2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A káposztarepce kártevői és betegségei

Agro Napló
A hazai repcetermesztés területi növekedésével egy időben felerősödve jelentkeztek a növényvédelmi problémák. A tenyészidőszakban várhatóan kialakuló károsodások között nagyobb súllyal a kárt okozó állatfajoknak, kisebb jelentőséggel pedig a kórokozóknak van szerepe. A repcetermesztő területeknek a tápnövénytől függő sajátos biotóp szerepe van, ahol létrejön illetve felépül a fajok biocönózisa. A fajokban gazdag biocönózisokban találhatók meg a károsító szerepben lévő kórokozók és kártevők.

A hazai repcetermesztés területi növekedésével egy időben felerősödve jelentkeztek a növényvédelmi problémák. A tenyészidőszakban várhatóan kialakuló károsodások között nagyobb súllyal a kárt okozó állatfajoknak, kisebb jelentőséggel pedig a kórokozóknak van szerepe. A repcetermesztő területeknek a tápnövénytől függő sajátos biotóp szerepe van, ahol létrejön illetve felépül a fajok biocönózisa. A fajokban gazdag biocönózisokban találhatók meg a károsító szerepben lévő kórokozók és kártevők.

A kórokozók közül jelentőségénél fogva kiemelhető a szürkepenész (Bothrytis cinerea) és a repcebecő-rontó (Alternaria brassicae).

A kárt okozó állatok minden évben jelen vannak a növényállományokban és egyedszámtól függő termésveszteséget okoznak. Közöttük évenként változó dominanciával számolhatunk a káposzta-levéltetű (Brevicoryne brassicae), a repce-fénybogár (Meligethes aeneus), a nagy repcebolha (Psylliodes chrysocephala), a repce-szárormányos (Ceutorhynchus quadridens), a repce-gubacsormányos (Ceutorhynchus pleurostigma) a repcebecő-ormányos (Ceutorhynchus assimilis), a recebecő-gubacsszúnyog (Dasyneura brassicae) és a repcedarázs (Athalia rosae) jelenlétével.

Az egymást követő fenológiai állapotokra és a hozzájuk kapcsolódó károsítókra figyelemmel táblázatokba rendeztük a fontosabb ismereteket, amelyek szerepe a tájékoztatás, valamint figyelemfelkeltés az eredményes termelői tevékenység folytatásához. A gyakrabban előforduló és érzékeny károkat okozó fajokat részletesebben is bemutatjuk.

Repce-fénybogár (Meligethes aeneus)

Évenként jelentkező, gyakori faj Európa egész területén, így hazánkban is károsít. Elterjedésére jellemző, hogy megtalálható még Ázsia mérsékelt égövi területein, továbbá Észak-Afrikában. Észak-Amerikában a behurcolt fajok közé tartozik. Kártétele azokban az években érinti érzékenyen a növényeket, amikor kedvezőtlen telelés után hûvös és hosszú, vontatott kitavaszodás következik. A gyengén fejlett növények tartósan virágbimbós állapotban maradnak, amelyeket táplálkozás során károsítanak és ennek következtében később lehullanak. Az erőteljesen fejlett, gyorsan virágzó növényeken nem tud súlyos károkat okozni, sőt a virágban táplálkozva elősegíti a megtermékenyítést.

A károsított növények köre

Elsődleges tápnövényei közé tartoznak a termesztett repcefajták, a mustár, a tarlórépa és az olajretek. Az imágók táplálkozhatnak még a retek, a káposztafélék és minden más keresztesvirágú növény virágaiban. A lárvák a virágbimbókban fejlődnek. Az imágók csak táplálkozási céllal keresik fel a virágzó gyümölcsfákat, a mákot, a gyermekláncfüvet, a tormát és sok más növényt.

