2024. május 6. hétfő Ivett, Frida

Két Stela szárító egy telephelyen meggyesegyházán !

Agro Napló
A Viharsarokban Medgyesegyháza nevét legtöbben a magas színvonalú zöldség- és a dinnye termelésrõl ismerik, pedig ezen az kiváló adottságú környéken a gabonafélék és a vetõmag elõállítását is gondos-, szakértõ gazdák végzik. Közülük az egyiket, aki ráadásul mind a két „üzletágban” érdekelt, Oravecz Tamásnak hívják.
Oravecz Úr ! Melyik volt a legjobb befektetése az elmúlt 10 évben!?



Kétségkívül a szárítótelep megépítése - mondja, s hogy miért, teszi fel a gyakorlott interjúalanyok magabiztosságával a kérdést saját magának ! Mert ezzel egy új dimenzió nyílt meg előttünk a vállalkozásban is.



Képzelje el, hogy éveken át azzal kell szembesülnie, hogy jóllehet addig is csak költségei voltak, de tárolókapacitás és szárító híján már „lábon” áron alul kell eladnia a termést. Ezt a nyomást csak fokozzák a bérszárítással kapcsolatos többletköltségek, s amire azután megkapja a leadott termésért a járandóságát, az jó esetben is csak igen kevés hasznot hoz, ha hoz egyáltalán !? A bérszárítás igen jelentős többlet költségei mellett persze van még más is ami inspirált a beruházásra ! Tudja mire gondolok?



Sajnos nem tudom, így felvilágosítást kérek, de belátom magam is kitalálhattam volna!



Hát persze, hogy a BIZALOMRA, (vagy a BIZALMATLANSÁGRA?) gondolt Oravecz Úr !



Tudja az emberben mindig munkálkodik a kisördög, hogy nem csapják-e be a mérlegelésnél, a szemét-levonásnál stb., s akkor még nem beszéltünk arról, hogy a régi szárítók „energiapocsékolásának” az árát is meg kell fizetnie annak aki bérben száríttat. Én most már tudom micsoda tehertől szabadultam meg a telep megépítésével! Persze komoly kockázatot is vállaltam ezzel, hiszen hitelekre is szükségem volt. Szerencsére eddig az évig „eltartotta magát”, s eredményt is hozott a telep, hiszen akkor nem bővítettem volna. Ez az év sajnos nem volt a mezőgazdaság, s benne a bérszárítósok éve sem, hiszen a lábon leszáradt kukoricák szárításához alig kellett „begyújtani” a szárítókban.



Kérem mutassa be a szárítótelepét, amely idén egy második szárítóval és egy igen komoly tisztítókapacitással is bővült.



A történetem kicsit meseszerû, mivel a vágyaim sokkal nagyobbak voltak, mint az anyagi lehetőségeim. Szerencsére a versenyeztetés során a Pannonagritól nem csak jó árajánlatot, de egy nagyon-nagyon méltányos és hathatós finanszírozási segítséget is kaptam az első telep megépítéséhez 1999-ben. A STELA szárítót mindenütt dicsérték ahol csak megfordultunk a referenciahelyek meglátogatásakor. Az első szárítónk így egy STELA 1/8-as gép lett, amelyet az igények növekedésekor 1/10-esre bővítettünk, de mára ez is kevésnek bizonyult. Érdekes volt, hogy a szomszédok tőlem tudták meg, hogy elindultunk, olyan csendes ez az üzem. Az évek során a STELA egyformán jól vizsgázott kukorica, árpa, búza, repce és napraforgó szárításban, s olyan kuriózum magok is megszáríthatóak vele, mint az olajretek mag és a POPCORN (amely egy a szárításra igen érzékeny pattogatni való kukorica). Volt olyan év, hogy 2000 vagon termény is átment ezen a régebbi kis STELA szárító technológián .



Volt valami amit nem sikerült megvalósítani az elképzeléseinek megfelelően ?



