionál. A gáz fázis, a tulajdonképpeni talajlevegő, teszi lehetővé az oxigén és a molekuláris nitrogén beáramlását, a szén-dioxid távozását. A három fázis dinamikus egyensúlyban van. Állandóan változnak a gyökerek tápanyagfelvétele, a mikroorganizmusok tevékenysége, a csapadék (öntözés), a talajmûvelés és a trágyázás következtében. Az egyes fázisokon belül, de főleg a fázishatárokon lejátszódó folyamatok eredményeképpen a folyékony fázisban szervetlen sók és ionjaik jelennek meg, melyek a növények táplálékát képezik.



Talajtani szempontból öt talajképző tényezőt különböztetünk meg (földtani, éghajlati, domborzati, biológiai, talajok kora). Ezek együttese alakítja a talajt, egymást nem helyettesíthetik, önmagukban csak időlegesen és helyileg kerülhetnek uralomra. Hozzájuk kapcsolható még az emberi tevékenység (mint antropogén tényező) is. A tényezők egymásra hatása alakítja ki végül a különféle talajtípusokat.



A talajtípusok ásványi alkotóik, szervesanyag összetételük és mennyiségük, fizikai, kémiai, biológiai tulajdonságaik alapján különbözőek. Tápanyagtartalmuk, tápanyagaik hozzáférhetősége más és a tápanyagok talajból történő felvételét a talaj biológiai tulajdonságai, pH-ja, hőmérséklete, mechanikai-, ásványi összetétele, szerkezete, vízgazdálkodása is befolyásolja.



Kultúrnövényeink, a szén és oxigén kivételével, melyet leveleiken keresztül a levegőből vesznek fel, minden táplálékukat gyökereik segítségével a talajból nyerik. Az egyes talajok a főbb növényi tápanyagokat különböző mennyiségben tartalmazzák. Azt, hogy adott talaj egy adott tápanyagból mennyit tartalmaz, a talaj összetétele határozza meg. A kötöttebb talajok több tápanyagot tartalmaznak.





A talajtermékenység fogalma:



A talaj termékenységét azok a talajtulajdonságok és talajban lejátszódó folyamatok határozzák meg, melyek a növények optimális életfeltételeinek megteremtéséhez szükségesek. A talaj termékenysége alatt értjük azon képességét, ahogyan, illetve amilyen mértékben el tudja látni a növényt tápanyaggal, vízzel és levegővel, illetve képes a növények számára kedvező fizikai, kémiai és biológiai feltételeket létrehozni.



A termékenység szintjéről közvetlenül a terméshozamokból ítélhetünk legmegbízhatóbban. Minél nagyobb a talaj termékenysége, annál inkább képesek az arra ható külső erők befolyásukat kifejteni a termések fokozására. Nem helytálló azonban, ha a termékenység színvonalát csak a mindenkori termések nagyságával mérjük fel! A talaj ugyanis nem pusztán tápanyag-forrás, hanem egyúttal közvetítője is a természeti tényezők egész sorozatának. A termékenyebb talaj olyan korszerû erőgéphez hasonlítható, amely az üzemanyagot nagyobb hatásfokkal képes hasznosítani, szemben egy elavult szerkezetû vagy rossz karban lévő géppel. Éppen ezért a kevésbé termékeny talajon is lehet ugyanakkora terméseket elérni, de jóval nagyobb költségek, ráfordítások árán, összességében tehát kevésbé gazdaságosan.



A talajok termékenységének kihasználása lényegesen függ az ember erőfeszítéseitől, eszközbefektetéseitől. A különböző termesztéstechnológiák termőképesség javító, de akár kedvezőtlen, degradációs folyamatokat is indukálhatnak, melyek irreverzibilisek is lehetnek, így jóvátehetetlen károkat okozhatnak a környezetben.



A talajok termékenysége, mint a földjáradék megállapításának, a termőföldek aranykorona értékének szerves része, a föld árának kialakításában is fontos szerepet játszik, ezért közgazdasági, üzemtani szempontból is jelentős.

A humusz jelentősége a talaj termékenységének kialakításában:



A termőtalaj szilárd részei két fő alkotórészből állnak: szervetlen és szerves anyagokból. A szervetlen alkotók alapanyagai a kőzetek. A kőzetek ásványokból tevődnek össze, melyek fizikai, kémiai, ásványtani összetétele, mállottsági foka döntő befolyással van a talajok termékenységére. Alapvetően tartalmazzák a növény számára szükséges valamennyi makro- és mikrotápelemet (a nitrogénvegyületek kivételével, melyek a mikrobiális tevékenységnek köszönhetően alakulnak ki). A talaj szerves anyaga, a humusz a talajba juttatott, illetve ott keletkező állati és növényi maradványokból lebontott szerves maradványokból képződik.



