Csökkenő árak
a terménypiacokon

Agro Napló
A globális szinten szűkös kínálatú 2012/2013. gazdasági év után már a második bő termésű szezon következhet, ezért május kezdete óta esnek a terményárak a világpiacon. Az északi féltekén az enyhe, csapadékban gazdag időjárás kedvezett az őszi és a tavaszi vetésű növények fejlődésének egyaránt, így a gabonafélék és az olajnövények terméskilátásai világszerte biztatóak. 

Bő termés, mégis feszes búzakészletek

Bár az előrejelzések szerint a világ búzatermelése az előző szezonhoz képest valamelyest mérséklődik a 2014/2015-ös gazdasági évben, a 700 millió tonna körüli termés 3-4 százalékkal múlná felül az elmúlt öt gazdasági év kibocsátását. A 2013/2014. évi szezon kínálati jellegű piaca után a globális kínálat és a kereslet kiegyensúlyozottabb lehet a folyó gazdasági évben, a készletek továbbra is feszesek maradhatnak, különösen a főbb exportőr országokban. A kedvező terméskilátások és az északi féltekén zajló betakarítás májustól kezdődően jelentős nyomást gyakoroltak a termények világpiaci árára. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza legközelebbi lejáratra vonatkozó határidős jegyzése a május eleji 269 USD/tonna (59 ezer forint/tonna) éves rekordszintről 30 százalékkal 190 USD/tonnára (43 ezer forint/tonna) zuhant július közepére. Előfordult, hogy a jegyzés húsz éve példátlan módon 10 napon keresztül töretlenül csökkent. A párizsi árutőzsdén (MATIF) a termény fronthavi jegyzése a chicagói trendet követte, és 20 százalékkal 180 euró/tonna (56 ezer forint/tonna) körüli szintre esett a vizsgált időszakban. Az európai búzaárak csökkenését fékezik a betakarítást kísérő esőzések miatt a gabona minőségével kapcsolatos aggodalmak. A globális búzaexportban meghatározó szerepet betöltő fekete-tengeri régió (Oroszország, Ukrajna, Kazahsztán) kínálata a tavalyihoz hasonlóan bőnek ígérkezik, és a kelet-ukrajnai konfliktus gabonakereskedelemre gyakorolt hatása kapcsán is enyhült az importőrök bizalmatlansága. A régió főbb kikötőiben a búza spot ára a globális tendenciát követte, az étkezési búza exportára 240 USD/tonna (55 ezer forint/tonna), a takarmánybúzáé 210 USD/tonna (48 ezer forint/tonna) körül alakult július közepén.

Magyarországon a cikk megírása idején még tart a búza aratása, a munkákat országszerte heves esőzések hátráltatják.
A termény minősége változó, előreláthatóan a vártnál alacsonyabb lehet az étkezési és magasabb a takarmánybúza aránya. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai alapján a gazdálkodók az előirányzott terület 75 százalékán, 802 ezer hektáron végeztek az aratással július 21-ig. A termésátlag (4,67 tonna/hektár) egyelőre a múlt évihez hasonlóan alakul, így eddig 3,75 millió tonna búza került a tárolókba. Az európai tendenciától eltérően, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a malmi búza legközelebbi lejáratra szóló jegyzése júniusban nem csökkent tovább, július első felében pedig 4 százalékkal 48,2 ezer forint/tonnára emelkedett, amit a minőséggel kapcsolatos bizonytalanság magyarázhat. A növekvő kínálat következtében ugyanakkor a takarmánybúza fronthavi jegyzése tonnánként 43 ezer forintra esett.