A kártétel felismerése és a kárkép

Az imágók kártétele a virágbimbók megrágásával veszi kezdetét, ami táplálkozási vagy tojásrakási céllal történik. A termők megrágásának következménye a virághullás lesz, ami a virágzati tengely felkopaszodásával jár együtt. A kártétel az élettani virághullástól megkülönböztethető azzal, hogy a bogár kártétele következtében visszamaradó virágkocsányok rövidebbek, mint az élettani hullás esetén. Azok a virágbimbók, amelyekben lárvák fejlődnek, nem nyílnak ki, elgubacsosodnak, zöldborsó-szemre emlékeztetnek. A kinyílt virágokban táplálkozó bogarak gyakorlatilag hasznosak, de tevékenységük közben néha előfordul, hogy a termőt is megrágják, aminek szintén virághullás a következménye.

A fejlődésmenet éves alakulása

Az egynemzedékes faj bogarai telelnek a tábla közelében lévő erdők, árokpartok, útszegélyek avarjában. Előjövetelük viszonylag korán megtörténik akkor, amikor a levegő átlagos hőmérséklete több napon keresztül eléri a 9 °C-t. A bogarak táplálkozás céljából virágokra repülnek, ahol virágport fogyasztanak. Ebben az időszakban megtalálhatók a korán virágzó gyomnövényeken, gyümölcsfákon és természetesen a repcén. Általános jelenségnek tûnik az, hogy a virágbimbós állapotban lévő repcetáblákat is ellepik és ilyenkor átrágják a bimbó falát majd benne a virágszervekkel, alapvetően pedig a virágporral táplálkoznak. A megtermékenyített tojásokat a keresztesvirágú növények porzószálaira ragasztják az imágók. Virágonként 1-2 tojást helyeznek el, de egy virágba több egyed is rakhat tojást. Ebből a célból a legfejlettebb virágbimbókat választják ki, ezzel is növelik a kártételt. Az embrionális fejlődés általában 4 napig tart és ezt követően kikelnek a lárvák. A lárvák a kialakított zöld gubacsban táplálkoznak és a 3. vedlést követően fejezik be a fejlődésüket, ami hozzávetőlegesen 4 hétig tart. A kifejlett lárva elhagyja táplálkozási helyét és a talajba vonul, ahol 2-6 cm mélységben bábozódik. A báb állapot 1 hétig tart és azt követően megjelennek az új imágók. Nyár közepéig – néha ősz elejéig – különböző virágzó növényeken táplálkoznak, amit a telelőre vonulás követ.

Előrejelzés, védekezés

A faj tömeges elszaporodásának a párás meleg tavasz és nyár kedvez. Egyedszám mérséklő hatása van a száraz melegnek és a hûvös, csapadékos időjárásnak.

Az előrejelzés gyakorlati szempontból egyszerû módszerekkel megoldható. A bogarak csillogó sötét színe a sárga virágon, de a zöld növényen is jól látható, ezért tehát növény-egyed vizsgálati módszer eredményesen alkalmazható. A repülő bogarakat vonzza a sárga szín, ezért csapdázhatók a Moericke-féle sárga tálakkal. A növény-egyed vizsgálat esetén célszerû a sakktábla-minta alapján több helyen elvégezni a bogár számlálást és amennyiben a növényenkénti átlag 5 vagy annál több imágó, akkor fel kell készülni ill. el kell végezni a védekezést. A sárga fogótálakat naponta kell ellenőrizni és a növény-egyed vizsgálattal egybevetett eredmények alapján lehet dönteni a védekezésről.

Védekezni többnyire azokon a területeken kell, ahol a repce gyengén és vontatottan fejlődik. Az imágók elleni inszekticides védekezés optimális időpontját úgy kell meghatározni, hogy az lehetőség szerint előzze meg a tojásrakást. Virágzó állományban csak a méhkímélő technológia alkalmazható.

