Németország és Dánia után nálunk is sikergyanús a Dal-Bo MaxiCut 600

Agro Napló
Különdíjjal jutalmazták a Bábolnai Gazdanapok keretében a Szegána Kft. által képviselt Dal-Bo MaxiCut 600 aprító zúzóhengert, melyet a tarló- és szármaradványok újszerű kezelésére fejlesztett ki a gyártó.  

Mint ahogy már az augusztusi számunkban beszámoltunk róla, a hagyományos szárzúzó munkájának kiváltására, hatékonyabbá és gazdaságosabbá tételére szolgál az új munkaeszköz. Igazából kukorica- és napraforgószárban tudja megmutatni az előnyét és a nagy területteljesítményét, de hasznos lehet más növényi maradványok aprítására is, mint pl. a repce, zöldségek, dohány (és a gyapot).

Mûködésének lényege, hogy a három vontatott hengeren palástirányban olyan kések vannak elhelyezve, amelyek a vontatás során a talajon végiggördülve feldarabolják a szármaradványokat.

 

 


A MaxiCut 600 aprító zúzóhengert a mezőgazdasági miniszter is megtekintette,

melyet Nagy Miklós ügyvezető mutatott be a Szegána Kft. standján

 

 

A munkaeszközről elismerően nyilatkozott Mikó Ferenc enyingi nagygazda is:

– A profi napraforgó-termesztők igénye betakarításkor arra koncentrálódik, hogy minél magasabbra vágják a fejet, vagyis minél kevesebb szármaradvány kerüljön a kombájnba. Ennek eredménye, hogy magasabb szármaradvány marad a tarlón, ezzel egyidejûleg a nagy teljesítményû kombájnoknál a széles nyomtáv miatt a taposási kár igen jelentős. A hagyományos szárzúzók használatakor nem tudtunk mit kezdeni ezekkel a maradványokkal.

Ezt a problémát oldottuk meg a MaxiCut 600 aprító zúzóhengerrel, mely minden földön fekvő szármaradványt maradéktalanul képes 15–18 cm hosszúságúra felaprítani.

 

-an-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A szklerotínia a termés vámszedője!

A szklerotínia a termés vámszedője!

A fehérpenészes rothadás (Sclerotinia slerotiorum) jelentős károkat idézhet elő a napraforgó-, repce-, szójaállományokban. Ha a betegség tünetei megje...

Teszt nélkül győzött meg

Teszt nélkül győzött meg

Sokszor hallani termelőktől, egy adott termesztéstechnológiával szinte már elérték a termelés maximumát, és ahhoz, hogy növekedni tudjanak, valami töb...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!