Kedvezőek a kukorica globális terméskilátásai

A kukorica globális termése a becslések szerint az előző gazdasági év rekordkibocsátásához hasonlóan, 980 millió tonna körül alakul a folyó évi szezonban. A globális átmenő készletek immár a negyedik egymást követő évben nőhetnek, és akár 180 millió tonna kukorica maradhat a tárolókban a 2014/2015-ös gazdasági év végén, ami az elmúlt 35 év legnagyobb mennyisége lenne. Az északi féltekén – különösen a világ vezető exportőrének számító USA-ban – a kukorica termelésének eddig kifejezetten kedvezett a nyári időjárás, így a növények állapotminősítése évtizedek óta a legjobb az idén. A nagy terméssel kapcsolatos várakozások már a vetést követően megjelentek a tőzsdei jegyzésekben. Chicagóban a kukorica legközelebbi lejáratra vonatkozó jegyzése május eleje és július közepe között a négy évvel korábbi szintre, 150 USD/tonna (34 ezer forint/tonna) alá csökkent. Az előrejelzések szerint a termény világpiaci ára ennél is tovább ereszkedhet a következő hetekben, amennyiben az időjárás a kukorica kritikus fejlődési szakaszaiban is ideális marad. Párizsban a chicagóinál visszafogottabb volt a változás, a kukorica fronthavi jegyzése két hónap alatt 10 százalékkal 170 euró/tonnára (53 ezer forint/tonna) esett. Tekintettel a globális kínálat várható növekedésére és az ár csökkenésére, az Európai Unió 2010 óta először újra importvámot vetett ki a kukoricára, a rozsra és a cirokra, 5,32 euró/tonna mértékben. A Bizottság 2014 július 16-i közleménye alapján az intézkedés ugyanakkor nem érinti a vámkontingenseket, így az Ukrajnával június végén aláírt szabadkereskedelmi megállapodásban rögzített mennyiségeket sem. Keleti szomszédunkból 2014 október végéig 400 ezer tonna kukorica érkezhet vámmentesen az EU-ba, amelynek 8 százalékát használta ki az ország július 4-ig. Az Ukrajnából származó ótermésű kukorica nem, az újtermésű (októberi szállítás: 196 USD/tonna FOB) azonban versenyképes a franciaországi (231 USD/tonna) és a romániai/bulgáriai (203 USD/tonna) árazású terménnyel szemben nemcsak a közösségi piacokon, hanem a legfőbb célpiacon, Észak-Afrikában is.

Magyarországon a sok csapadéknak köszönhetően biztatóak a kukorica terméskilátásai, ennek megfelelően a BÉT-en az új termésű takarmánykukorica jegyzése (novemberi lejárat) 40 ezer forint/tonna közelébe zuhant július közepéig.

Rekorderedmények várhatóak az olajnövényszektorban

A kukoricához hasonlóan a szójabab terméskilátásai is kiválóak az északi féltekén. A világ első számú termelőjének és exportőrének tekinthető USA-ban az elmúlt 20 év során soha nem volt ilyen jó a növények állapota, mint az idén. Az előrejelzések nem tartják kizártnak, hogy a világ 2014/2015-ös gazdasági évi szójababtermelése a 300 millió tonnát (+7 százalék az előző szezonhoz képest) is meghaladja, amire korábban még nem volt példa. A kibocsátás a legnagyobb mértékben az USA-ban emelkedhet, itt akár 100 millió tonnánál is több termény kerülhet ősszel a raktárakba. Noha a rendkívül szűkös ótermésű kínálat miatt az USA fizikai piacain magas a szójabab ára, a határidős piacokon az újtermésű kontraktusok nagy arányú pozíciózárásai (eladási ügyletek nyitása) az ótermésű termény jegyzésein is érzékelhetők. A chicagói árutőzsdén a szójabab fronthavi jegyzése (júliusi lejárat) május vége és július közepe között több mint 20 százalékkal 430 USD/tonnára (98 ezer forint/tonna) gyengült és várhatóan ez a tendencia jellemezheti a következő 2-3 hónapot is, ha a szójatermés szempontjából kedvező marad az időjárás.