Nagy repcebolha (Psylliodes chrysocephala)

A faj Európa minden területén, így tehát hazánkban is általánosan elterjedt. Kártételi jelentőségére figyelemmel megjegyezzük, hogy a Dunántúlon gyakrabban okoz termésveszteséget. Az Észak-európai országokban, ahol a tél mérsékeltebb, igen jelentős károkat okoz azzal, hogy elősegíti a repce kifagyását és a magvak kényszer érését. A faj előfordul még Ázsiában a szibériai területekig.

A károsított növények köre

Tápnövényei között szerepet kapnak a repcefélék, a mustár, az olajretek továbbá a vadrepce és a repcsényretek. Megjegyezzük, hogy a tavaszi repcét csak az imágó károsítja. A káposztafélékkel is táplálkozik, de jelentősebb kártételével nem kell számolni.

A kártétel felismerése és a kárkép

Az imágók a kelő repcén, nyáron pedig az aratás előtt álló érőfélben lévő növényeken károsítanak. Ősszel a fiatal leveleket hámozzák, amelyek később lyukacsosak lesznek az alsó epidermisz kiszakadása miatt. Az új nemzedék bogarai az érő repcéken a felső leveleket és különösen a becőket hámozgatják ami a korai érést és a becők kovadását eredményezi. A lárvák ősz és tél folyamán a levelek nyelében és a fő érben aknáznak, tavasszal pedig a szárban folytatják a táplálkozást. A példányok közül néhányan a gyökérnyaki részbe is berágnak és ott járatokat készítenek, amelyek rágcsálékkal és ürülékkel szennyezettek.

A fejlődésmenet éves alakulása

Évente egy nemzedéke alakul ki. Fejlődésmenete eltér a többi földibolha fajétól. Az eltérés abban nyilvánul meg, hogy lárva alakban telel az ősszel kikelt növényekben. A telelés helye általában a levélnyél és a fő ér. A fiatal lárvák 2-4 cm hosszú járatokat rágnak a károsítás helyén. A 3. lárvastádiumban a lárvák megfordulnak és ettől számítva a szár irányába haladnak. Tavasszal a szárban és a gyökérnyakban károsítanak. Ebben az időszakban több helyen is átrágják a szállító edénnyalábokat és járatot készítenek a felületre. Ezt oxigén igényük kielégítése miatt teszik. A fejlődésüket tavasszal fejezik be, amikor elhagyják a növényt és a talajba vonulnak bábozódni. Május elején 2-4 cm mélyen bábkamrát készítenek a talajban. A bábállapot májusban befejeződik és az új bogarak már e hónap végén, június elején ellepik a még zöld növényeket és a becőket. Kártételük a hámozó rágás. A repcét aratásakor elhagyják és keresztesvirágú gyomnövényeken táplálkoznak, majd nyugalmi állapotba vonulnak a talajba és csak ősszel az új vetések kelésekor aktivizálódnak. Ilyenkor a kelő repcén csoportosulnak és 1-2 hétig táplálkoznak, majd pedig a repce tövek mellett a talajba tojást raknak. Az embrionális fejlődés időtartama 1-2 hét. A kikelt lárvák felmásznak a növényekre és berágnak a levélnyelekbe, ahol a 2-3. lárvastádiumban áttelelnek.

Előrejelzés, védekezés

Tojásrakás szempontjából kedvező a 4-12 °C között hőmérséklet és a 75-85%-os relatív páratartalmú levegő. Ilyen esetben az egyedenként lerakott 900-1000 tojás nagy hányadából életképes lárvák kelnek ki. Száraz meleg őszi napokon amikor a levegő hőmérséklete 26 °C fölötti, a tojások tömegesen elpusztulnak.

Az ősszel kelő repceállományon a feltûnően fémfényû bolhák jól láthatók és így megszámolhatók. A repce fejlettségétől függően esetleg fûhálózással is gyûjthetők az imágók.

Abban az esetben, ha m2-enként 1 bogár található, már számolhatunk –a tojásprodukció miatt– a kártétel kialakulásával. A lárvák száma is meghatározó a növény egészséges felnevelhetősége szempontjából. A tőrózsa állapotban 5 lárva már a növény pusztulását eredményezheti.

