2024. május 3. péntek Tímea, Irma

A Dairymaster Magyarországon (x)

Agro Napló
Mind a kizárólagos forgalmazó Készenlét Zrt. mind a magyarországi tejtermelő tehenészetek életében egy új mérföldkőhöz érkeztünk. A Vasi Agro-Pannónia Kft. sorokpolányi tejtermelő tehenészetében beépítésre került egy Dairymaster Swiftflo Duoble Up 2x10 állásos halszálkás elrendezésű felső tejvezetékes fejőberendezés, melyet 2014. augusztus 15-én adtunk át ünnepélyesen Szépe Ferenc főosztályvezető Úr jelenlétében.

A technológia szerelése 2014. július 21-én kezdődött és 4 nap alatt befejeződött. Ezt úgy gondoljuk, joggal nevezhetjük elismerésre méltó teljesítménynek. A fejőberendezést gyártó Dairymaster nem csak a kiváló készülék gyártásából de annak logisztikailag tökéletesen kivitelezett beszerelésből is jelesre vizsgázott.


A sorokpolányban megvalósított Dairymaster fejőberendezés főbb műszaki paraméterei:

Állásszerkezet

Az állásszerkezet 2x10 állásos Swiftflo Double Up halszálkás rendszerű. Tartalmazza a rozsdamentes acélból készült biztonsági szegélyeket, rozsdamentes lemezzel ellátott fartámaszt, a 2 db azonosító kaput, a pneumatikus munkahengereket és 1 db kompresszort. Az állásszerkezet kapui levegős rendszerrel működnek. A tehenek között elválasztók vannak, ami külön állást biztosít a számukra és megakadályozza a torlódást.

Fejőberendezés

A fejőberendezés tartalmazza a digitálisan vezérelt szakaszos pulzációt, ami lehetővé teszi a takarékos vákuum felhasználást és a pulzáció a kijelzőkön nyomon követhető. A rendszer üzembiztonságát fokozza a pulzátorok szűrt levegővel való ellátása. A kehelygumik kialakítását több éves kutatás előzte meg, használatuk akár 10%-os éves többlettermelést is eredményezhet. Része a berendezésnek a rozsdamentes acél tejvezeték, a 20 literes folyadékcsapda és a 90 literes tejleválasztó. A beszerelt technológia tartalmazza a kelyhek fejés közbeni öblítését és a problémás tejet elkülönítő tejvezetéket is.

Vákuumszolgáltatás

A vákuumot 1 db DM8-s vákuumszivattyú biztosítja, melyet 1 db 7,5 KW-s frekvencia váltóval ellátott motor működtet. Az elemek VacuTech állványra vannak szerelve, amely így könnyen telepíthető és helytakarékos. A csövek rozsdamentes acélból készültek és tartalmazzák a szükséges szabályozókat és szelepeket.

Tejtovábbító hálózat

A tejvezeték épp úgy, mint a tejleválasztó tartály rozsdamentes acélból készült. A szintérzékelővel ellátott tartályból 1,1 KW-s centrifugális szivattyú továbbítja a tejet.

ACR-automata leemelő és LCD kijelző

A Dairymaster automata leemelő Weighall tejmérővel egybeépítve. Egyedülálló rendszer, a leemelő automatika kíméletesen, a vákuum teljes megszűnése után veszi le a kelyheket. A tejmérő páratlan pontosságát az ICAR és DHIA nemzetközi szervezetek igazolják. A mérő minden áthaladó tejmennyiséget megmér, ha kell, akár önálló rendszerként is működhet, 100 különböző adat kezelésére alkalmas, mintavételi lehetőséggel.

Milk Manager program

A program tartalmazza az összes fejőházi berendezés által mért és szolgáltatott adatot és biztosítja ezek rendszerezését, könnyű hozzáférhetőségét. Használatával optimalizálták a takarmányozást, figyelmeztetést ad állatorvosi beavatkozásra, csoportosít, szaporodásbiológiai és termelési adatokat stb. kezel.

 

Ivarzás figyelés-aktivitásmérés

Az aktivitásmérő MEMS alapú rendszer (mechano-elektronikus integrált rendszer), a beállított időintervallumnak megfelelően továbbítja a mozgásra vonatkozó adatokat, amely adatok egy speciális algoritmus segítségével kerülnek feldolgozásra és az eredmény elküldése a telepirányítási programra vagy igény szerint mobiltelefonra.

