A jövő piacvezető innovációi

Agro Napló
A csúcstechnika alkalmazása az agrárium fejlődésének is egyik meghatározó tényezője, így mindenképpen indokolt az ilyen jellegű monstre találkozók nagyszabású menedzselése. Kiemelkedő jelentőségűnek számít ezek sorában a Hannoverben kétévenlént megrendezett Agritechnika szakkiállítás. A fõszervezõ DLG (Német Mezõgazdasági Társaság) a közelmúltban nemzetközi sajtótájékoztató keretében hívta fel a média figyelmét az eseményre. Sokoldalú programján tizenhárom ország képviseletében közel negyven újságíró vett részt.

Amint az szakberkekben köztudott, a nemzetközi szinten meghatározó mezőgazdasági technika színpada, az agrárgazdaság kiemelt fontosságú találkozóhelye Hannover. Ez év novemberében több mint ezerötszáz kiállító mutatja be újdonságait harminckét országot képviselve, egyértelműen a piacvezetők sorából. Hosszasan sorolhatnánk a tematikai rendszer alapján jól megtervezett programok kínálatát, de elégedjenek meg olvasóink annyival, hogy a növénytermesztés valamennyi területét lefedik a kiállítók, komplex technológiákkal karöltve.

Érdemes külön megemlíteni az úgynevezett prioritásokat, amelyekből kiemelkedő specialitás a „Hatékonyan és tartósabban” című programsorozat a növényvédelem és trágyázás függvényében. Mindez konkrét elemzéssel: miként érhetünk el magasabb hozamokat, minél kevesebb ráfordítással. A kérdés megválaszolása döntő kihívás elé állítja az ágazat érintett képviselőit, ugyanis megvalósítása csökkenti a termelési költségeket és előnyöket hordoz magában a környezet számára. Természetesen az említett hatékonyság fokozásának előfeltételét az innovatív technikák és eljárások képezik.

Az Agritechnika Special porondján élenjáró mezőgazdasági gépgyártó vállalatok, valamint kutató és fejlesztő szervezetek mutatják be az üzemi eszközök tökéletesebb érvényesülését megteremtő potenciálokat, vagyis a legújabb fejlesztéseket és működő koncepciókat.

A következő szakrendezvényeken illetve tanácskozásokon három nyelven (német, angol és francia) szimultán fordítják le az elhangzottakat: Nemzetközi Agritechnikai Tanácskozás, Európai Magánvállalkozói Fórum, Nemzetközi Földművelési és Kelet-Európa Tanácskozás, valamint az Európai Mezőgazdasági Hallgatók Napja.

A DLG-szakközpont az agráriusok találkozóhelye s egyúttal egyfajta információs tőzsde az érdeklődők számára. Itt ismerhetjük meg a legújabb műszaki fejlesztéseket és trendeket, a szervezet által ellenőrzött minőségi technikákat és agrárpiaci aktualitásokat, sok egyéb mellett. A fedett pavilonok valamennyi bejáratánál berendezett információs pontokon különböző tippeket, számos információt és egyéb szolgáltatásokat kap az érdeklődő.

A Nemzetközi Kereskedőközpont pedig a külföldről érkező szaklátogatók gyülekezőhelye, ahol szintén kontinensünk legnevesebb mezőgazdasági szervezetének (Deutsche Landwirtschafts- Gesellschaft e.V.) szakemberei nyújtanak segítséget és kapcsolatokat közvetítenek az iparhoz illetve kereskedelemhez. Ezen lehetőség is magában foglalja a tolmácsszolgálatot, ám e-mailen (internacionalcentre@DLG-Frankfurt.de és/vagy expo@DLG-Frankfurt.de) már előzetesen is érdeklődhetnek olvasóink. A folyamatos online szolgáltatás címe: www.agritechnika.com.

A gyakorlatközpontú rendezvény idén elérkezett jubileumi, tizedik állomásáig, amit a DLG fennállásának századik évfordulóján indított el egyre népszerûbb útjára. Ezt igazolandó, emlékeztetőül a summázat: míg 1985-ben ötszázötvenegy kiállító (százkilencvennyolc külföldi) vett részt Hannoverben mintegy százhuszonöt-ezer látogató mellett, addig legutóbb (2001-ben) ezerháromszázharmincegy cég nevezett be (négyszázhuszonhat külföldi), megduplázva a látogatók számát. Érdekes módon ez idő alatt a látogatók sorában a külföldiek aránya szintén bő kétszeresére emelkedett. Tehát mindenképp érdemes betervezni a november 9-15 közötti hannoveri programot.

- Keresztes -

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!