Figyelemmel a fiatalkori növényállományban károsító lárvákra, célszerû a vetőmagot csávázni. A csávázás általában 2-3 hétig nyújt védelmet a fiatal leveleken táplálkozó imágók, majd pedig a levélnyélbe berágó lárvák ellen. Az imágók tömeges jelentkezése esetén célszerû a tojásrakást megelőző védekezéseket növényállomány kezelés (permetezés) formájában elvégezni.

Repce-szárormányos (Ceutorhynchus quadridens)

faj Európa egész területén így hazánkban is mindenütt megtalálható. A szakirodalom általában ezzel a fajjal kapcsolatban azt emeli ki, hogy a repcében ritkán okoz jelentős termésveszteséget. Fontosabb kártevőnek tekintik a káposzta és karfioltermesztésben. A megállapítás ellenére azonban tapasztalható, hogy egyes években a virágbimbós állapotban lévő növényeken nagy számban fordulnak elő az imágók, amelyek lárvái sokszor tömegesen táplálkoznak a szárban, a levélnyelekben és a levelek fő erében. Ezért tehát a repce-fénybogár elleni védekezéskor gondolni kell a repce-szárormányos gyérítésére is.

A károsított növények köre

Tápnövényei közé sorolhatók a repcefélék, a káposzta, a karalábé, a karfiol, a repcsényretek, a vizitorma és az útszéli zsázsa.

A kártétel felismerése és a kárkép

A kora tavasszal rajzó bogarak apró lyukakat rágnak a repce levelein, a száron és a levélnyélen, valamint a levél fő erébe. A fő érbe fonáki oldalról rágott sebbe rakja a petecsomókat, amelyekben általában 10 pete található. A kikelt lárvák a levél fő erében és a levélnyélben aknáznak. A károsított levelek napsütés hatására lankadnak, éjszaka regenerálódnak, majd ez a jelenség napokon keresztül ismétlődik mindaddig, amíg a levelek sárgulnak, majd elszáradnak és lehullanak. Az idős lárvák a repce szárát aknázzák, szinte kiüregesítik. A kártétel következtében a szár csavarodik, esetenként kampósbot jellegûvé válik. A felhasított szárban elbarnult járatok, rágcsálék és ürüléknyomok találhatók. Az új bogarak június elejétől találhatók meg a repceállományban, amelyek már a fejlődésben lévő zöld becőket rágják ill. hámozgatják. A sérült becőfal szövetei elszáradnak, merevek lesznek és ezzel hozzájárulnak a becő kovadásához, ami a magvak kiszóródását eredményezi.

A fejlődésmenet éves alakulása

Az egynemzedékes faj imágó alakban telel az erdőszélek avarjában. A sekélyen telelő bogár korán megkapja a fejlődéshez szükséges küszöb-hőmérsékletet és ezért a repcetáblákra való berajzás már március, áprilisban bekövetkezik. A szakirodalom a repcetáblán való megjelenését a repce-fénybogár utáni időre teszi. A gyakorlatban találkoztunk olyan esettel, amikor a sorrend fordítottan érvényesült. Táplálkozás során, megtermékenyítés után a fő érbe lyukakat rág és azokba helyezi el a tojáscsomókat. Az embrió fejlődése 1 hetet igényel. A kikelt lárvák 1 hónap alatt fejezik be fejlődésüket. A csoportos tojásrakásból adódik, hogy egy növény szárában 25-30 lárva is élhet. Olyan esettel is találkoztunk, amikor egyetlen levélnyélben 30-40 lárva táplálkozott. A kifejlett lárvák lyukat rágnak a szár felületére és azon keresztül hagyják el a növényt. A talajban 1-2 cm mélységben bábozódnak. A báb állapot 8-12 napig tart és ezt követően megjelennek az új imágók, amikor a repce aratás előtt áll. Aratásig a becők rágásával elégítik ki táplálék igényüket. Ez a rövid táplálkozás alkalmas arra, hogy a teleléshez szükséges tápanyagtartalékkal rendelkezzenek.

