2024. április 28. vasárnap Valéria

Naturalma® A jövő almatermesztése most kezdődött

Agro Napló
A XXI. század almatermesztése címmel tartott szakmai napot a Holland Alma Kft. és a Naturalma Zrt. július 11-én Vásárosnaményban. Az alábbi képes beszámoló a nagy érdeklődés mellett megtartott szakmai fórumról és ültetvénybemutatóról szól.


Az étkezési rezisztens almafajták fajtainnovációjával és szaporításával foglalkozó Holland Alma Kft. Gyümölcsfaiskola, valamint a fajtaújdonságok marketingjét, piacszervezését, tanácsadását végző Naturalma Zrt. évente számos alkalommal szervez hasonló termelői találkozókat. Programjaikon részt vesznek olyan input anyagokat előállító és forgalmazó cégek, akiknek szintén fontos a „Harmóniában a természettel” elképzelés, melyet a Naturalma® Program képvisel. A varasodás-rezisztenciára alapozott, csökkentett vegyszerfelhasználás mellett megvalósított, minőségi, étkezési almatermelés egyaránt kíméli a környezetet, a fogyasztót, valamint az alacsonyabb ráfordítások miatt a termelőnek is magasabb profit lehetőségét teremti meg. A Naturalma® Program ezért mostani rendezvényén szívesen látta közreműködőként a Biocont Hungária, a Dow AgroScience, a Hed-Land Hungária és a Bistep növénykondicionáló készítmények képviseletének szakmai előadóit, akik szintén az okszerű növényvédelmet tartják elsődlegesnek.

A rendezvényt dr. Csipkés József, a Holland Alma Kft. Gyümölcsfaiskola ügyvezető helyettese nyitotta meg, aki köszöntötte a megjelent, közel kétszáz fő almatermelőt.

Az előadások sorát Dankó Róbert kezdte, aki az almamoly elleni védekezés fontosságáról és a felhasználható termékek specifikumairól beszélt. Őt a Hed-Land Hungária Kft. és a Bistep termékek forgalmazóinak előadásai követték, akik a növénykondicionálás élenjárói. A növénykondicionáló készítmények nem a vegyszerfelhasználás növelésével, hanem a növények kondiciójának javításával szállnak be a növények egészségének megőrzésébe – így a Naturalma® Program támogatásába.
A Hed-Land részéről Balogh Lajos, a Vertex, a Hedland Komplex és a Hedland Alga termékek almásokban történő felhasználásáról szólt.
Kalydi Tamás pedig a Bistep növénykondicionálók fontosságát emelte ki. A növényvédelemben engedélyezett hatóanyagok kivonásával és szűkülésével egyre nő a növények kondicionálásából származó növényvédelmi előny szerepe – emelték ki az előadók. A szakmai nap első felének végén László Gyula, a Biocont Magyarország igazgatója a szermaradék nélküli növényvédelmi technológiákban használható megoldásokról beszélt.

A délelőtti program második felében
Kávássy Péter, a Holland Alma Kft. tulajdonosa, dr. Csipkés József, a cég ügyvezető helyettese, valamint Babicz Szabolcs faiskolai termelésvezető, a Naturalma Zrt. igazgatósági tagja a Naturalma® Program eddig elért eredményeiről és a program egyes elemeiről beszéltek.

A tulajdonos kiemelte, hogy a Naturalma® Program ezelőtt öt évvel megfogalmazott célkitűzései máig sem változtak, sok programelem vonatkozásában az akkor felvázolt elképzeléseket jóval túl is teljesítették.

Csipkés József a Naturalma® Program eddig elvégzett marketingmunkájáról és piacszervezési tevékenységének eredményeiről tartott előadást, melyben bemutatta egy már jelenleg is rendelkezésre álló, kézzelfogható, szerződéssel biztosított piaci lehetőséget. Szintén nagy érdeklődésre tartott számot a néhány hete rendelkezésre álló, rendkívül kedvező feltételek mellett nyújtott finanszírozási lehetőség is, melynek tájékoztatóját feszült érdeklődés mellett hallgatta még a teremből kiszoruló szép számú érdeklődő is.

Babicz Szabolcs a Naturalma® Program alany- és fajtainnovációjáról beszélt, melynek több, mint öt éve tevékeny részese. Elmondta, hogy kezdetben csak az új fajták bevezetését tartották fontosnak, de mára ezt jelentős alanyinnovációval is kiegészítették. A fitoftórával veszélyeztetett MM106-os alanyok helyett a Holland Almánál a Naturalma® fajták alanyaként bevezették a MM106t9a alanytípust, amely jobban ellenáll a fitoftórának. Említést tett további alanytípusok bevezetéséről, valamint a cég fajtakutatásainak néhány részletéről. A program zárásaként a Naturalma® Program tanácsadási tevékenységét mutatta be, melyhez felkérte segítségül Kalydi Tamást, a Naturalma Zrt. szaktanácsadóját. „Tamás Gazda” néhány kivetített fényképfelvétel felvillantásával mutatta be a Naturalma® területeken végzett eddigi munkáját, aminek a vendégek azért is örültek, mert ekkor még úgy látszott, hogy a folyamatosan szakadó délelőtti eső miatt a délutánra tervezett területbejárás elmarad. Kalydi Tamás képes beszámolójából „sütött” a szakma szeretete, az az iránti alázat és elkötelezettség. Mintha ezt az időjárás is megérezte volna, az eső is alábbhagyott, illetve abbamaradt, ezért sor kerülhetett a Kiss-B Ker Kft. telephelyén megvalósított kert- és fajtabemutatóra.
Az érdeklődőket az ültetvényben Kalydi Tamás és Babicz Szabolcs kalauzolta. Itt került sor a Naturalma® fajták (Luna®, Sirius®, Orion®, Rozela®, Red Topaz®) bemutatására, valamint technológiai kérdések megbeszélésére.