A Sorokpolányba beépített berendezés egyedi azonosítóval (fülbe helyezett transponder) és a világon jelenleg leghatékonyabb ivarzás figyelő rendszerrel van felszerelve. A be és kijárati kapukat külön kompresszor működteti, melyek a fejőaknából több helyről könnyedén vezérelhetőek. A fejőházban dolgozók és a telepvezetés munkáját egy három utas válogató kapu is segíti. A kehelygumik formáját, anyagának kialakítását, a pulzációt és vákuumszabályozást egy rendkívül szigorú szempontokat szem előtt tartó biológiai sajátosságokra épülő technológia kutatás előzte meg.

Vincze Károlyné, a Kft. gazdasági igazgatója az átadási ünnepséget követően mutatta be röviden a gazdaságot és a lezárul beruházást.


A beruházó Vasi Agro-Pannónia Kft. 2000-ben alakult meg a volt szövetkezet utódaként. Jelenleg 800 szarvasmarhánk van ebből 400 db a tejelő tehén. A tejet az Alföldi Tej Kft-nek adját át. A gazdaság jövedelemtermelő képességét 50%-ban az állattenyésztési ágazat, másik 50%-ot pedig a növénytermesztés biztosítja. Jelentős mértékben járul hozzá bevételeinkhez, hogy a 6 db 2500 tonnás kapacitású tárolóink egy részét bérbe tudjuk adni. A kukorica és búza termesztése mellett sörárpát is termesztenek, melyet francia exportként értékesítenek. A tehenészet takarmány igényének 40%-t saját termesztésből tudják biztosítani.

 

Milyen előzménye volt a fejőházi beruházásnak?

A régi fejőházi berendezés elavult, elhasználódott, szükségessé vált annak a cseréje. Mivel a szervizelést is régebb óta a Készenlét Zrt. szakemberei látják el, bizonyították, hogy jól értik a szakmájukat, ezért rájuk bíztuk az új fejőház megépítését. A beruházás anyagi fedezetéhez szükséges pályázatot is a beruházóval közösen készítettük.

Mennyire volt motivációs tényező, hogy a Készenlét Zrt. az országban elsőként az Önök gazdaságában valósította meg a Dairymaster technológiával működő fejőházat?

Nem szépítem a dolgot, motivált bennünket, hogy elsők legyünk, ahol a Készenlét Zrt. megvalósítja ezt a korszerű beruházást.

Terveznek-e további beruházást a tehenészetben?

Időnként, mikor alacsony a tej felvásárlási ára, felmerül a kérdés, hogy van-e jövője az állattenyésztésnek. Most ilyen idők járnak. Alacsonyak a felvásárlási árak, ilyenkor kell fejleszteni, beruházni az ágazatba, hogy versenyképesek maradjunk.

Van-e félelmük a tejkvóta megszűnése utáni helyzettől?

Nincsenek félelmeink. Az Alföldi Tej Kft. megbízható, kiszámítható partner. Hasonlóképpen mi is eleget teszünk az elvárásoknak, folyamatosan jó minőségű tejet állítunk elő.

Hogyan fogja érinteni az Önök gazdaságát a földalapú támogatások tervezett megváltoztatása?

Azon a határon vagyunk az 1300 ha művelt termőföld területtel, amikor a tervezett változtatások gazdaságunkat hátrányosan érintik. A művelt terület teljes egészét béreljük, jó a kapcsolat a bérbeadókkal a bérleti díjat időben fizetjük. Egyetértek a magam részéről a tervezett módosítással, abban az esetben, ha az állattenyésztés további támogatást kap, mert csak ennek segítségével lehet javítani a vidék munkaerő megtartó képességén, csak így érhető el, hogy több legyen a falvakban a munkalehetőség.

 


  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
DraftNow from Dairymaster

DraftNow from Dairymaster

Herd sizes have significantly grown in recent years and there is a huge shortage of labour, meaning automation can make farm work much easier and safe...

A Tej Világnapja online is sikeres volt

A Tej Világnapja online is sikeres volt

Idén online keretek között rendezte meg a Tej Világnapját a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Tej Terméktanács) a koronavírus-járványra tekint...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!