Előrejelzés, védekezés

A korai kitavaszodás elősegíti a korai rajzást és ez fokozza a kártételt.. Ebben az időszakban érvényesülő száraz meleg időjárás kedvez a súlyos kártételek kialakulásának.

Az előrejelzés a repce-fénybogárnál leírtakkal megegyező. Az imágók egyedszáma megállapítható sárga tálcsapdákkal és növény-egyed vizsgálattal. Az egyedszámtól függően szükséges védekezés időpontja egybeesik a repce-fénybogár elleni védekezéssel, ezért tehát a legtöbb esetben nem szükséges a repce-szárormányos ellen külön védekezni.

Repcebecő-ormányos (Ceutorhynchus assimilis)

A faj egyedei Európa minden területén, így hazánkban is mindenütt megtalálhatók. Elterjedésével kapcsolatos ismeret, hogy a Közel-Keleten és Észak-Afrikában szintén előforduló faj. Az USA-ba és Kanadába behurcolták, ahol az 1930-as évek óta károsít.

A károsított növények köre

Tápnövényei között megtalálhatók a repcefélék és azok fajtái. Károsít ezen túl még a magnak termesztett káposztán, a retekféléken, a repcsényretken és a fehérmustáron. A hazánkban újabban termesztett olajreteknek szintén kártevője.

A kártétel felismerése és a kárkép

A fejlődési alakok közül kárt okoz a lárva és az imágó. A telelésből előjött imágó tavasszal a növények szárát, a leveleket és a fejlődés különböző fázisaiban lévő virágbimbókat rágja meg. Az érési táplálkozás és kopuláció után a becő falát átrágva helyezi el tojásait és az ott kikelt lárvák a magkezdeményeket elfogyasztják, a magvakat megrágják. A kárt szenvedett becő kényszerérett lesz és ezzel együtt bekövetkezik a korai kovadás ami a magvak elrugását eredményezi.

A fejlődésmenet éves alakulása

A faj fejlődésmenetét alapvetően meghatározza az, hogy évente egy nemzedéke alakul ki. A telet az imágók vészelik át az erdőszélek, árokpartok avarjában. A kora tavaszi meleg napokon elhagyják a telelőhelyet és repülve keresik fel a repcetáblákat. Érési táplálkozást folytatnak, közben kopulálnak és tojást raknak akkor, amikor a becők már megjelentek. A tojásrakás kezdete a becő 2-5 cm-es fejlettségi állapotában indul. A hazai viszonyok között április végétől május közepéig lehet a tojásrakásra számítani és ez egyben utal az optimális védekezés időpontjának meghatározására is. A nőivarú egyed általában 1-2 tojást rak az átrágott falú becőbe. A tojásokból a 10-12. napon kelnek ki a lárvák, amelyek 20-25 napig táplálkoznak a becőben és ilyenkor fogyasztják el a magkezdeményeket ill. a magvak felületét rágják. A lárvák kifejlődéséhez 2-3 mag elfogyasztása szükséges. A fejlődésüket befejezett lárvák átrágják a becő falát és a talajra vetik magukat. A talaj felső néhány cm-es rétegében bábozódnak, majd 10-15 nap múlva kikelnek az imágók. Az új bogarak elhagyják a bábozódás helyét és különböző keresztesvirágú növényeken folytatnak betelelő táplálkozást, amit a nyár végi telelőre vonulás követ. Ritkán előfordul, hogy az imágók néhány példánya még szeptemberben is megtalálható a tápnövényeken.

Előrejelzés, védekezés

Kedvező tavaszi időjárás esetén az imágók korán előjönnek telelési helyükről és ezért hosszabb időn keresztül kell számolni a kártételükkel. Ez hozzájárul a tojásprodukció növekedéséhez és így a lárvák okozta becőkártételhez.