A szakmai nap összegzéséhez elegendő áttekintenünk, mi van jelenleg a Naturalma® Program kínálatában. A Naturalma® Program (Továbbiakban az egyszerűség kedvéért: NA®P) az alábbi lehetőségeket kínálja az almatermelőknek:

  • Új, varasodásrezisztens, étkezési almák jogtiszta termelésének lehetőségét!
(A NA®P-ban részt vevő jelenlegi öt fajta mind varasodásrezisztens, kiváló élvezeti értékű, tetszetős, és tárolható fajta);
  • Új fitoftóra-rezisztens alanyok használatának lehetőségét! (Magyarországon kizárólag a NA®P keretén belül a Holland Alma Kft. szaporításában jelent meg először a rezisztens MM106 t9a alany használata);
  • Emelt minőségű, szűz faiskolai területen termelt, garantáltan vírusmentes oltványokat!
  • Az új fajtákhoz piacra kerüléséhez támogatást, marketinget;
  • A Naturalma® fajták termelőinek egy év ingyenes, operatív szaktanácsadási lehetőséget, folyamatosan bővülő, frissülő szakmai ismereteket;
  • És mostantól: az ültetvénytelepítési elképzelésekhez 2,5% (THM) alatti, forint-
alapú, rendkívül kedvező finanszírozási lehetőséget!

Sokakat ez az utolsó előtti programpont vonzott a rendezvényre. A NA®P is ezzel lett kerek, teljes egész, hiszen az új fajták és alanyok, piacszervezés, marketing, tanácsadás mellett már csak ez hiányzott a rendszerből. A most igénybe vehető biztos és ésszerűen olcsó, valamint kockázatmentes beruházási hitel jóval versenyképesebb a telepítési elképzelések megvalósításához, mint a bizonytalan várakozás a még bizonytalanabb pályázatos telepítések lehetőségére, nem beszélve ezek utófinanszírozott voltáról. A hitel egyszerűen és gyorsan elérhető a Holland Alma Kft.-n keresztül.

A Naturalma® Programról Kiss Zoltán, a szakmai nap külső helyszínét biztosító ismert vállalkozó a következőket mondta:

„Édesapám szavai sokszor jutnak eszembe, amikor azt mondta: a magyar ember biztosan nagyon szeret füvet nyírni, ha azzal veszi magát körbe, miközben nyugaton a mezőgazdasági haszonnövények még a városokban sem számítanak idegennek. Ezért én a telephelyemet nem tujával és vetett fűvel vettem körbe, hanem egy kis modellültetvénnyel. Ez a pár ezer oltvány egy későbbi, nagyobb beruházás alapja. Az ültetvényápolásban a Naturalma Zrt. tanácsadását követem.”

A kifogástalan kultúrállapotú, alig több mint egy éves ültetvény már most is jelentős termést hordoz és kialakult termőfelülettel rendelkezik. Ha ilyen és hasonló igényességgel ápolt ültetvények születnek a NA®P keretén belül, akkor a Program az utóbbi évtizedek leghaladóbb elképzelése lehet az almatermesztésben. Ehhez jelenleg minden tényező adott a Naturalma Zrt. és a Holland Alma Kft. által biztosított keretek között.

A nagy érdeklődésre való tekintettel augusztus végén a rendezvény megismétlését tervezik újabb helyszínen, melyen a Program bemutatása mellett az aktuális időszak növényápolási, növényvédelmi feladatairól is tájékoztatást adnak.

Ha többet kíván tudni a Naturalma® Programról, fajták, alanyok, csatlakozási lehetőségek, finanszírozás témakörében, keresse a Holland Alma Kft. munkatársait!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Információ és tudás, a siker kulcsa

Információ és tudás, a siker kulcsa

Az utóbbi évtized legeredményesebb hazai kiállítását zárta a Holland Alma Gyümölcsfaiskola a 2020-as AGROmashEXPO-n. Már az előregisztráció során láts...

Naturalma és Hipp együttműködés

Naturalma és Hipp együttműködés

A Holland Alma Kft. és partnerei által létrehozott Naturalma Zrt. május 30-án Csobádon tartotta szakmai programmal gazdagított éves közgyűlését. A zrt...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!