A humusz a talaj termékenységének elsődleges megalapozója. „Tartósított” szervesanyagai morzsássá teszik a talajt, könnyen bomló alkotórészei (a felszabaduló ásványi anyagokkal) táplálják a növényeket. Élő és holt részre osztható. Az élő anyagot a talaj mikro- és makroszervezetei alkotják, a holt rész a talajon élő növények maradványainak többé-kevésbé elbomlott anyagaiból és a mikrobiológiai bontás útján átalakult, valamint újraképződött szerves anyagból áll. A talaj szerves anyagát felépítő alkotóelemek a következők:

  • nem humuszanyagok:



    • fehérjék, aminosavak (a növényi és állati eredetû fehérjék bomlásakor válnak szabaddá),
    • szénhidrátok (cukrok, keményítő, hemicellulóz, cellulóz, pektin),
    • lignin (fás növényi anyagok bomlása után marad vissza),
    • növényi és állati maradványok egyéb anyagai (zsírok, viaszok, kitin),
  • új képződmények:

    • poliuronidok (a talajban élő mikroszervezetek élettevékenységének termékei),
    • speciális hatású enzimek (a talajban élő mikroszervezetek élettevékenységének szabályozói),
  • humuszanyagok:

    • fulvosavak (kis molekulatömegû, sav jellegû vegyületek. A talaj szerves anyagából alkáliákkal (lúgos oldatokkal, pl.: 0,5%-os NaOH-dal) kioldható anyagok, melyek az oldat megsavanyítása után is oldatban maradnak),
    • huminsavak (nagy molekulatömegû, polimerizált vegyületek, melyek a talaj szerves anyagából alkáliákkal kioldhatók és az oldat megsavanyítása után kicsapódnak),
    • humin, illetve humuszszén (hideg, híg lúgos oldás során nem oldódnak ki a talajból).



A talajoknak talajtípustól függő optimális szervesanyag tartalma van. Az elmúlt évtizedekben eleinte növekvő, majd jelentősen visszaeső mûtrágyázás jelentős különbségeket hozott létre a talajok szervesanyag tartalmában, a talajból a légkörbe jutó gázok mennyiségében és a talajvizek nitrát-szennyeződésében. A környezet megóvása érdekében is fontos szerepet játszik a talajok szervesanyag tartalma, mely két részre osztható: az inert, vagy „tartós” humusz és a könnyen mineralizálódó, vagy „táp” humusz részre. Az inert részhez a humusz és a huminsavak tartoznak, melyek a talajszerkezet stabilitásában, a nehézfém szennyezések és növényvédő szerek megkötésében, toxicitásuk csökkentésében, talajvízbe kerülésük megakadályozásában játszanak szerepet. A fulvosavak és egyéb kis molekulájú szerves vegyületek a táphumuszhoz tartoznak és a talajok N-szolgáltatásáért felelősek.



A talajban mind a szerves, mind a szervetlen alkotók nagy része, méretük alapján, a kolloidokhoz tartozik. A talajkolloidok képesek a felületükön ionok megkötésére, sőt egyes típusaik tápanyag raktárként is funkcionálnak. Szétesésük, mállásuk során pedig tápanyagot biztosítanak a növények számára.



A talaj termőképességét nagymértékben meghatározza szervesanyag-tartalma és annak minősége. A talajok szervesanyag-, illetve ásványi tápelem tartalma, megfelelő ellátottsága előfeltétele a maximális mezőgazdasági termelésnek. De ezek az elemek önmagukban nem képesek rekordtermést biztosítani, számos egyéb, a növény növekedését, fejlődését befolyásoló korlátozó hatás lehetősége miatt.



A környezet hatása a talaj termékenységére:



A növényre ható környezeti tényezők befolyásoló hatásukat a talajon keresztül, illetve közvetlenül a növényre hatva is kifejthetik. Ezek a tényezők lehetnek:

