A pulykatartás higiéniája a másik oldalról

Agro Napló
Nyáron a mezőgazdaságban dolgozók életében az aratás a legfontosabb feladat. Hosszú évekre visszamenő tapasztalataink szerint ilyenkor a higiénia ismét a „majd beszéljünk róla” kategóriába sorolódik. Ezt az „uborkaszezont” szeretném feldobni egy az eddigi szakmai cikkektől eltérő megoldással: riportot készítettem egy volt kollégával, aki kereskedőből és higiéniai valamint kártevőirtási szakemberből váltott és kiment a termelésbe. Kiss Barnabás, a Hat-Agro Kft. korábbi kereskedelmi igazgatója az elmúlt év ősze óta a Táp Kft. és Kövesi Kft. pulykahizlaló telepein végzi munkáját. Találkozásunkkor sok kérdés merült fel bennem, de leginkább arra voltam kíváncsi, hogy hogyan lehet átmenteni 15 éves kereskedelmi tapasztalat során felgyülemlett szakmai tudást a pulykatenyésztésbe. 


Mik voltak az első benyomások, amikor beléptél és körülnéztél először a telepeken?

Szerencsére durva hiányosságokat nem tapasztaltam. Ezeken a telepeken már évek óta írott higiéniai és járványvédelmi program szerint dolgoznak, melyet nagyrészt betartanak, betartatnak. Természetesen vannak „történelmileg kialakult helyzetek, amin nem volt még lehetőség változtatni, de a lehetőségekhez (elsősorban pénzügyiekre gondolok) képest próbáltak sok mindent megtenni. Vannak dolgok, a jó lenne másképp csinálni kategóriában, amik túl sokba kerülnek és nem biztos, hogy kézzel fogható eredményt hoznak. Például a fekete-fehér öltözők ugyan megvannak, de a kialakításuk olyan, hogy ma már másképp csinálnánk. Ezek átépítése sok százezer forintba kerülne, de nem tudom bizonyítani, hogy csak emiatt jobb lesz a telep higiéniai státusa vagy emiatt x mennyiségű gyógyszert tudunk spórolni. Előbb-utóbb persze sort kell ezekre is keríteni, de a fontossági sorrendet be kell tartani.

A másik oldalról értékelve milyen szerepet tölt be a higiénia a TERMELŐ életében?

Szerencsére ma már együtt élnek vele.
A telepeinkre bennálló állománynál csak fürdés és teljes ruhacsere után lehet belépni, ami nem igazán jellemző a magyar hizlaló telepekre. Ez a higiéniai követelmény kialakítja a dolgozókban azt az érzetet, hogy a kapun belül egy más higiéniai zónában dolgozik. Más higiéniai zónában, ahol olyan elvárások vannak, melynek teljesítése a munkakörének része. Ugyanakkor a higiéniai szint fenntartása, javítása rengeteg munkát jelent, így nyilván folyamatosan fenn kell tartani az érzékenységi szintet, hogy egyes elemek el ne sikkadjanak.

Az egyik tulajdonossal (Borsos Eszter) találkoztam a hónap elején, egy rendezvényen és ő mondta, hogy komoly jelei mutatkoznak a munkádnak. Milyen lépések, változtatások történtek az érkezésed óta?

Néhány dolog nagyobb hangsúlyt kapott. Először is a telepi rend javítása, mely segített a második probléma javításában. Második a rágcsálóirtás hatékonyságának javítása, ami alapvető ezeken a több tíz éves bábolnai típusú telepeken (szendvicspanel szerkezetek szigetelése ideális egérfészek). Harmadik a mosás és kézi takarítás ellenőrzése, szigorítása. Hiszen a fizikai tisztaság a fertőtlenítés alapja!

Mennyire volt nehéz ezeket a döntéseket kicsikarni, az elképzeléseidet elfogadtatni?

Néhány kisebb „ellenállástól eltekintve nem volt nehéz, de hangsúlyozom, én csak a meglévő rutinra próbáltam ráerősíteni, illetve finomítani. Az alapokat már az „elődök” lerakták. Nagyobb probléma az, hogy gyakorlati okokból néhány momentum nem kivitelezhető, sajnos néha dönteni kell, hogy melyik ujjunkat harapjuk meg.


Fábián Imre és Kiss Barnabás

Szigorúan szakmai szemmel melyik a nehezebb feladat higiéniát, komplett higiéniai programot eladni vagy ugyanezt vásárolni, a telepeken kialakítani?

Egyik sem egyszerű. A telep vagy a vevő támogatása nélkül nyilván a legjobb programot is meg lehet buktatni, ugyanakkor a sokfelé járó, sokat látott kereskedők mindig hozhatnak új megoldásokat, új szemléletmódokat, melyeket érdemes lehet követni. Ugyanakkor a kereskedő is tanulhat sokat a felhasználótól és az igényeket látva tehet javaslatot a gyártónak a termékek fejlesztésére vagy új termékek gyártására. Venni egyébként ma már bármit lehet, de azt jól felhasználni hatékonyan, de gazdaságosan alkalmazni annál nehezebb. Nagyon fontos a forgalmazó és a felhasználó együttműködése.

Beszélgetésünk megerősítette bennem azt a pár éve tapasztalható kedvező tendenciát, hogy a termelők igénye is fokozottan megnőtt a higiénia iránt. Ennek az egyik oka, hogy a mostanára döntési pozícióba került generáció már nem a régi beidegződések szerint kíván termelni. Fontos szerepet kap a megelőzés a biztonságos élelmiszer előállítás során, hiszen a piac, a vevők igényei ezt diktálják. Másrészről a higiénia tevékenység költségei olyan akár többszörösen megtérülő befektetésnek tekinthetők, melyek elmaradása kiszámíthatatlan károkat okozhat.

Elköszönéskor, a termelésben sok sikert kívánva volt munkatársamnak, megállapítottuk, hogy a korábban, jó pár évvel ezelőtt megfogalmazott szlogenünk náluk is fontossá vált: a biztonságos élelmiszer előállítása a farmon kezdődik.

Fábián Imre

A cikk szerzője: Fábián Imre

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Állattartó telepek járműforgalma

Állattartó telepek járműforgalma

A termelésre veszélyt jelentő kórokozók számos úton érhetik el az állomány egyedeit. Mivel az állattartás rengeteg szállítási feladatot igényel (pl. á...

Ismét napirenden a madárinfluenza

Ismét napirenden a madárinfluenza

Tavasszal újra magas patogenitású madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti-Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal, most éppen Hajdú-Bihar megyéb...

Ismét napirenden a madárinfluenza

Ismét napirenden a madárinfluenza

Legutoljára tavaly márciusban írtam cikket a témában, akkor Bács-Kiskun megyében a kórokozó egyik altípusának (H5N8) megjelenését igazolta a hatóság e...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!