Sajnos, nem hallgattunk a Pannonagri kitûnő szakembereire, amikor süllyesztett, csigás fogadógaratot építettünk aknába telepített serleges felvonókkal, s egy kevésbé sokoldalú tisztítógépet állítottunk be az első telepre. Ezek ma is a leggyengébb pontjai a régi szárítótelepünknek. Az aknák nyáron is nedvesek a kondenzvíztől. Bomlik bennük az óhatatlanul bejutó szerves-anyag. Az aknában nehéz a gépek karbantartása-és javítása, illetve miattuk az egész telep tisztántartása.



Miért döntött a szárítókapacitás bővítése, az újabb beruházás mellett ?



A környéken keresik a szolgáltatásunkat, mert jó minőségben-, tisztán-, megbízhatóan és méltányos áron dolgozunk, s talán ennek a következménye, hogy több gabona kereskedő is szerződést kötött velünk. Mi vagyunk a térség egyik gabona átvevő bázistelepe, ahonnét nagy volumenben, egyenletes minőségben, határidőre tudnak teljesíteni vásárlóik felé. Ehhez persze raktárakra, minőségi és megbízható szárító- és a tisztítókapacitásra, valamint jól képzett szakemberekre és vasfegyelem van szükség. Szerencsésen ki tudjuk pl. használni, hogy immár két garaton tudjuk fogadni a termelőktől a magot, így egyszerûbb és pontosabb lehet a szervezés és a technológia.



Impozáns az új technológiai blokk ! Miben más ez, mint az alig 50 m-re levő elődje ?



Először is: az aknás-csigás garat helyett a depó síkjába illeszkedő (Svéd) SKANDIA garatrédleren fogadjuk a terményt. A rédler egy kiemelkedő „hattyúnyakkal” tölti a depó betonjára szerelt ugyancsak SKANDIA felvonót. A termény alternatív módon az elő és/vagy utótisztítóként is üzemeltethető MAROT dobrostára/ákra kerül. Ezek dolgozhatnak soros, vagy párhuzamos üzemben is az igénynek megfelelően, s finomtisztításra/osztályozásra is alkalmasak. Az előtisztítás után a mag a szárítóra kerül. Az új STELA mindenben felülmúlja elődjét ! 1 kg víz elpárologtatásához mindössze 0,15 m3 gáz elegendő normál vízelvonásnál. Ez a maradvány hő visszavezetésnek, a fantasztikus nedvességérzékelős új FRA-450 automatikának és a jó hőszigetelésnek köszönhető, s talán annak is, hogy a régi géppel kapcsolatos minden tapasztalatunkra érzékenyen reagáltak a Pannonagri és a STELA gyár szakemberei. Szárítókezelőink is folyamatosan megismerkedhetnek az újdonságokkal, az évenkénti Pannonagri továbbképzéseken, így egymástól is tanulva feltöltődve térnek haza.



Úgy látom az új szárítón a ventilátor nem a szárító tetején dolgozik !?



Ennek sokrétû a jelentősége, -mondja Oravecz Úr a szakértő biztonságával- Egyrészt a radiál ventilátor pontosabban vezérelhető, mint az axiál típus, másrészt ez egy aktív por-leválasztóval szerelt szívóventilátor, amelynek a porszûrése megfelel a legszigorúbb EU előírásoknak is. Az sem hátrány persze, hogy a talajhoz közel könnyebben lehet majd karbantartani és csendesebb is, mintha a torony tetején üzemelne. Elmondható, hogy ez az üzem olyan csendesen dolgozik, hogy a mellettünk levő úton haladó autók nagyobb zajt keltenek, mint ezek a hatalmas méretû gépek.



Nemde egyedülálló, hogy egy telepen két STELA is üzemel ?



Én sem ismerek sehol ilyen elkötelezett STELA felhasználót Magyarországon, de még Európában sem. De higgye el, százszor is meggondoltam, hogy bele merjem-e tenni a pénzemet ebbe a bővítésbe ! Az előző négy, sőt most már öt szezon azonban megtaní-totta nekem, hogy nincs mitől félnem. Bárcsak régebben lettem volna Pannonagri és a STELA partnere, akkor még nyugodtabban várhatnám az EU csatlakozást.



Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!