   


  


A repcemag betakarítása a cikk megírása idején is tart az EU-ban, a fekete-tengeri régióban és Kínában. Jóllehet a repce globális kibocsátása előreláthatóan néhány százalékkal elmarad az előző gazdasági évi rekordnál, a világ legnagyobb repcetermelőjénél, az EU-ban minden idők legnagyobb termése, mintegy 23 millió tonna repcemag kerülhet a tárolókba. Ennek ellenére a közösségi készletek számottevő gyarapodását a felhasználás dinamikus növekedése miatt egyelőre nem tartják valószínűnek a szakértők. A kínálat bővülése nyomást gyakorolt a termény piaci árára a nyár derekán, így a párizsi árutőzsdén a repcemag fronthavi jegyzése a négy évvel korábbi szintre, 320 euró/tonnára (99 ezer forint/tonna) süllyedt július közepéig. Ezzel szemben a világ első számú repcemag-exportőrénél, Kanadában heves esőzések akadályozták a canola vetési munkálatait, a bevetett területeken pedig áradások okoztak számottevő pusztítást. A termésveszteség nagyságát illetően egyelőre nagy a bizonytalanság. Az Interkontinentális Árutőzsdén (ICE/WCE) a canolamag legközelebbi lejáratra vonatkozó jegyzése így 420–460 USD/tonna (94–103 ezer forint/tonna) sávban hullámzott az április–július közötti időszakban. Július közepén szárazabbra fordult az észak-amerikai ország időjárása, ezért a termény határidős jegyzése 410 USD/tonnára (93 ezer forint/tonna) ereszkedett.


Nagyításhoz katt a képre!

Magyarországon a NAK adatai alapján az előirányzott terület 97 százalékán, 210 ezer hektáron végeztek a repcemag betakarításával 2014 július 21-ig. Az eddigi információk alapján rekordnagyságú, 3,06 tonna/hektár termésátlag mellett 642 ezer tonna termény került a magtárakba. A BÉT-en a repcemag fronthavi jegyzése – a párizsi trendet követve – május eleje és június vége között enyhén csökkent, majd a betakarítás nyomására a korábbi 100 ezer forint/tonna szintről 90 ezer forint/tonna közelébe süllyedt.

A világ 2014/2015-ös gazdasági évi napraforgómag-termelését 40,4 millió tonnára prognosztizálják az előrejelzések, ami 4 százalékkal ugyan elmarad az előző szezon kibocsátásától, de így is minden idők második legnagyobb termése lehet. A napraforgó termelésében élen járó szovjet utódállamok (Oroszország, Ukrajna) kibocsátása a tavalyi – együttesen mintegy 20 millió tonna – körül alakul ebben az évben is, ami továbbra is versenyképes árat biztosíthat az olajnövényszektorban. Ugyanakkor nem kizárt, hogy a napraforgómag világpiaci ára a nyári hónapokban meghaladja a jelenleg bő kínálattal bíró repcemagét. Magyarországon kedvezőek a napraforgómag terméskilátásai, ezért a BÉT-en a termény fronthavi jegyzése 85 ezer forint/tonnára csökkent július közepére.

Dr. Tikász Ildikó Edit

Agrárgazdasági Kutató Intézet

A cikk szerzője: Dr. Tikász Ildikó Edit

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Propulse – a gyakorlatban bizonyít

Propulse – a gyakorlatban bizonyít

Jelentős szántóföldi kultúráink betegségek elleni védelme kezdődik el a napokban. A repce, a napraforgó és a kukorica is abba a fejlődési szakaszba ér...

HIKARI – a hatékony deszikkáló szer!

HIKARI – a hatékony deszikkáló szer!

A szántóföldi növénytermesztés során az utolsó növényvédelmi beavatkozás a deszikkálás, amely elsősorban a napraforgónál és az őszi káposztarepcénél,...

Belső erőket mozgósított az RAGT

Belső erőket mozgósított az RAGT

Több mint negyven év szakmában eltöltött idő, ebből 14 év RAGT-nál betöltött országvezetői státusz után Lonsták János nyugdíjba vonul. A szakember nev...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!