Az előrejelzés megoldható növény-egyed vizsgálattal és sárga tálcsapdák alkalmazásával.

A védekezés optimális időpontja minden esetben az imágók ellen jelölhető meg, még tojásrakás előtti időszakban. Azt is vegyük figyelembe, hogy a faj egyedei már virágzás alatt a növényeken tartózkodnak. Ez azt jelenti, hogy a védekezést még virágzás előtt célszerû elvégezni. Szélsőséges esetben előfordulhat, hogy a védekezést virágzó állományban kell végrehajtani. Ilyenkor csak méhkímélő technológiával szabad a hatékony – erre a célra javasolt – inszekticideket kipermetezni.

Repcedarázs (Athalia rosae)

A repcedarázs előfordulásával hazánk minden területén számolni kell, tekintettel arra, hogy Európában mindenütt jelentős kártevő. A faj kárt okoz Észak- és Dél-Afrikában, Szibériában és Japánban. Kártételét tekintve az őszi nemzedék a legjelentősebb, mert az álhernyók tömeges jelenléte esetén a fiatal növények teljesen elpusztulnak. A kártevő esetenként tömegesen elszaporodik a mustáron és a magnak termesztett retek állományokban.

A károsított növények köre

Tápnövényei között kiemelt helyet foglalnak el az őszi- és tavaszi repce, a mustár, a tarlórépa, a káposztafélék, a retek, az olajretek és a különböző keresztesvirágú gyomnövények. A felsorolt növények mindegyike alkalmas a tápnövény szerep betöltésére és így biztosított a faj fejlődése, szaporodása és fennmaradása.

A kártétel felismerése és a kárkép

A repcedarázs imágói nem károsítanak. Ezzel szemben az álhernyó típusú lárvái a zöld növényi részek fogyasztói. A fiatal lárvák a levél fonákon hámozgatnak, majd lyuggatnak és végül a 3. fejlődési stádiumtól kezdve karéjozzák a leveleket. Ebben az időszakban a levél mindkét oldalán előfordulnak és így szabad szemmel is jól láthatók. Súlyos kártétel esetén a levéllemezt teljesen elfogyasztják, csak az erek maradnak meg. A mustáron a virágokat és a becőket is megrágják. A lárvák – fejlődésük során – a két utolsó lárvastádiumban fogyasztják el a táplálék mennyiség 85–90%-át. Ez egyben arra utal, hogy a védekezést a fiatal lárvák ellen kell elvégezni, mert az idős lárvák 1-2 nap alatt a repce vagy a mustár állomány egész levélzetét elpusztítják.

A fejlődésmenet éves alakulása

Kiemelt kérdésként kell kezelni, hogy évente 3 nemzedéke van, tehát azok a teljes tenyészidőszakot átfogóan károsíthatnak. A telet előbáb állapotban vészeli át a talajban 3-10 cm mélységben. Tavasszal, általában április végén bábozódik. Az első nemzedék rajzása április végén kezdődik, amely május közepén, 20-án éri el csúcspontját. Az imágók nem károsítanak, de különböző virágokon táplálkoznak, közben kopulálnak és lerakják a megtermékenyített tojásokat. A nőstények fûrészes tojócső segítségével a levelekbe helyezik tojásaikat. Az embriófejlődés 7-10 napig tart, amikor kikelnek a lárvák és azok 15-20 napig táplálkoznak. A táplálkozást befejezett lárvák a talajba vonulnak és bábozódnak. A második nemzedék imágói június második felében rajzanak. Ezek lárvái az árvakelésen, a vad-kereszteseken, esetleg a takarmánynak vetett mustáron és a tarlórépán fejlődnek. A harmadik nemzedék imágói augusztus végén rajzanak és a szeptemberben kelő repcenövényben helyezik el a tojásaikat. Ez a nemzedék általában a legnépesebb, ezért rendkívüli veszélyt jelenthet az ősszel kelő repceállományokra. Az álhernyók ősszel, sokszor még decemberben is megtalálhatók a növényeken. Talajba vonulás után előbáb állapotban telelnek.