      - genetikai,
        A növény genetikai felépítése (konstitúciója) határozott korlátot állít fejlődése elé, melyet semmiféle környezeti tényező hatására sem hághat át.
      - fajtól és fajtától függő, tápanyagszükséglethez kapcsolódó,
        A növénytermesztéssel kapcsolatos. Adott termőhelyhez leginkább megfelelő növény és fajta megválasztása, növényi sorrend, vetésidő, stb.
      - éghajlati (klimatikus), mely felosztható:
        - sugárzási energiára,
          A fény minősége, intenzitása, tartama egyaránt jelentős. A növény növekedésére, fejlődésére, alakjára, anatómiai felépítésére, transzspirációjára, tápanyagfelvételére, földrajzi elterjedésére is hat.
        - hőmérsékletre,
          Közvetlenül hat a fotoszintézisre, a légzésre, a sejtfal áteresztő képességére, a víz és a tápanyagok felvételére, a transzspirációra, az enzimaktivitásra, a fehérjék koagulációjára.
        - légköri összetétellel kapcsolatos
          Elsősorban a CO2-tartalom tartozik ide, valamint különböző gázok, melyek nagyobb mennyiségben a vegetációt károsíthatják. A levegő mozgása, a szél is fontos ökológiai tényező, akár kedvező, akár káros hatásait tekintve, csakúgy, mint az elektromos kisülések.
        - nedvességviszonyokkal összefüggő,
            A légköri csapadék legfontosabb alakja az eső. Mennyisége, eloszlása, minősége (lásd: savas esők), hasznosulása, intenzitása, stb. rendkívül fontosak, mert a víz a szénhidrátok előállításában, a protoplazma hidratációjának fenntartásában, a tápanyagok és ásványi elemek szállításában, a sejtosztódásban és a növekedésben is szerepet játszik.
        - földfelszíni (fiziografikus) tényezők.
          Ide sorolandók a Föld évmilliók során kialakult domborzati viszonyai, a szél és a víz által indukált defláció és erózió (ami a talajrétegek elhordásával, elmosásával, más helyütt pedig túlzott mértékû felhalmozásával fejti ki hatását), a termőréteg vastagsága és a talajvíz szintje is.



    Mindezek mellett, velük egy időben, a növényt a talajon keresztül is befolyásoló hatások érik. Ilyen a talajok:

        - szerkezete,
          Különösen a számottevő mennyiségû iszapot és agyagot tartalmazó talajoknál jelentős. Nagymértékben meghatározza a talaj térfogatsúlyát. Minél nagyobb a térfogatsúly, annál tömöttebb a talaj, kevésbé szerkezetes, kisebb a porozitása. Mindezek pedig a növény csökkent növekedésében tükröződnek.
        - kémhatása,
          A növény fejlődéséhez, növekedéséhez szükséges elemek felvehetőségére, talajeredetû betegségekre gyakorol hatást.
        - gáztartalma, levegő összetétele,
          Mennyisége függ a hézagtérfogattól, így végső soron a talajszerkezettől, és a talaj nedvességtartalmától. Az oxigénellátás elsősorban a gyökér felszívó felületén kritikus. Ezért nem csak az oxigén mennyisége, de talajon átdiffundálási sebessége is fontos, hogy megfelelő parciális nyomást tartson fenn a gyökér felszínén.
        - vízgazdálkodása,
          A növekedés a csekély és a túlzott talajnedvességben is gátolt. Szárazságra hajló viszonyaink között különös jelentőséggel bír a szeszélyesen hulló csapadékvízzel történő okos gazdálkodás.
        - hőforgalma,
        A talaj biológiai tevékenységét, a magvak csírázását, a gyökerek növekedését, légzését, a növény fejlődését, tápanyagfelvételét, a talaj kiszáradását befolyásolja.



    Egyik tényező megváltozása vagy megváltoztatása maga után vonja a többi tényező változását, illetve megváltoztatását. A víz, a levegő és a hő kívánatos egyensúlyának megteremtése a talajban a talajmûvelés legalapvetőbb, egyben legáltalánosabb problémája. A talajmûvelés, a talajjavítás, a trágyázás, az öntözés, a növényvédelem, stb. okszerû alkalmazásával lehet átalakítani, előmozdítani a gazdasági szempontból fontos növények növekedését, fejlődését. Segíteni küzdelmüket a nedvességért, tápanyagokért, fényért.



    Az ismertetett befolyásoló tényezők hatására alakul ki adott talajon az a termés, amely a talaj termékenységére, állapotára jellemző. Évenként, sőt éven belül is változó az egyes tényezők kölcsön- és közvetlen hatása a termésre, még azonos talajtípus esetén is. A termékenység stabilitása éppen ezért a termés biztonságának fontos tényezője. Kiegyensúlyozottsága, pufferkapacitása ellensúlyozhatja ugyanis egyéb, kedvezőtlen hatások mértékét, átsegítheti a növényt a stresszhelyzeteken. A termékenység és stabilitásának fenntartása, fokozása tehát elemi érdekünk.



    A növények igényét maradéktalanul kielégítő talajállapot létrehozása - a befolyásoló tényezők nagy száma miatt - nem, vagy csak nagyon ritkán lehetséges. Az utóbbi időben ezért azok a törekvések érdemelnek figyelmet, melyek összhangot teremtenek a növények igénye és a talajvédelem követelései között, lehetőleg gazdaságosan.

    Petróczki Ferenc



    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    A hónap takarónövénye: facélia

    A hónap takarónövénye: facélia

    A mézontófű vagy facélia (latinul Phacelia tanacetifolia) Európa új kultúrnövénye. Méhlegelőként, takarmányként, dísznövényként és zöldtrágyaként egya...

    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    Agrárszektor Konferencia 2024
    Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
    EZT OLVASTAD MÁR?