Előrejelzés, védekezés

Tömeges elszaporodásra a csapadékszegény években lehet számítani és akkor, amikor a tojásrakásra alkalmas növényekből nincs hiány.

Veszélyességükre tekintettel a kikelt repcevetéseket 2-3 naponként ajánlatos megvizsgálni. Ilyen esetben a lassú röptû, sárga potrohú darazsak észlelhetők a növényállományok fölött. A tojásrakás 4-5 nap múlva kezdődik. A tojások megduzzadnak és a nap felé fordított levelekben láthatóvá válnak.

A lárvák egyedszáma jelentősen gyéríthető az árvakelések alászántásával. A fiatal növényeken táplálkozó lárvák pusztulását eredményezheti a csávázott vetőmag. A lárva népesség okozta tarrágások megelőzhetők az L1-L3 lárvák ellen alkalmazható állománypermetezésekkel.

Dr. Kuroli Géza − Dr. Németh Lajos

1.táblázat

A káposztarepce fejődési szakaszai, a kártevők és a védekezések közötti kapcsolat

cellspacing="0">

Vetőmag, talaj és a növény fejlettségi állapota

Kártevők

Kárképek

A védekezés időpontja és módja

Az optimális védekezés időpontja

Vetőmag

1.Talajlakó kártevők

  • drótférgek

    és pajorok (Agriotes spp., Melolontha spp.)

2.Főgyökér kártevő:

  • gyökér-gubacsormányos

    (Ceutorhynchus pleurostigma)

3.Szik-és lomblevél kártevők:

  • nagy

    repcebolha (Psylliodes chrysocephala)

  • keresztesvirágúak

    földibolhái (Phyllotreta spp.).

  • repcedarázs (Athalia rosae)

1. A felpuhult vetőmagba,

majd a gyökérnyakba berágnak. A fiatal növény elpusztul.

2. A gyökérnyakon vagy

a főgyökértesten különböző nagyságú golvva képződik, amelyben lárvák

élnek.

3. A bolhák hámozzák a

levelet. A kárkép 2-3 mm átmérőjû. Az alsó epidermisz a növekedés miatt

később kiszakad és ezért lesz lyukas a levél.

A repcedarázs

álhernyói szabálytalanul karéjozzák a leveleket

A vetőmag előkészítése során csávázás vagy pillírozás

Vetés előtt

Kikelt és fejlődésnek

indult növények

Csávázás nélküli vetésekben felszaporodhatnak

a bolhák, a gubacsormányos és a repcelevéldarázs lárvái.

A kárképek a fentiekkel megegyeznek

Veszély esetén állománykezelést

alkalmazunk a bolha és az ormányos imágók, valamint a repcelevéldarázs

lárvái ellen

Gazdaságilag hatékony védekezési eredmény

várható az imágók ellen tojásrakás előtt, a lárvák ellen pedig a fejlődés

kezdetén (L1-2- állapot)

Áttelelés után fejlődés,

virágbimbós állapot

1. Repcefénybogár

(Meligethes aeneus) 2. Repceszár-ormányos (Ceutorhynchus

quadridens)

3. A nagy repcebolha áttelelő lárvái

1. Berág

a virágbimbóba, ahol a porzókat és a bibét károsítja, a bimbó lehullik.

2. A levéllemezt,

a levélnyelet és a szárat foltosan hámozzák. A lárvák a szárban és a levélnyélben aknáznak

és ezért szivacsos állomány alakul ki. A növény lankad, fejlődésben

visszamarad.

3. A lárvák a levélnyélben és a

szár gyökérnyaki részében aknáznak. Telelés után az alsó levelek sárgulnak,

majd elhalnak. A növény fejlődésében

elmarad.

1. Imágók ellen, lehetőleg

a virágbimbók kinyílása előtt.

2. Általában

március-április hónapban az imágók ellen.

3. Eredmény az őszi védekezéstől várható.

1-2. Az imágók ellen

még tojásrakás előtt.

3. Ősszel az imágók ellen tojásrakás előtt.

Virágzás, becő illetve magfejlődés

1. Repcebecő-ormányos (Ceutorhynchus

assimilis)

2. Repcebecő-gubacsszúnyog (Dasineura

brassicae)

1. Az imágó a levelet, virágkocsányt, szárat, virágbimbót

rágja. A lárva a magot, becőfalat rágja. A becő kovad. 2. A becő kovad,

mert a lárvák a magok mellett károsítják a becő belső falát.

1. A növényeken

táplálkozó imágók ellen.

2. A becőormányos elleni védekezés hatásos lehet a gubacsszúnyog

ellen is.

1. Tojásrakás előtt,

az imágók ellen.

2. Külön nem védekezünk, de jó hatása lehet a becőormányos

ellen alkalmazott inszekticideknek.

Tenyészidőben bármikor

Mezei pocok

(Microtus arvalis)

A növényeket megrágja és elpusztítja

Gradáció kialakulásakor a repcetáblán

való megjelenésekor

Védekezni akkor kell, ha 100m2-en

2 lakott járat van.

2. táblázat

A káposztarepce fejlődési szakaszai, a kórokozók és a védekezések közötti kapcsolat

cellspacing="1">

A betegség megjelenése

Betegség (kórokozó)

Tünetek

A kórokozó biológiája, terjedése,

környezeti igénye

Védekezés

Egész tenyész-időszakban

Repcebecőrontó (Alternaria

brassicae, A. brassicicola)

A fertőzött magból kelő növények csíra korban elpusztulnak,

vagy a fejlődésben visszamaradnak. Virágzás idején a leveleken nagyméretû,

barna, kerekded, koncentrikusan zónázott, száraz foltok alakulnak ki.

Az erősen fertőzött levelek leperegnek. A száron megnyúlt barna foltok

láthatók. A fiatal fertőzött becők lehullanak. Az idős becőkön barna

foltosság jön létre, a magok a becőből idő előtt kiszóródnak.

A gombák a fertőzött magokban, vagy

növényi maradványokban maradnak fenn.

A kórokozók széles hőmérsékleti határok

között képesek fertőzni, de járványos elterjedésükre a becők kialakulása

idején uralkodó meleg és magas páratartalom mellett kell számítani.

Vetésre csak egészséges magot használjunk.

A beteg állományt minél előbb takarítsuk

be, ezzel a pergési veszteség csökkenthető. A fertőzött növényi részeket

mélyen szántsuk alá, az árvakeléseket szüntessük meg.

Virágzás kezdetétől

Fehérpenészes rothadás (Sclerotinia

sclerotiorum)

A száron, a szárelágazások alapi részén világosbarna, kerek

megnyúlt foltok képződnek, rajtuk koncentrikus gyûrûs mintázat látható.

A szár belsejében, ritkábban a száralapi részen fehér micéliumszövedék

alakul ki. A szárban, néha annak felületén is nagyszámú, 3-10 mm nagyságú

kemény micéliumtömörülés (szklerócium) jön létre. A fertőzött szárakon

a becők fehérek.

Sokgazdás, polifág kórokozó, számos

termesztett- és gyomnövényt fertőz (pl. napraforgó, bab, szója, paradicsom,

zeller, csattanó maszlag, parlagfû, stb). A talajban szkleróciumokkal

több évig is képes fennmaradni. A szár alapi részét micélium, a felsőbb

szárrészeket és a becőket a gomba ivaros spórái fertőzik. A betegség kialakulásának

a nedves, mély fekvésû talaj, valamint a csapadékos, 20 °C körüli hőmérséklet

kedvez.

Megfelelő vetésszerkezet kialakítása,

5-6 éves vetésváltás, szklerócium mentes vetőmag felhasználása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!